Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης σχεδιάζει ν’ αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της χώρας στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά την προσεχή πενταετία, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο επικεφαλής της εταιρείας Φαρχάτ Μπενγκντάρα (φωτογραφία, επάνω, από Anadolu).
Αγωγοί με Ελλάδα και Αίγυπτο
Σε συνέντευξή του στο SkyNews Arabia, στο περιθώριο βιομηχανικού συνεδρίου στο Αμπου Ντάμπι, ο Μπενγκντάρα είπε επίσης ότι αναμένει τα έσοδα από την παραγωγή φέτος να φτάσουν τα 35 με 37 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Διαβεβαίωσε πως η NOC δεν αναμένει καμία διακοπή στην παραγωγή πετρελαίου διότι «υπάρχει κατανόηση ότι το πετρέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός για πολιτικά κέρδη».
Ο ίδιος, σε άλλη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Ντουμπάι CNBC Arabiya, ανέφερε ότι εξετάζεται η δημιουργία δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου. Ο ένας θα κατευθύνεται στην αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα και ο άλλος στην Ελλάδα.
Libya’s National Oil Corporation is examining a project proposal of creating two gas pipelines to connect with #Greece and the Egyptian city of #Damietta, NOC chief Farhat Bengdara tells CNBC Arabia
The #Libya Update pic.twitter.com/JM9LoJ3B6i
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) November 1, 2022
Είπε, επίσης, ότι οι αγωγοί αυτοί θα λειτουργούν παράλληλα με τον υπάρχοντα προς Ιταλία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να ζητήσει την ένταξή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη είναι τα ιδρυτικά μέλη) εκτός της Τουρκίας.
Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η NOC πρόκειται να υπογράψει με την ιταλική Eni επενδύσεις της τάξης των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έρευνα σε πεδία στη Μεσόγειο και τη δυτική Λιβύη.
Απειλές Χαφτάρ
Μετά από ένα μήνα σιωπής, ο ανώτατος διοικητής, στρατάρχης Χαλίφα Αμπού αλ Καμίμ Χαφτάρ, πήρε θέση για την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Αγκυρα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Ντμπεϊμπά, και επιτέθηκε στην Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως αποικιακή Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθυστερημένη, άδικη, μισητή και κατάπτυστη.
بعد صمت دام شهر.. القائد العام المشير خليفة أبو القاسم حفتر يهاجم الاتفاقية البحرية، ويصف #تركيا بالدولة العثمانية المستعمرة المتخلفة الجائرة البغيضة اللئيمة. pic.twitter.com/GiQ6RHimYU
— ليبيا لايف (@libyalive218) November 1, 2022
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αλ Τζούφρα, τόνισε ότι στην περιοχή γράφτηκαν αξιόλογα κεφάλαια ενάντια στον αποικιακό, οπισθοδρομικό, άδικο και μισητό Οθωμανό, με καραβάνια μαρτύρων.
Και πρόσθεσε: «Θα πολεμήσουμε αυτούς που έβαλαν τους στρατιώτες και τους μισθοφόρους τους στη γη μας, άπληστοι για τον πλούτο μας, εκμεταλλευόμενοι τις έκτακτες συνθήκες που περνά η χώρα μας, για να συνάψουν συμφωνίες ντροπής με προδότες και πράκτορες, που πούλησαν την πατρίδα και την τιμή τους για την εξουσία και τα χρήματα.
»Οι γιοι μου κι’ εγώ λαχταράμε περισσότερο τον θάνατο παρά τη ζωή, προκειμένου η αγαπημένη μας Λιβύη να παραμείνει ελεύθερη και περήφανη και για να προστατεύσει τα σύνορά της, από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με την ψυχή και το αίμα μας, αυτή η γη είναι η ζωή μας.
Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται περισσότερο
Ο επικεφαλής, εξάλλου, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Χαλέντ αλ Ακούρι, υποστήριξε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι εναντίον της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, λέγοντας ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται περισσότερο για τη Λιβύη από ορισμένους Λίβυους.
رئيس لجنة الخارجية بالبرلمان خالد العقوري يدعم تصريحات سامح شكري ضد ليبيا ويقول مصر حريصة على ليبيا أكثر من بعض الليبيين. pic.twitter.com/aLwrxE59J1
— ليبيا لايف (@libyalive218) October 31, 2022
Πηγή: SkyNews Arabia, CNBC Arabiya, @libyalive218, echedoros-a.gr
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium