
Η καταβολή των αναδρομικών σε όλους του παλαιούς συνταξιούχους από κομμένα δώρα και επικουρικές συντάξεις θα αφορά μόνο όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31/7/2020. Πρόκειται για περίπου 350.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει έναν μεγάλοδικαστικό αγώνα.
Οι προσφεύγοντες δικαιώνονται (εντόκως) με ποσά από 800 έως περίπου 3.300 ευρώ για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων.
Οπως τόνιζε στα «ΝΕΑ» ανώτατη κυβερνητική πηγή «τα αναδρομικά θα καταβληθούν μόνο σε όσους κατέθεσαν αγωγές στη Δικαιοσύνη μέχρι τις 31/7/2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, είτε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τις 31/7/2020 είτε δεν προσέφυγαν, δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Διαβάστε επίσης: Βραχυκύκλωμα με τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων
Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ, ακόμη κι αν όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δικαιωθούν, κινείται στα 600.000-700.000 ευρώ. Την ίδια ώρα έξι νέες αποφάσεις που εκδόθηκαν πρόσφατα διατάσσουν τον e-ΕΦΚΑ να καταβάλει έντοκα (τόκος 6% από την επίδοση της αγωγής) τα αναδρομικά του 11μήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), σύμφωνα άλλωστε και με τις πρότερες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.
Τα αναδρομικά που επιδίκασε αμετάκλητα το ΣτΕ (με την πρόσφατη απόφασή του) σε όσους συνταξιούχους κατέθεσαν αγωγές έως τις 31/7/2020 αφορούν:
• Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων εορτών και θέρους επικουρικών συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
• Επιδόματα εορτών και θέρους κύριων συντάξεων, της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.
• Τόκους (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) επί των ποσών που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και επί των ποσών που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και τα επιδόματα εορτών και θέρους.
Συνταξιούχοι, μισθωτοί και κληρονόμοι που έχουν λάβει αναδρομικά ποσά για ένα ή περισσότερα έτη της συγκεκριμένης περιόδου καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2021. Η δήλωση των αναδρομικών ποσών θα πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, χωρίς την επιβολή προστίμων και ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023.
Ειδικά για τους συνταξιούχους οι οφειλές από φόρο εισοδήματος και πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών μπορούν κατόπιν αίτησης να ρυθμίζονται σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορά τα αναδρομικά.
Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη