Ο επενδυτικός πυρετός απλώνεται από την αρχή της οδού Αιόλου, την Αθηνάς και την πλατεία Κοτζιά μέχρι την Πατησίων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με τους κεφαλαιούχους να διατηρούν υψηλές προσδοκίες για την επιστροφή της περιοχής στις παλιές, δοξασμένες εποχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η αλυσίδα Brown Hotels έχει επενδύσει τα τελευταία δύο χρόνια στην Ομόνοια (και στα πέριξ) σε δέκα ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτή τη στιγμή είναι να ζωντανέψει ο «κοιμισμένος γίγαντας», το Μινιόν.
Τα σχέδια της Dimand
Μετά το «θαύμα» του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, η Dimand Real Estate επενδύει δυναμικά στην Ομόνοια, πιστή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της να ανακατασκευάζει κτίρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς.
Εκτός από το Μινιόν, «ένα τοπόσημο και κομμάτι της ιστορίας της πόλης», η Dimand έχει προχωρήσει στην αγορά ακόμη δύο ακινήτων στην περιοχή, όπως είπε ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής και βασικός μέτοχος της εταιρείας.
Η αναγέννηση του εμβληματικού συγκροτήματος του πρώην πολυκαταστήματος Μινιόν, για την απόκτηση του οποίου η Dimand προσέφερε περί τα 26 εκατ. ευρώ στους πιστωτές της ιδιοκτήτριας Folli Follie, ξεκινά τον επόμενο μήνα με την κατασκευή της όψης του κτιρίου, αφού έχει ολοκληρωθεί μεγάλο κομμάτι μελετών.
Μάλιστα η εταιρεία αρχίζει την επαφή με την αγορά για τους μελλοντικούς χρήστες του πρώην πολυκαταστήματος. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η Dimand, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο μεικτής χρήσης, με χώρους γραφείων και κατοικιών, αλλά και εμπορικούς χώρους για καταστήματα και χώρους εστίασης.
Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απόκτησης του ακινήτου) και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας. Υπενθυμίζεται ότι η Dimand ανέπτυξε και το Moxy, ξενοδοχείο πόλης που πλέον ανήκει στην Prodea.
Το πλάνο της Brown
Η ισραηλινή αλυσίδα Brown Hotels συνεχίζει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της πέριξ της Ομόνοιας όπου σήμερα διαθέτει ήδη τέσσερα city hotels. Αλλωστε όπως δηλώνει ο Leon Avigad, Founder & Co-Owner της Brown Hotels: «Εμείς δεν πηγαίνουμε σε περιοχές-“φιλέτα”. Μας ενδιαφέρει για παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας καθώς έχει ευκαιρίες, πιο χαμηλές τιμές σε σχέση π.χ. με το Σύνταγμα, και είναι μια περιοχή που απέχει 10 λεπτά από το κέντρο».
Το 2023 η ξενοδοχειακή εταιρεία προγραμματίζει να ανοίξει ακόμη τέσσερα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή: στην οδό Ευριπίδου με 63 δωμάτια, στην οδό Θεμιστοκλέους με 43 δωμάτια, στην οδό Λιοσίων με 42 δωμάτια και κοντά στο Πολυτεχνείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο με 93 δωμάτια.
Στα σκαριά βρίσκεται ένα ακόμη ξενοδοχείο της αλυσίδας, το Lycourgou Cup, στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Λυκούργου, το οποίο θα έχει δυναμικότητα 219 δωματίων και θα αποτελεί τη luxury προσθήκη της Brown στο κέντρο της πόλης.
Λιανεμπόριο
Αν και τον πρώτο λόγο φαίνεται να έχει ο κλάδος της φιλοξενίας, σημαντικό μερίδιο στις επενδύσεις διεκδικεί και το λιανεμπόριο, ενώ διακαής πόθος ιδιωτών και Δημοσίου είναι η επανακατοίκηση του κέντρου για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος να γίνει η περιοχή αποκλειστικά διασκεδαστήριο.
Σε επίπεδο εμπορικών ακινήτων, η Prodea αναζητεί νέο μισθωτή για το γωνιακό κατάστημα στην 28ης Οκτωβρίου 3 και Πανεπιστημίου, στο παλαιό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Μέχρι πρότινος – και για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια – στο ακίνητο αυτό λειτουργούσε κατάστημα της ελληνικής αλυσίδας καλλυντικών Galerie de Beaute, το οποίο έκλεισε.
Την ίδια ώρα εξελίξεις αναμένονται και στην απέναντι πλευρά της πλατείας και συγκεκριμένα πίσω από το Hondos Center της Ομόνοιας, στο οικόπεδο του ΕΦΚΑ, στη συμβολή των οδών Μ. Κοτοπούλη 7 και Σατωβριάνδου. Λέγεται ότι ο Νίκος Χόντος μελετά την αξιοποίηση του ακινήτου, καθώς ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε σχετικό διαγωνισμό του Φορέα. Με βάση τους όρους δόμησης, κρίνεται εφικτή η ανάπτυξη κτιρίου της τάξεως των 2.000 τ.μ.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση
Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες
Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι προτείνουν οι servicers
Τι μέτρα προτείνουν οι servicers για τη στεγαστική κρίση – Ποια κίνητρα ζητούν για τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους
Από το Μινιόν στον Πύργο Πειραιά... Αλλάζουν χέρια τέσσερα εμβληματικά κτίρια
Πωλητήρια εκατομμυρίων ευρώ σε κτίρια τοπόσημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Ποια ακίνητα αλλάζουν ιδιοκτησιακό status
Μειώσεις φόρων, φοροαπαλλαγές και κίνητρα το 2025 για ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι ιδιοκτήτες που θα «ρίξουν» στην αγορά κλειστές κατοικίες ή γυρίσουν τα ακίνητά τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια θα απαλλαγούν για 3 χρόνια από τον φόρο
Έχουν και άλλο δρόμο οι τιμές στα ενοίκια – Τι πυροδοτεί το ράλι
Τα ενοίκια των κατοικιών δεν έφτασαν ακόμη στο ανώτατο ακόμη επίπεδο σύμφωνα με την ΤτΕ – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οι 3 λόγοι που πυροδοτούν το ράλι των τιμών
Άνοιξε η πλατφόρμα σε όλη τη χώρα για την αγορά καταπατημένων
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης προκειμένου να υπάρξει αγορά για καταπατημένα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο
Πόσοι θα αγοράσουν και θα πουλήσουν ακίνητο μέσα στην επόμενη πενταετία
Τι δείχνει μελέτη που διενήργησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το ΕΕΑ - Πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων
Αλλάζει ο επενδυτικός χάρτης στην Αττική - Οι 10 πρωταγωνιστές [πίνακας]
Τα τελευταία χρόνια τα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει έντονα επενδυτικό προφίλ - Νέες γειτονιές της Αθήνας αναδεικνύονται ως κορυφαίες επιλογές
Καταπατημένα: Ανοίγει η πλατφόρμα για όλη την Ελλάδα - Το τίμημα και οι δόσεις
Πάνω από 1.000 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα δημόσιων εκτάσεων και την εξαγορά τους στον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας
Στα αζήτητα το «στρατηγείο» του Κοντομηνά - Αγονος ο πλειστηριασμός
Δεν υπήρξε επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο που είχε το στρατηγείο του Κοντομηνά και έτσι ο πλειστηριασμός ολοκληρώθηκε ως άγονος