Οι χώρες πρέπει να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να διατηρήσουν τους στόχους της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε τροχιά υλοποίησης και να περιορίσουν τους κινδύνους αποσταθεροποίησης του παγκόσμιου κλίματος.

Με γνώμονα τη διαπίστωση αυτή και ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP27, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο, οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Simon Black, Ian Parry , Nate Vernon, περιγράφουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Διαβάστε επίσης – Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2025

Σε άρθρο τους στο IMFBlog τονίζουν ότι η μεγαλύτερη προσοχή έχει επικεντρωθεί στο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων, προσθέτοντας ότι είναι επίσης κρίσιμο να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου – κυρίως επειδή το μεθάνιο έχει πιο ισχυρή βραχυπρόθεσμη θέρμανση από το CO 2 και η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα είχε πιο άμεσο αντίκτυπο στην το κλίμα.

Διαβάστε επίσης – Η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο

Η Συμφωνία του Παρισιού

Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, τα παγκόσμια αέρια του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 25% έως 50% από τα επίπεδα του 2019 έως το 2030 για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5-2 βαθμούς Κελσίου —που αποτελεί και τον κεντρικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα μπορούσε να μειώσει το απόθεμα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και να περιορίσει τους πολύ τρομακτικούς κινδύνους των «σημείων ανατροπής» – όταν η κλιματική αλλαγή γίνεται αυτοδιαιωνιζόμενη.

Αυτό συμβαίνει επειδή το μεθάνιο παραμένει στην ατμόσφαιρα μόνο για 12 χρόνια κατά μέσο όρο σε σύγκριση με έως και χίλια χρόνια για το CO 2 .

Το μεθάνιο ευθύνεται για το 30% περίπου της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τότε που η εκβιομηχάνιση και οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πέρυσι. Οι περισσότερες χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τα συνολικά αέρια θερμοκηπίου τους, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου, ως μέρος της Συμφωνίας του Παρισιού. Επιπλέον, 125 χώρες έχουν υπογράψει μια παγκόσμια υπόσχεση για το μεθάνιο .

Ωστόσο το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι δεσμεύσεις -πόσο μάλλον οι πολιτικές- εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκαίων.

Οι περισσότερες από τις ευκαιρίες χαμηλού κόστους για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου εντοπίζονται στις εξορυκτικές βιομηχανίες, για παράδειγμα επιδιόρθωση διαρροών σε σωλήνες αερίου, περιορισμός φωτοβολίδων από πετρελαιοπηγές και ανθρακωρυχεία ή εγκατάσταση τεχνολογιών για τη δέσμευση μεθανίου προς πώληση ή μεταγενέστερη χρήση.

Οι εκπομπές μεθανίου από τη γεωργία πιθανότατα θα μειωνόταν εάν οι αγρότες παρήγαγαν περισσότερα τρόφιμα από φυτά και λιγότερα από ζώα ή εάν στραφούν σε πιο παραγωγικά κοπάδια βοοειδών. Οι εκπομπές στους χώρους υγειονομικής ταφής θα μπορούσαν επίσης να αποτυπωθούν.

Τέλη μεθανίου

Τα τέλη μεθανίου είναι ένα πολλά υποσχόμενο και πρακτικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών, ειδικά εάν συμβάλλουν στους υφιστάμενους φόρους για τις επιχειρήσεις. Αυτοί οι φόροι είναι κοινοί στον εξορυκτικό τομέα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη γεωργία.

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές του ΔΝΤ, στην ιδανική περίπτωση, τα τέλη μπορούσαν να εισαχθούν με τρόπο που να είναι ουδέτερα για τα έσοδα για να περιοριστούν οι ανησυχίες ότι υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μείωση των φόρων σε άλλα μέρη της επιχείρησης. Μια άλλη επιλογή είναι τα «feebates», σύμφωνα με τα οποία οι παραγωγοί των οποίων οι εκπομπές είναι άνω του μέσου όρου έντασης θα πληρώνουν περισσότερα και όσοι έχουν χαμηλότερες θα λαμβάνουν εκπτώσεις.

Δεδομένων των προκλήσεων στην παρακολούθηση των εκπομπών, ενδέχεται να επιβάλλονται τέλη με βάση τα προεπιλεγμένα ποσοστά εκπομπών με εκπτώσεις για εταιρείες που μπορούν να αποδείξουν ότι οι δικές τους εκπομπές είναι μικρότερες από τις προεπιλεγμένες.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ένα παγκόσμιο τέλος μεθανίου 70 δολ. ανά τόνο ισοδύναμου CO 2 θα ήταν αρκετό για να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου στα επίπεδα που συνάδουν με τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς.

Η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο

Μια διεθνώς συντονισμένη συμφωνία με επίκεντρο τις ελάχιστες τιμές μεθανίου θα ήταν αποτελεσματική από την άποψη των εκπομπών και της ανταγωνιστικότητας. Η συμφωνία θα μπορούσε αρχικά να ξεκινήσει με βασικές χώρες που έχουν υπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της περσινής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη ήταν η Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, μια δέσμευση περισσότερων από 100 χωρών να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Η μείωση των εκπομπών μεθανίου δεν είναι μόνο ένας από τους πιο γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους για να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή, αλλά θα συνέβαλε επίσης πολύ στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Ένα εξαιρετικά ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, το μεθάνιο παγιδεύει πάνω από 80 φορές περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα και οι εκπομπές μεθανίου ευθύνονται περίπου για το ένα τέταρτο της τρέχουσας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Φέρουν λοιπόν σημαντική ευθύνη για απειλές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως πιο έντονα και συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια, μεγαλύτερος κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών, μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα