Διάθεση για δυναμική είσοδο στον τομέα της πράσινης ενέργειας έχει η LAMDA Development, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι η θυγατρική της LAMDA Energy Investments προχώρησε στην εξαγορά ποσοστού 20% του μετοχικού κεφαλαίου της R Energy 1 Holding (συμφερόντων Γεωργίου Ρόκα), έναντι τιμήματος 5 εκατ. ευρώ.
Ήδη η LAMDA Development, στη λίστα των επενδύσεών της σε θυγατρικές εταιρείες, κοινοπραξίες και συγγενείς εταιρείες περιλαμβάνονται δύο εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.
Η πρώτη είναι η EVROWIND Συμμετοχών (θυγατρική 100%), την οποία ο όμιλος ίδρυσε τον περασμένο Φεβρουάριο με σκοπό τη δραστηριοποίηση σε θέματα ενέργειας και ειδικότερα στην εμπορία και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). H δεύτερη, GREEN VOLT I.K.E. (θυγατρική κατά 67.71%), την οποία ο όμιλος απέκτησε τον περασμένο Ιούνιο 2022, μέσω συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού 1,65 εκατ. ευρώ, θα δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των ΑΠΕ.
Η… πράσινη στροφή της LAMDA Development είχε διαφανεί και τον Ιούλιο 2022, όταν ολοκλήρωσε μέσω Δημόσιας Προσφοράς, την έκδοση του πρώτου της Πράσινου Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 230 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Lamda Development: Εξαγόρασε το 20% της R Energy 1 Holding
Τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν αποκλειστικά σε πράσινες επενδύσεις όπως είναι η ανάπτυξη Βιώσιμων Κτιρίων και βιώσιμων αστικών εξωτερικών χώρων (85 με 110 εκατ. ευρώ), η Πράσινη Ενέργεια (65 με 85 εκατ. ευρώ) και οι Έξυπνες Πόλεις (45 με 60 εκατ. ευρώ).
Συνολικά, οι επενδύσεις στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, στην κατασκευή πράσινων υποδομών και μιας έξυπνης πόλης στο Ελληνικό, υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ έως τα μέσα του 2026.
H επενδυτική βαθμίδα και γιατί δεν την έχουμε
Όπως ενημερωθήκαμε… αρμοδίως, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θ. Πελαγίδης, είπε σε επενδυτικές εταιρείες και διαχειριστές κεφαλαίων ότι θα έπρεπε ήδη η Ελλάδα να έχει πάρει την επενδυτική βαθμίδα.
Είπε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που συγκλίνουν στην άποψη αυτή. Όπως π.χ. ότι ο μέσος όρος του ΑΕΠ των τελευταίων επτά τριμήνων είναι γύρω στο 8%, ότι οι αποταμιεύσεις έφτασαν τα 139 διs., ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν +21,1% στα 4,6 δις, ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση κι αναμένονται 30,7 δις το επόμενο διάστημα. Και είπε κι άλλα που κατά τη γνώμη του στηρίζουν την άποψη για την επενδυτική βαθμίδα.
Και γιατί δε μας την δίνουν; Σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη, πιθανόν για λόγους υπερβολικής αποφυγής ρίσκου -αλλά και αδράνειας- από τις εταιρείες αξιολόγησης, ενώ οι αγορές δείχνουν να προεξοφλούν το γεγονός.
Δηλαδή την αξίζουμε την επενδυτική βαθμίδα αλλά δε μας την δίνουν γιατί… βαριούνται οι διεθνείς οίκοι;
Ή μήπως γιατί εκτός από το διεθνές ρίσκο οι ξένοι βλέπουν και το ελληνικό, πολιτικό ρίσκο που φέρνουν οι εκλογές, ένας πιθανός κατακερματισμός του πολιτικού συστήματος, η επικράτηση ακραίων, λαϊκίστικων στοιχείων ή ακόμη και η αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις «βουτηγμένη» κι αυτή στη λογική του πελατειακού κράτους που τόσο πολύ έχουμε ζήσει τις προηγούμενες δεκαετίες;
Ετσι για να ξέρουμε και τι λέμε γιατί οι οίκοι αξιολόγησης τα βλέπουν τα νούμερα, αλλά βλέπουν και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και κάποιους δείκτες που δεν είναι και τόσο καλοί.
Καλές οι αποταμιεύσεις, ως αποτέλεσμα της επιδοματικής πολιτικής εδώ και τρία χρόνια, καλά τα έσοδα από τον τουρισμό, όμως, υπάρχουν και τεράστια χρέη.
Για παράδειγμα, όταν έχεις ένα ιδιωτικό χρέος πάνω από 260 δισ. ευρώ, το να δίνεις επιδόματα για να τα «βγάλουν» πέρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απλά ρίχνεις αλάτι στην πληγή.
Τα διαχρονικά προβλήματα που μας ταλανίζουν
Από την άλλη, πάντως, ο κ. Πελαγίδης στους ίδιους διαχειριστές κεφαλαίων μίλησε και για κάποιες άσχημες καταστάσεις.
Για παράδειγμα, τόνισε το εξαιρετικά αβέβαιο, στάσιμο-πληθωριστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» που παραμένουν αρρύθμιστα μέσα στην ελληνική οικονομία δηλητηριάζοντας και υπονομεύοντας τις συνθήκες λειτουργίας της.
Στη μακροχρόνια περίοδο, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν να εντοπίζονται στη γήρανση του πληθυσμού, στο χαμηλό επίπεδο της εκπαίδευσης που δεν υποστηρίζει πλέον το ανθρώπινο κεφάλαιο και την αγορά εργασίας, την αργοπορία και την ποιότητα της δικαιοσύνης, αλλά και τις υψηλές λειτουργικές δαπάνες του κράτους.
Εντάξει, όλα αυτά είναι διαχρονικά προβλήματα και δεν συνδέονται άμεσα με την επενδυτική βαθμίδα, όμως, καλό είναι να βλέπουμε και πόσο καλά πατάει στα πόδια της η ελληνική οικονομία. Πατάει;
Ο Πειραιάς, το Αμβούργο και μια ξαφνική δικαστική απόφαση
H απόφαση του ΣτΕ για το master plan της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, καθυστερούσε αρκετούς μήνες. Γκρίνιαζαν όλοι στο λιμάνι, ειδικά για όσα οι Κινέζοι δεν δεσμεύονταν να κάνουν. Εν πάση περιπτώσει χθες βγήκε η δικαστική απόφαση που έκρινε νόμιμο το ΠΔ για το master plan με την υποσημείωση να εκπονηθεί ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής.
Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης του λιμανιού, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση για τον κυκλοφοριακό φόρτο γιατί δεν μπορεί σε βάρος του Πειραιά και των κατοίκων να γίνουν επενδύσεις.
Και πάμε τώρα στην επένδυση που έκανε πρόσφατα η κινεζική εταιρεία στο Αμβούργο, όπου και πλέον έχει τη συνδιαχείριση μαζί με τους Γερμανούς. Ο Ολαφ Σολτς πάει στο Πεκίνο για να υπογράψει συμφωνίες ύψους 100 δισ. δολαρίων ενώ φημολογείται ότι με τον έλεγχο του λιμανιού στο Αμβούργο, ο Πειραιάς έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Μήπως λοιπόν, η απόφαση του ΣτΕ επισπεύστηκε ακριβώς λόγω αυτών των κινήσεων που έκαναν οι Κινέζοι; Τεράστια σύμπτωση να ξεμπλοκάρουν οι επενδύσεις στο λιμάνι, την ώρα που μπήκε και το Αμβούργο στο παιχνίδι.
Αντίδραση καμιά για τους Κινέζους
Οι κινήσεις των Κινέζων, όμως, έχουν και γεωπολιτικό ενδιαφέρον. Άλλο να κάνεις επενδύσεις στον Πειραιά, κι άλλο να «χτυπάς» ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης. Τι λένε οι Αμερικανοί γι’ αυτό το «μπάσιμο» του Πεκίνου; Προς το παρόν δεν υπάρχουν αντιδράσεις, όμως, σίγουρα κάτι θα γίνει. Οσο για τις Βρυξέλλες; Δεν κουνήθηκε φύλλο για την κινεζική εισβολή.
Σιγήν ιχθύος τηρούν οι γραφειοκράτες μέχρι να αντεπιτεθούν ή έχουν πέσει σε κώμα;
Επισιτιστική κρίση και το ψωμί ψωμάκι
Οσο εμείς ασχολούμαστε με το τι ψηφίζουν οι παιδοβιαστές και έχουμε αναγάγει σε πολιτικό το θέμα αν και είναι βαθύτατα κοινωνικό και δικαστικό, στον κόσμο συμβαίνουν κι άλλα πράγματα.
Διότι όλα τα κτήνη με τις διαστροφές τους πρέπει να αποκαλυφθούν και να σαπίσουν στη φυλακή, όχι όμως, να στήνουμε εμφύλιο για το ποιος είναι ΝΔ και ποιος ΣΥΡΙΖΑ. Αν, λοιπόν, τα κόμματα έβγαζαν τις κομματικές παρωπίδες θα έβλεπαν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σοβαρότατο κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης.
Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, οι ειδικοί προβλέπουν έκρηξη των τιμών παγκοσμίως. Καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια βρίσκονται σε ανοδική, ξέφρενη πορεία και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσουν.
Μην ξεχνάμε ότι το ¼ της παραγωγής σιταριού και κριθαριού και το 1/5 καλαμποκιού παγκοσμίως, παράγεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Οι φόβοι για την Ελλάδα είναι, λοιπόν, μια νέα μεγάλη αύξηση σε όλα τα προϊόντα που συνδέονται με τις εισαγωγές σιτηρών.
Ένα κιλό ψωμί κοστίζει από 2,50 έως και 3,10 ευρώ ενώ πριν από 6 μήνες η ανώτατη τιμή ήταν μέχρι 2,80. Και έπεται συνέχεια με τους αρτοποιούς να προειδοποιούν ότι θα πούμε το ψωμί – ψωμάκι και να έρχονται δεκάδες νέα λουκέτα σε φούρνους, ακόμη και μεγάλων αλυσίδων.
Τα χαράτσια των συναλλαγών
Για τις χρεώσεις που βάζουν οι τράπεζες σε κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή μέσω e-banking έχουμε ακούσει τα μύρια όσα. Παράπονα, οργή, γκρίνια στην καλύτερη περίπτωση.
Μας ενημέρωσαν λοιπόν, ότι πολίτης πήγε να πληρώσει στον ΕΦΚΑ ένα υπόλοιπο που είχε. Το… ιλιγγιώδες ποσό των 3,34 ευρώ. Ξέρετε τι προμήθεια κράτησε η τράπεζα; 60 λεπτά. Για 3,34 ευρώ.
Άλλος καταγγέλλει προμήθεια για εισερχόμενο έμβασμα 10 ευρώ, ποσό της τάξης των 3,5 ευρώ. Κι άλλος είναι εξοργισμένος γιατί για την αντικατάσταση μια χρεωστικής κάρτας που απομαγνητίστηκε το «χαράτσι» είναι 6 ευρώ.
Μιλάμε κατά κύριο λόγο για ηλεκτρονικές συναλλαγές, χωρίς δηλαδή κάποιο κόστος για χαρτί ή για την εργασία κάποιου υπαλλήλου. Όλα ηλεκτρονικά…
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι πιέσεις της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων (κι όχι μόνο αυτά των δανείων) είναι αφόρητες αλλά… ατελέσφορες. Αγρόν ηγόραζον…
Τα παρασκήνια της Παγκρήτιας
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην Παγκρήτια Τράπεζα μετά και το αίτημα που κατέθεσε χθες η εταιρεία Lyktos Participations Α.Ε., συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα.
Το αίτημα αφορά τη σύγκλιση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης για να εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο. Ο Σάλλας έχει το δικαίωμα να καταθέσει αυτό το αίτημα καθώς κατέχει ποσοστό άνω του 10%.
Πολλά ακούγονταν χθες για την κίνηση αυτή. Άλλες τραπεζικές πηγές έλεγαν ότι το αίτημα κρύβει μια «ενόχληση» γενικότερη γιατί η Lyktos μένει εκτός παιχνιδιού. Αλλοι ότι ζητά τώρα γενική συνέλευση ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα τυπικά που προβλέπονται ώστε η εταιρεία Thrivest συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, να αποκτήσει πλήρως τον έλεγχο της τράπεζας αφού συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου με 65 εκατ. κατέχοντας ποσοστό 32,38%.
Η διαρροή από την πλευρά των εφοπλιστών ήταν χθες ότι ενημερώθηκαν για το αίτημα της πλευράς Σάλλα, το εξετάζουν και: «Εκτιμούμε την πρόθεση της Lyktos Participations να διευκολύνει την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου. Όμως, πιστεύουμε ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι συνήθεις ρυθμιστικές διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδας (που διαρκούν έως 60 ημέρες) ώστε ο νέος κύριος μέτοχος (Thrivest Holdings -συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Α. Εξάρχου) να εκπροσωπηθεί στην Γενική Συνέλευση».
Θα έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις καθώς τραπεζικές πηγές διαρρέουν ότι ο μεγαλομέτοχος πλέον, η Thrivest, στηρίζει το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο, των κ. Δημόπουλου και Βαρθολομαίου, που «έτρεξαν» την ΑΜΚ. Θα υπάρξουν αλλαγές; Κανείς δεν ξέρει…
Ανατροπές στο πόθεν έσχες
Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ρίχνουμε στάχτη στα μάτια; Πάρτε όποια παροιμία θέλετε σε ό,τι αφορά τις φήμες για ριζικές αλλαγές στον τρόπο ελέγχου του πόθεν έσχες των πολιτικών. Η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει θεσμικές παρεμβάσεις έπειτα από το σκάνδαλο Πάτση, ο οποίος επί τρία χρόνια ήταν βουλευτής και ταυτόχρονα δεν είχε δηλώσει υπεράκτιες εταιρείες και αμοιβές 1 εκατ. ευρώ από συμβάσεις με δημόσιες υπηρεσίες.
Παρά το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν, παρ’ ότι η Επιτροπή Πόθεν Εσχες είχε «ενοχλήσεις» για τον συγκεκριμένο βουλευτή, παρ’ όλα αυτά τίποτε δεν έγινε. Αν και παράνομα –ως βουλευτής- έχει off shore και κάνει διάφορες δουλειές, δεν έχει καν εκπέσει από το αξίωμά του.
Τώρα, λοιπόν, ακούγεται από την κυβέρνηση ότι θα γίνουν οι αλλαγές που πρέπει ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» ή οι αβλεψίες που οδηγούν σε τέτοιες καταστάσεις, τύπου Πάτση.
Αραγε οι αλλαγές που ετοιμάζει το Μαξίμου θα βάλουν φρένο σε τέτοιες περιπτώσεις πολιτικών; Ή απλά θα πέσει στάχτη στα μάτια;
Latest News
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου