![Ισπανία: Διαδήλωση στη Μαδρίτη για την αύξηση των μισθών – Τα συνδικάτα απειλούν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/2022-11-03T110946Z_49828678_RC2AEX91ADGV_RTRMADP_5_SPAIN-INFLATION-PROTEST.jpg)
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δύο μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της Ισπανίας, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς και απειλώντας ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη.
Οι διαδηλωτές, περίπου 25.000 σύμφωνα με τις αρχές, συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και κατόπιν συνέκλιναν προς την Πλάθα Μαγιόρ, στην καρδιά της πόλης. «Μισθός ή σύρραξη», έγραφε το μεγάλο πανό που κρατούσαν.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Χιλιάδες διαδηλωτές σε 6 πόλεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας
Η προειδοποίηση από τον γραμματέα του CCOO
«Ήρθαν απ’ όλη την Ισπανία με ένα σαφές μήνυμα: είτε θα αυξηθούν οι μισοί, ή θα ενταθούν οι αντιπαραθέσεις στον κόσμο της εργασίας», είπε ο Ουνάι Σόρντο, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CCOO. Ο επικεφαλής του συνδικάτου UGT, Πέπε Άλβαρεθ, κάλεσε τους εργοδότες να εγγυηθούν την «αγοραστική δύναμη» των μισθωτών. «Ο πλούτος πρέπει να μοιραστεί καλύτερα και να μην παραμείνει στα χέρια λίγων», είπε.
Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο ανήλθε στο 7,3%, μειωμένος σε σύγκριση με το 10,8% του Ιουλίου αλλά ακόμη πολύ υψηλός, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. «Οι μισθοί παραμένουν ακόμη πολύ χαμηλά», όμως οι τιμές των βασικών προϊόντων έχουν εκτοξευτεί, σχολίασε η Μαρία Λουίσα Ορτέγκα, μια 57χρονη εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα η οποία τόνισε ότι είναι αναγκαίο «να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί με τον πληθωρισμό».
Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτό το διάστημα με τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις την αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ τον μήνα. Το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς, σύμμαχος του Σοσιαλιστικού κόμματος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ζητά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%, ποσοστό με το οποίο διαφωνούν οι εργοδότες, υποστηρίζοντας ότι οι μικρότερες εταιρείες δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό. Η κυβέρνηση του Σάντσεθ έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στο 60% του μέσου μηνιαίου μισθού μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δημοσκόπηση: Ακρίβεια και Τέμπη τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών – Δεν πείθει το ΠΑΣΟΚ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/dimoskopisi_new-600x398.jpg)
Δημοσκόπηση: Ακρίβεια και Τέμπη τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών – Δεν πείθει το ΠΑΣΟΚ
Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA δείχνει ότι βαθαίνει η δυσαρέσκεια της κοινωνίας για την ακρίβεια αλλά και την κρίση θεσμών
![ΗΠΑ: Ζητούν να αφαιρεθεί η αναφορά στη «ρωσική επιθετικότητα» από ανακοίνωση της G7](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-09T093133Z_1921782028_RC2WQCA1BVCO_RTRMADP_5_RUSSIA-USA-TRUMP-PUTIN-600x400.jpg)
ΗΠΑ: Ζητούν να αφαιρεθεί η αναφορά στη «ρωσική επιθετικότητα» από ανακοίνωση της G7
Οι ΗΠΑ έχουν νέα διαφωνία με τις υπόλοιπες χώρες της G7 για τον πόλεμο στην Ουκρανία
![Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Περισσότερα χρήματα στην άμυνα, χωρίς περιορισμούς»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mitsotakis-bloomberg-600x336.jpg)
Μητσοτάκης στο Bloomberg: «Περισσότερα χρήματα στην άμυνα, χωρίς περιορισμούς»
«Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg
![Τέλος κρουαζιέρας: «Παγώνει» λόγω σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/celestyal-cruises-600x375.jpg)
«Παγώνει» το τέλος της κρουαζιέρας η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναστολή του τέλους κρουαζιέρας που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο
![Καιρός: Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία την Πέμπτη – Πού θα χιονίσει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/kairos-2-600x400.jpg)
Πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία την Πέμπτη – Πού αναμένονται χιόνια
Ιδιαίτερα χειμωνιάτικο θα είναι σήμερα, Πέμπτη, το σκηνικό του καιρού, καθώς θα σημειωθεί νέα μικρή πτώση της θερμοκρασίας και κατά τόπους χιονοπτώσεις
![Τραμπ: Μαζικές απολύσεις στη Βόρεια Καρολίνα από το πάγωμα χρηματοδότησης της USAID](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump-12-600x417.jpg)
Με... απολύσεις πληρώνει ο Τραμπ τις ψήφους της Β. Καρολίνας - Ο ρόλος της USAID
Στους 12.700 ανέρχονται οι απολυμένοι στη Β. Καρολίνα της USAID- «Πρώτα τα αμερικάνικα συμφέροντα» λέει ο Τραμπ
![Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mitsotakis-600x400.jpg)
Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονομικό λήθαργο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το αίτημα για σταθερότητα και γεωπολιτική ασφάλεια είναι σήμερα πιο επιτακτικό από ποτέ
![Ντόναλντ Τραμπ: «Δικτάτορας ο Ζελένσκι» – «Κινήσου γρήγορα, θα μείνεις χωρίς χώρα»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-zelenski-600x338.jpg)
Ντόναλντ Τραμπ: «Δικτάτορας ο Ζελένσκι» – «Κινήσου γρήγορα, θα μείνεις χωρίς χώρα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει τον Ουκρανό πρόεδρο «δικτάτορα» και «μέτρια επιτυχημένο κωμικό».
![Βρετανία: Στο 3% ο πληθωρισμός – Πάνω από τις εκτιμήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/lond-600x413.jpg)
Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο πληθωρισμός
Προβληματίζει το άλμα του πληθωρισμού στη Βρετανία - Τι λένε οι αναλυτές
![Μπολσονάρο: Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται για οργάνωση πραξικοπήματος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bolsonaro-600x400.jpg)
Ο Μπολσονάρο κατηγορείται για επίδοξος πραξικοπηματίας - Πολιτικός «σεισμός» στη Βραζιλία
Ο Μπολσονάρο κατηγορείται για «πράξεις που βλάπτουν τη δημοκρατική τάξη» και φέρεται ως επκεφαλής «εγκληματικής οργάνωσης»