Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δεν κατάφερε να απορροφήσει την προσφορά των πωλητών, που ήθελαν να μειώσουν τον κίνδυνο, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του κόσμου.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,40%, στις 861,76 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 49 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Στο «κόκκινο» και σήμερα

Κρατά την στήριξη των 855 μονάδων

Το ΧΑ δεν μπόρεσε να διαφοροποιηθεί από τις αναταράξεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, λίγο μετά την αναμενόμενη απόφαση αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ότι η μάχη με τον πληθωρισμό έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Η δήλωση αυτή ενίσχυσε πλέον το σενάριο της συνέχισης της νομισματικής σύσφιγξης της Fed, άρα και το σενάριο της ύφεσης.

Αν και το ΧΑ δέχτηκε αυτές τις αναταράξεις, φτάνοντας μάλιστα έως τις 857 μονάδες, τελικά κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο των 860 μονάδων, επιβεβαιώνοντας αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους εγχώριους αναλυτές, ότι δηλαδή σε περίπτωση που καταφέρει να υπερασπιστεί τις τεχνικές του στηρίξεις, θα έχει περιορίσει σημαντικά τη «ζημία» που προκαλείται και μπορεί να προκληθεί από τις διεθνείς αναταράξεις. Οι αντοχές βέβαια δεν είναι μεγάλες, ωστόσο, όσο παραμένει πάνω από τα επίπεδα των 855 – 860 μονάδων, το θετικό σενάριο έχει προβάδισμα.

Πάντως, όπως επισημαίνει και η Trader24, όσο η αγορά κρατά τη στήριξη των 855 μονάδων, συντηρεί την ανοδικότητα της από τη ζώνη των 785-800 μονάδων. Σαφώς θα αναμένονται τα μακροοικονομικά δεδομένα ώστε οι επενδυτές να αποφανθούν για τη συνέχεια, με μοναδικό βέβαιο την υψηλή μεταβλητότητα και τη νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών, κυρίως ως προς τη διστακτικότητα και την ευκολία να απεγκλωβίζονται στην πρώτη ευκαιρία.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, το -3,23% της Coca Cola επηρέασε σαφώς την αγορά, όπως και οι ισχυρές απώλειες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank. Σημαντική ήταν η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, Eurobank, Μυτιληναίος, Jumbo και Λάμδα. Από την άλλη, ανοδικά έκλεισαν οι Titan, ΟΠΑΠ και Motor Oil, με τον Ελλάκτωρ και τον Σαράντη να κλείνουν με κέρδη 1,30% και 1,92% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών