![Τράπεζες: Τα σχέδιά τους για τα καταθετικά επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/OT_banking3.png)
Μικρές αναμένονται οι αυξήσεις των αποδόσεων στις καταθέσεις από τις τράπεζες, μετά την αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης στο 2%.
Κι αυτό παρά την ενόχληση στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού σε στεγαστική και επιχειρηματική πίστη έως και 200 μονάδες βάσης το τελευταίο τετράμηνο, η ανταμοιβή των καταθετών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οριακά πάνω από το 0%.
Απαντώντας σε αυτήν την κριτική τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι οι παρεμβάσεις τους έως τώρα στις νέες χορηγήσεις, των οποίων τα επιτόκια ορίζουν οι ίδιες, είναι μεγέθους σημαντικά μικρότερου της ανόδου των διατραπεζικών δεικτών euribor.
Τονίζουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή η ρευστότητα μέσω της καταθετικής βάσης βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος παροχής κινήτρων για την προσέλκυση νέων αποταμιεύσεων.
Διαβάστε επίσης: Κατανάλωση: «Ξεστριμώχνονται» με πληρωμές σε δόσεις
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν ότι οι προς τα πάνω αναπροσαρμογές τους επόμενους μήνες θα είναι σταδιακές, εκτιμώντας ότι θα κινούνται κάθε φορά γύρω από τη ζώνη των 20 μονάδων βάσης.
Εκτός κι αν υπάρξει σημαντικής έκτασης εκροή καταθέσεων κυρίως από πελάτες με μεγάλη κινητή περιουσία, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό, όπου αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια σε λογαριασμούς ευρώ φτάνουν σε ορισμένες τράπεζες ακόμη και το 2%.
Οι πρώτες κινήσεις
Σημειώνεται ότι δύο συστημικοί όμιλοι προχώρησαν στα μέσα του περασμένου μήνα στις πρώτες αλλαγές στην επιτοκιακή τους πολιτική, προσφέροντας μέσω προγραμμάτων προσυμφωνημένης διάρκειας ετησιοποιημένες αποδόσεις που φτάνουν έως και το 0,20%.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλοι δύο μεγάλοι του κλάδου, τα επιτόκια των οποίων αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,03%. Ενώ ένας νέος γύρος αυξήσεων αναμένεται το Δεκέμβριο.
Διαβάστε επίσης: Προθεσμιακές: Θέμα ημερών οι πρώτες αυξήσεις στα επιτόκια από τις μεγάλες τράπεζες
Με δεδομένο ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονται πλέον πάνω από τα 183 δισ. ευρώ, κάθε αναπροσαρμογή των επιτοκίων συνεπάγεται μία αξιοσημείωτη επιβάρυνση της οργανικής κερδοφορίας, σε μία περίοδο που οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στοχεύουν σε βελτίωση των αποτελεσμάτων τους για τη διανομή μερίσματος μέσα στην ερχόμενη διετία.
Οι εναλλακτικές
Για το λόγο αυτό οι τράπεζες θέλουν να στρέψουν τους πελάτες τους σε εναλλακτικά επενδυτικά προγράμματα, από τα οποία εκτός του ότι δεν επιβαρύνουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, εισπράττουν και προμήθειες.
Διαβάστε επίσης: Καταθέσεις: Αύξηση 2,255 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Η γκάμα των συγκεκριμένων προϊόντων θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα. Αυτά μπορούν να διακριθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:
– Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που δεν ενέχουν ρίσκο για απώλεια του αρχικής επένδυσης και προσφέρουν υψηλές αποδόσεις έως και το 2%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει καμία ανάληψη για ένα μεγάλο διάστημα έως και 10 έτη.
– Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, η απόδοση των οποίων εξαρτάται από την πορεία συνδεδεμένων δεικτών, αποτελώντας μία εναλλακτική επιλογή για ασφαλείς τοποθετήσεις στις αγορές
– Προγράμματα με μερική προστασία της αρχικής επένδυσης, που μπορεί να φτάνει έως και το 90%, τα οποία είναι συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια. Μέσω αυτών ο αποταμιευτής ανάλογα με την πορεία των αγορών έχει την προοπτική για υψηλές αποδόσεις
– Επενδυτικά καλάθια που συνδυάζουν υψηλότοκες προθεσμιακές καταθέσεις με αποδόσεις έως και 0,50% με άλλου τύπου επενδυτικά προγράμματα, όπως αμοιβαία κεφάλαια και μακροχρόνια τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/epixeiriseis-600x375.jpg)
ΕΤΕπ: Ολική επαναφορά για επενδύσεις και αισιοδοξία στην Ελλάδα – Η σύγκριση με την Ευρώπη
Τι αποκαλύπτει έκθεση της ΕΤΕπ που βασίζεται σε δημοσκοπήσεις περίπου 13.000 επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ
![Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/Eurolife-FFH-600x250.jpg)
Eurolife FFH:Απόδοση 3,70% στα ατομικά προγράμματα διαχείρισης κεφαλαίου
Η Eurolife FFH προσφέρει ουσιαστικό όφελος στους ασφαλισμένους της
![Ελληνικές τράπεζες: η Mediobanca ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες – Προτιμά Πειραιώς, Alpha Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trapezes_flags_NEA_2025-600x352.png)
«Ψήφος» στις ελληνικές τράπεζες από τη Mediobanka – Οι νέες τιμές στόχοι
Η τάση αύξησης των ελληνικών δανείων παραμένει ισχυρή και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Mediobanca για τις ελληνικές τράπεζες
![Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/avax-600x401.jpg)
Avax: Έναρξη κάλυψης από Euroxx – Στα 3,40 ευρώ/μετοχή η τιμή στόχος [πίνακας]
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Euroxx για το διάστημα 2024-2028 - Η avax εκτιμάται ότι θα παράγει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές τα επόμενα έτ
![Τράπεζες: Γιατί φορτώνουν με επιπλέον έξοδα το τελευταίο τρίμηνο του 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_banking24a-600x352.png)
Γιατί «φορτώνουν» με επιπλέον έξοδα τους ισολογισμούς οι τράπεζες - Ο πήχης για τα μερίσματα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων από τις τράπεζες
![Miele Hellas: «Bonus» από τους Γερμανούς στην ελληνική εταιρεία – Το στοίχημα των 100 εκατ. ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/miele-1-600x400.jpg)
Το «bonus» των Γερμανών στη Miele Hellas, το στοίχημα των 100 εκατ. και ο Κωτσόβολος
Τι ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Miele Hellas για την πορεία ανάπτυξης – Το μήνυμα των ιδιοκτητών για την ανάθεση του cluster – Πώς θα αναπτυχθεί
![Βιομηχανικές περιοχές: Σύσκεψη βουλευτών της ΝΔ και εκπροσώπων του ΠΑΣΕΒΙΠΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/1213-600x450.jpg)
Διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 4982/22 για τις βιομηχανικές περιοχές ζητούν οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ
Οι βουλευτές της ΝΔ μαζί με εκπροσώπους του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης «ώστε να διαμορφωθεί ενα βιώσιμο μέλλον» για τις βιομηχανικές περιοχές
![Miele Hellas: Επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Miele-600x400.jpg)
Η Miele Hellas επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία
Η επιτυχημένη πορεία της Miele Hellas οδηγεί σε ανάληψη της νέας αρμοδιότητας του νέου Miele Cluster Adria Aegean
![Jumbo: Αυξήθηκαν κατά 11% οι πωλήσεις τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/jumbo55.png)
Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο
Αυξημένες 15% οι πωλήσεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Τι αναφέρει η διοίκηση της Jumbo
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ