![Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/boe-768x512-1.jpg)
Κατά 75 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό της επιτόκιο δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας, με φόντο τον πληθωρισμό στη Μ. Βρετανία στο 10,1% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1989.
Είναι η όγδοη συνεχόμενη αύξηση στην οποία προχωρά η τράπεζα, και παρά τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι πιθανότατα θα είναι η τελευταία, η ανακοίνωση που συνοδεύει την απόφαση αφήνει ανοικτό παράθυρο για νέες ανάλογες κινήσεις.
Διαβάστε επίσης: Νορβηγία: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Παράθυρο και για άλλες αυξήσεις
Για την ώρα, πάντως, ο αυξημένος πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια στην ΒοΕ να χαλαρώσει την σφιχτή νομισματική της πολιτική. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs μείωσαν τη Δευτέρα τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 από το -1% σε -1,4%, λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής του νέου πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αναθεωρεί την στάση της σύντομα, καθώς ο συνδυασμός πολύ υψηλών επιτοκίων και αρνητικής ανάπτυξης πιθανότατα θα οδηγούσε την Μ. Βρετανία σε ύφεση.
Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Δεν θα αντιγράψουμε την Fed
Το σκεπτικό της απόφασης
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας, στόχος είναι η επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού 2% με τρόπο που βοηθά στη διατήρηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στη συνεδρίαση που έληξε στις 2 Νοεμβρίου 2022, το MPC ψήφισε με πλειοψηφία 7-2 υπέρ της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3%.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι ένα μέλος τάχθηκε υπέρ αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,75%, και ένα μέλος υπέρ ακόμα μικρότερης αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης.
Όπως αναφέρεται στη συνοδευτική Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Νοεμβρίου, οι ενημερωμένες προβλέψεις της MPC για τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό περιγράφουν μια πολύ προκλητική προοπτική για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εξελίξεις
Από την προηγούμενη πρόβλεψη της MPC, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στη δημοσιονομική πολιτική. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για τις λιανικές τιμές της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε σε κάποιο βαθμό μετά από περαιτέρω κρατικές παρεμβάσεις.
Το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου ¾% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εν μέρει αντανακλώντας τη συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων από τις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές ενέργειας και εμπορεύσιμων αγαθών. Η πτώση της δραστηριότητας γύρω στα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι λιγότερο έντονη από ό,τι τον Αύγουστο. Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζήτηση εργασίας έχει αρχίσει να μειώνεται.
Ο πληθωρισμός ήταν 10,1% τον Σεπτέμβριο και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 11% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, χαμηλότερος από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, αντανακλώντας τον αντίκτυπο του EPG. Ο πληθωρισμός υπηρεσιών έχει αυξηθεί. Η ονομαστική ετήσια αύξηση των τακτικών μισθών του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 6,2% το τρίμηνο έως τον Αύγουστο, 0,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν στην Έκθεση Αυγούστου.
Στην κεντρική πρόβλεψη της MPC για τον Νοέμβριο, η οποία εξαρτάται από την ανοδική πορεία των επιτοκίων της αγοράς, το ΑΕΠ προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023 και του 2024, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και οι ουσιαστικά πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν τις δαπάνες.
Η πλειοψηφία της επιτροπής κρίνει ότι, εάν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής, ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις στο τραπεζικό επιτόκιο για μια βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες γύρω από τις προοπτικές. Η Επιτροπή συνεχίζει να κρίνει ότι, εάν οι προοπτικές υποδηλώνουν πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, θα ανταποκριθεί σθεναρά, όπως απαιτείται.
Η MPC θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, αναφέρει στην ανακοίνωση και προσθέτει, ότι θα εξετάζει και θα αποφασίζει το κατάλληλο επίπεδο τραπεζικού επιτοκίου σε κάθε συνεδρίαση.
Επικίνδυνη η υπερβολική σύσφιγξη
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Μ. Βρετανία, Σανσάι Ράζα, επεσήμανε σε σημείωμά του τους κινδύνους που ενέχονται στο ενδεχόμενο υπερβολικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν όρια στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και ένα ενδεχόμενο μελλοντικό επιτόκιο 5% θα οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Η Deutsche Bank αναμένει ότι τα επιτόκια θα φθάσουν έως το 4,5% τον Μάιο του 2023, μειωμένα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για 4,75%, λόγω της μεταστροφής της βρετανικής δημοσιονομικής πολιτικής και των προοπτικών της χώρας για επιστροφή στο μονοπάτι της ανάπτυξης.
Αισιοδοξία στις αγορές λόγω Σούνακ
Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ έχει διαφορετική αντίληψη από την προκάτοχό του και αναμένεται να σκληρύνει την δημοσιονομική πολιτική,ευθυγραμμίζοντάς τη με τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ο «δύσκολος» δρόμος του Σούνακ έχει μειώσει την αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και γεμίζει με αισιοδοξία τους αναλυτές ότι η Μ. Βρετανία θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνει την ταλαιπωρημένη οικονομία της.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Γραφίτης: Στα σκαριά deal Ζελένσκι και Τραμπ για τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/grafitis-600x316.jpg)
Ο Τραμπ εποφθαλμιά τον γραφίτη της Ουκρανίας - Οι πολύτιμες χρήσεις του μαύρου ορυκτού
Ο τεράστιος υπόγειος ορυκτός πλούτος και ο γραφίτης της Ουκρανίας στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Τραμπ
![Ρούβλι: Εκτινάχθηκε μετά την αποφυλάκιση αμερικανού δασκάλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/rouvli-600x395.jpg)
Γιατί εκτινάχθηκε απότομα το ρούβλι - Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας
Το ρούβλι εκτινάσσεται σχεδόν κατά 3% έναντι του δολαρίου λόγω των αυξανόμενων ελπίδων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_kimbal_musk-600x352.png)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας
![Coca-Cola: Μπορεί να στραφεί στο πλαστικό λόγω δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «ξαναγράφουν» την στρατηγική της Coca Cola
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες