Σε παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από κοινού με τη Foxconn, τη γνωστή εταιρεία – προμηθευτή της Apple, πρόκειται να προχωρήσει η Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της προσπάθειας οικοδόμησης νέων βιομηχανιών για τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο.

Η Ceer «είναι η πρώτη σαουδαραβική αυτοκινητοβιομηχανία που θα παράγει ηλεκτρικά οχήματα στη Σαουδική Αραβία και θα σχεδιάζει, θα κατασκευάζει και θα πωλεί μια σειρά οχημάτων για τους καταναλωτές εντός της χώρας, αλλά και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (Public Investment Fund-PIF) της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία: Το στοίχημα των 500 δισ. δολ για ένα μέλλον χωρίς πετρέλαιο

Στην αγορά το 2025

Το Ταμείο ανέφερε ότι τα αυτοκίνητά της θα είναι διαθέσιμα το 2025, προσθέτοντας ότι η Ceer θα προσελκύσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις, θα δημιουργήσει έως και 30.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και προβλέπεται να συνεισφέρει 8 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ του βασιλείου μέχρι το 2034.

Η κοινοπραξία «θα αποκτήσει άδεια χρήσης τεχνολογίας εξαρτημάτων από την BMW» για τη διαδικασία ανάπτυξης οχημάτων, σημειώνει ακόμη στην ίδια ανακοίνωση το PIF.

«Η Foxconn θα αναπτύξει την ηλεκτρική αρχιτεκτονική των οχημάτων, παράγοντας ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που θα ηγείται στους τομείς της ψυχαγωγίας, της συνδεσιμότητας και των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης», προστίθεται.

Διαφοροποίηση από το πετρέλαιο

Το PIF είναι το όχημα που επέλεξε ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για να προωθήσει τις προσπάθειες διαφοροποίησης της οικονομίας και απεξάρτησής της από το πετρέλαιο.

Η Lucid Group, η οποία ανήκει σε ποσοστό άνω του 60% στην PIF, κατασκευάζει εργοστάσιο συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων στη Τζέντα με εικαζόμενη ικανότητα κατασκευής 150.000 οχημάτων ετησίως. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμφωνία με τη Lucid για την αγορά έως και 100.000 αυτοκινήτων της τα επόμενα 10 χρόνια.

Το Ταμείο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση της επένδυσης, ούτε ανέφερε πόσο θα κοστίσει το εργοστάσιο της Ceer ή σε ποια περιοχή του βασιλείου θα κατασκευαστεί.

Πάντως, η Wall Street Journal είχε γράψει τον Μάρτιο ότι η Σαουδική Αραβία και η Foxconn βρίσκονταν σε συνομιλίες για την από κοινού κατασκευή εγκαταστάσεων αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις οποίες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μικροτσίπ, εξαρτήματα ηλεκτρικών οχημάτων και άλλα ηλεκτρονικά είδη, εντός της NEOM, της φουτουριστικής πόλης αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χτίζεται στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»