Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως και 8 δισεκατομμύρια ευρώ  από τις αγορές το 2023 εκδίδοντας νέες βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες εκδόσεις,  όπως δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη δύο κυβερνητικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα βγήκε από μια δεκαετή κρίση χρέους το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.

Αναμένει να επιτύχει και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, τρία χρόνια από την πανδημία COVID-19 που εμπόδισε τη δημοσιονομική πρόοδό της και να ανακτήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας παρά την ενεργειακή κρίση που επικρατεί στην Ευρώπη.

Διμερή δάνεια

Η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα διάρκειας 10 και 5 ετών και πραγματοποίησε δημοπρασίες για να ενισχύσει τη ρευστόητα. Μέχρι στιγμής, έχει συγκεντρώσει περίπου 8 δισ. ευρώ για φέτος.

Διαβάστε επίσης: ΟΔΔΗΧ: Νέος δανεισμός με οδηγό το 2022

Επίσης, σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισ. ευρώ διμερών δανείων (GLF) που λήγουν το 2023, τα οποία αφορούν σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

«Οι δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος είναι περιορισμένες, ειδικά μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF. Θα δανειστούμε 7-8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόβλεψη

Πάντως, οι προβολές για το ελληνικό χρέος δείχνουν θετικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτω από το 150% του ΑΕΠ βρεθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2027, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ αποτυπώνονται στην έκθεση Fiscal Monitor η οποία δόθηκε πρόσφατα  στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτές, το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ ( 1,7% προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού) και του χρόνου θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% όταν ο στόχος στο προσχέδιο μπαίνει στο 0,7%. Στη συνέχεια και έως το 2027 το ΔΝΤ φαίνεται να ανεβάζει τις προβλέψεις του, με το πρωτογενές πλεόνασμα να εκτιμάται σε 1,4% το 2024, σε 1,6% το 2025 σε 1,9% το 2026 και 2% το 2027.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία