Aυξήθηκαν απροσδόκητα οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο εν μέσω χαμηλής ανεργίας, γεγονός που πιθανότατα θα τροφοδοτήσει περαιτέρω αύξηση των μισθών και θα ενισχύσει την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Η εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε στα 10,7 εκατ. τον Σεπτέμβριο από 10,3 εκατομμύρια – σύμφωνα με την αναθεώρηση των στοιχείων-  τον Αύγουστο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας (έκθεση JOLTS). Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν υποχώρηση σε περίπου 9,8 εκατομμύρια κατά μέσο όρο. Την έκθεση παρακουλουθεί στενά η Fed, καθώς μια σφιχτή αγορά εργασίας τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Οι ψεύτικες αγγελίες και πώς επηρεάζουν την απασχόληση

Ο λόγος των ανοικτών θέσεων εργασίας προς τους ανέργους αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 1,9 διαθέσιμες θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο, έναντι 1,7 τον Αύγουστο.

Οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν στενά αυτή την αναλογία και έχουν επισημάνει τον αυξημένο αριθμό των ανοιχτών θέσεων εργασίας ως έναν λόγο για τον οποίο η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι σε θέση να «δροσίσει» την αγορά εργασίας – και συνεπώς τον πληθωρισμό – χωρίς να ακολουθήσει αύξηση της ανεργίας.

Περίπου 4,1 εκατομμύρια Αμερικανοί παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους τον Σεπτέμβριο, μια μικρή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό των παραιτήσεων διατηρήθηκε στο 2,7%.

Οι προσλήψεις μειώθηκαν σε περίπου 6,1 εκατομμύρια από 6,3 εκατομμύρια ένα μήνα νωρίτερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας. Οι απολύσεις, εν τω μεταξύ, υποχώρησαν.

Τα στοιχεία αυτά προηγούνται της μηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, η οποία επί του παρόντος προβλέπεται να δείξει ότι οι εργοδότες των ΗΠΑ προσέλαβαν περίπου 190.000 εργαζομένους τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 3,6% και ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές θα σημειώσουν άλλη μια σταθερή πρόοδο.

Πώς θα επηρρεάσει τις αυριανές αποφάσεις της Fed

Η αναπάντεχη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας αναδεικνύει την αμείωτη ζήτηση για εργαζομένους παρά τις αυξανόμενες οικονομικές αντιξοότητες. Η επίμονη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας εξακολουθεί να στηρίζει την ισχυρή αύξηση των μισθών, επισημαίνουν οικονομολόγοι, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη.

Η τελευταία αύξηση των ανοικτών θέσεων εργασίας εξάλειψε μεγάλο μέρος της πτώσης του Αυγούστου, η οποία, τότε, είχε υποδηλώσει μια αξιοσημείωτη συγκράτηση της ζήτησης εργασίας.

«Μετά το σοκ της έκθεσης του περασμένου μήνα, τα στοιχεία της έκθεσης JOLTS του Σεπτεμβρίου επιστρέφουν σε μια γνώριμη ιστορία: η ζήτηση για εργαζόμενους παραμένει ισχυρή», επισημαίνει ο επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στο Indeed Hiring Lab, Νικ Μπούνκερ. «Σύμφωνα με όλες τις βασικές μετρήσεις αυτής της έκθεσης, η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική».

Μετά την ανακοίνωση, ο S&P 500 υποχώρησε και η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή