Συνεχίζονται οι κρούσεις επενδυτικών σχημάτων που εξετάζουν το ενδεχόμενο τοποθετήσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ενόψει της έναρξης της διαδικασίας αποεπένδυσής του από τους συστημικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρόκειται για μία σαφή ένδειξη της διάθεσης funds να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο, καθώς η χώρα οδεύει προς την επενδυτική βαθμίδα και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος μετά το μετασχηματισμό του εμφανίζει σημαντικές προοπτικές για την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας.

Όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις για την απόκτηση συγκεκριμένων ποσοστών στους μεγάλους του κλάδου, όπως αυτές του επενδυτικού βραχίονα της Σαουδικής Αραβίας για το 20% της Εθνικής Τράπεζας και της ιταλικής ION Investments για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης: Τέταρτος διαδοχικός μήνας αυξημένων δόσεων ο Νοέμβριος [Παραδειγματα]

Μέχρι στιγμής οι επικοινωνίες γίνονται κατά βάση για την ενημέρωση αναφορικά με το μοντέλο που θα ακολουθήσει το ΤΧΣ για την πώληση των μετοχών του και για μία πρώτη επαφή.

«Το πλαίσιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Άρα σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να προχωρήσει ο,τιδήποτε», λένε χαρακτηριστικά.

Η στρατηγική αποεπένδυσης

Σύμφωνα με την προσφάτως ψηφισθείσα νομοθεσία, θα πρέπει να ακολουθηθούν ανταγωνιστικές διαδικασίες και όχι απευθείας πωλήσεις σε επενδυτές.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκπόνηση της στρατηγικής αποεπένδυσης, την οποία ήδη ετοιμάζει η Rothschild με στόχο να είναι έτοιμη μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Εν συνεχεία ο σύμβουλος διάθεσης που θα επιλεγεί για κάθε συναλλαγή θα συντάξει έκθεση για τους όρους και τη δομή της.

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας, την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του ΤΧΣ, συναντήθηκαν για πρώτη εκπρόσωποι της Rothschild με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων, ώστε να εκφραστούν οι θέσεις κάθε πλευράς.

Διαβάστε επίσης: Οι 4 απαιτήσεις για τις πληρωμές των «δέκα δευτερολέπτων»

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά του Ταμείου ανέρχονται σε 40% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank. Στην τελευταία περίπτωση τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Το μερίδιο του ΤΧΣ είναι χαμηλό, ενώ ο όμιλος έχει ήδη έναν ισχυρό μέτοχο.

Από την άλλη, η πώληση των συμμετοχών του σε ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αλλαγή των μετοχικών συσχετισμών.

Όπως υποστηρίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μετά από την υπεδεκαετή κρίση έχουν καταστεί ξανά ελκυστικά.

Με καθαρούς ισολογισμούς μετά το κύμα τιτλοποιήσεων και πωλήσεων κόκκινων δανείων της τελευταίας τριετίας, ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, τόσο με εκδόσεις νέων μετοχών και ομολόγων, όσο και με τις κινήσεις μετασχηματισμού τους και ρευστότητα υπεραρκετή για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, είναι πλέον σε θέση να πετύχουν υψηλή και διατηρήσιμη κερδοφορία.

Ταυτόχρονα, δραστηριοποιούνται σε ένα καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχει η προοπτική για επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα για το ελληνικό δημόσιο από το 2023, αλλά και για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιστωτικής επέκτασης την επόμενη 5ετία, με την υποστήριξη των αναπτυξιακών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας