![Fed: Άλμα στο 4% για τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια με αύξηση 0,75%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/photo_2022-11-02_12-55-41.jpg)
Σε νέα γενναία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στα πλαίσια των προσπαθειών να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που καλπάζει. Πλέον το βασικό επιτόκιο αναφοράς της FED διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,75% με 4%, με προοπτική να φτάσει το 5% μέσα στο επόμενο έτος.
Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που το κόστος δανεισμού αυξήθηκε τόσο πολύ μέσα σε μια μόνο συνεδρίαση και πρόκειται για τη συνέχεια της πιο επιθετικής και συνεχούς αυστηροποίησης νομισματικής πολιτικής που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε δολάρια διαμορφώνονταν από τη FED στα επίπεδα από 0% έως 0,25%.
Διαβάστε επίσης: Το τέλος του «φτηνού χρήματος» και η απειλή… καμένης γης
Με τη νέα αύξηση να είναι αναμενόμενη, το ενδιαφέρον των αγορών επικεντρώθηκε περισσότερο σε ενδείξεις από τη FED για το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Ο Πάουελ έδωσε σήμα τώρα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μπαίνει στην τελική φάση της προσπάθειας να μειώσει τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς θα κόψει λίγο ρυθμό στο ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων ώστε αυτές να γίνονται πιο σταδιακά, ειδικά ενόψει της επόμενης προγραμματισμένης συνεδρίασής της το Δεκέμβριο. Εκεί παράγοντες της αγοράς προβλέπουν πιθανή νέα αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Στη συνέχεια αναμένονται νέες αυξήσεις μέχρι το Μάρτιο του 2023 ώστε τα επιτόκια να φτάσουν περίπου στο 5%.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/Powell2-600x398.jpeg)
O πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ (REUTERS/Elizabeth Frantz)
Η πρόκληση
Η πρόκληση για τον πρόεδρο της FED Τζερόμ Πάουελ και την αρμόδια επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, γνωστής ως Federal Open Market Committee (FOMC), είναι μεγάλη. Καλούνται να ισορροπήσουν τους επόμενους μήνες ανάμεσα στην προσπάθεια να δείξουν στις αγορές ότι με τις παρεμβάσεις τους στο κόστος δανεισμού θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ράλι των τιμών στην αμερικανική οικονομία. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 8,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Μένει τώρα να φανεί εάν ο πληθωρισμός αυτός έχει φτάσει στο απόγειό του στις ΗΠΑ ή εάν μπορεί να αυξηθεί κι άλλο, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί το κατά πόσο και πότε η FED θα βάλει φρένο στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Μεγάλο μέρος των αυξήσεων των τιμών οφείλεται στο υψηλό κόστος της ενέργειας. Στις ΗΠΑ οι αυξήσεις αυτές είναι πιο ελεγχόμενες από όσο στην ΕΕ καθώς η χώρα εξαρτάται περισσότερο από την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε αντίθεση με την Ευρώπη που μέχρι τώρα βασιζόταν στη Ρωσία.
Οι αποφάσεις επηρεάζουν και την ευρωζώνη
Οι αποφάσεις της FED έχουν μεγάλη σημασία και για τη νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τις ισοτιμίες των νομισμάτων.
Η ιδιαίτερα επιθετική αύξηση στο κόστος δανεισμού αναμένεται ότι θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την ανάπτυξη, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ήδη από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της FED το δολάριο ενισχύεται 14% περίπου φέτος έναντι του ευρώ και καλαθιού άλλων ισχυρών νομισμάτων όπως το γεν και η στερλίνα. Η μεγάλη άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων έχει προκαλέσει φυγή κεφαλαίων προς το αμερικανικό νόμισμα επειδή οι αποδόσεις είναι υψηλότερες για τους επενδυτές. Επίσης το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει προκαλέσει στροφή προς τα αμερικανικά ομόλογα επειδή προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.
Τώρα αναμένονται οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική και από τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι. Στην πιο πολυαναμενόμενη ίσως συνεδρίαση της ΒοΕ εδώ και χρόνια, το μεσημέρι της Πέμπτης η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση για το κόστος δανεισμού στη Βρετανία παράλληλα με τις νέες προβλέψεις για την οικονομία της χώρας. Το τρέχον επίπεδο δανεισμού σε στερλίνες που θέτει η BOE είναι 2,25%. Οι αγορές περιμένουν αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης περίπου, η οποία αν πραγματοποιηθεί θα είναι η μεγαλύτερη άνοδος επιτοκίων από το 1989. Η BoE στο παρελθόν έχει κινηθεί κάποιες φορές ανάποδα με τις προσδοκίες των αγορών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ
![Meta: Απολύει όσους έχουν «χαμηλές επιδόσεις» και τους στιγματίζει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ot_zuckerberg_sad-600x352.png)
Η Meta απολύει με γνώμονα «χαμηλές επιδόσεις» κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή των απολυμένων
Η ταμπέλα που βάζει η Meta χειροτερεύει τα πράγματα για όσους απολύονται.
![Commerzbank: Περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/Commerzbank-1-600x400.jpg)
Χιλιάδες απολύσεις στην Commerzbank για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
Η Commerzbank σχεδιάζει να περικόψει 3.000-4.000 θέσεις εργασίας, επί συνόλου 42.000 υπαλλήλων