Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς το κλίμα που επικράτησε στη Wall Street μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πολιτικής στην οικονομία.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,9%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,59% στις 7.102 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,59% στις 13.175 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,75% στις 6.214 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η BNP Paribas σημειώνει κέρδη 1%, καθώς ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο, ενισχυμένα από τα ισχυρά έσοδα από συναλλαγές.

Η Zalando, από την άλλη, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής μόδας στην Ευρώπη, υποχωρεί κατά 2%, καθώς δήλωσε ότι τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη της για το σύνολο του έτους θα φθάσουν στο κατώτερο άκρο του εύρους στόχων της.

Η αγορά

Αν και λίγο έως πολύ η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης), ήταν αναμενόμενη, οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ ότι η μάχη με τον πληθωρισμό έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, “προσγείωσε” τις αγορές απότομα. Και αυτό διότι είχε καλλιεργηθεί η εκτίμηση ότι η Fed ίσως επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια στην οικονομία να αναπτυχθεί. Όμως, ο Πάουελ ανέφερε ότι είναι “πρόωρο” να μιλάμε για παύση των αυξήσεων.

Η αγορά αναμένει επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σήμερα, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι το συμβούλιο θα σηματοδοτήσει έναν πιο ήπιο τόνο στο μέλλον, καθώς η προοπτική της ύφεσης βαθαίνει. Βέβαια, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών, στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, τα περιθώρια της ΒοΕ είναι μικρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές