Αγαπημένοι αναγνώστες, θα την πούμε την κακία μας για το «καλάθι του νοικοκυριού» και τη χθεσινή πρεμιέρα. Με μια φράση που είπε ηλικιωμένος σε ζωντανή μετάδοση θέλοντας να περιγράψει τι είδε αυτός στο σούπερ μάρκετ: «Αρ@@@@ια καπαμά», είπε και τα είπε όλα.
Οπερ έστι μεθερμηνευόμενον; «Αρ@@@@ια βρασμένα στην κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι.
Και μπορεί τα… αμελέτητα να μην έχουν βραστεί στην κυριολεξία, όμως, ο λαός όταν χρησιμοποιεί αυτή τη φράση ουσιαστικά θέλει να πει… μπαρούφες ή λέγοντας μια ακόμη slag φράση: «Π@@@ια μάντολες».
Διότι μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως η ακρίβεια που διατρέχει όλη την κοινωνία, αλλά που πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, δεν μπορεί να γίνεται επικοινωνιακό σόου.
Ακόμη κι αν ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει τις αγαθότερες των προθέσεων, και προσπαθεί να βρει λύσεις στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα του πληθωρισμού (και τολμά να εκτίθεται είναι η αλήθεια), οι κάμερες στα σούπερ μάρκετ και η επίδειξη μακαρονιών, χαρτιών υγείας κ.λπ., ευτελίζει την ίδια την προσπάθεια και την πρόθεση.
Και μπορεί τα social media να είναι πολλές φορές «βόθρος», όμως, σε ένα πράγμα έχουν δίκιο. Δεν μπορείς ως πολιτική ηγεσία μιας δυτικής χώρας να είσαι μπροστά στις κάμερες για μια «παρέμβαση» που τελικά θα είναι κενή περιεχομένου.
Γιατί απλά δεν θα χτυπηθεί η ακρίβεια, αλλά θα κάνουμε ευχέλαιο να μην ακριβύνουν περισσότερα τα προϊόντα του καλαθιού, όμως, τα υπόλοιπα τι θα γίνουν;
… Ο Κίμωνας στα χρόνια της μεγάλης ακρίβειας
Τι βγήκε από τη χθεσινή πρεμιέρα του καλαθιού; Ότι τα σούπερ μάρκετ «έχωσαν» στην κυριολεξία μέσα όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, και πήραν και πανελλαδική, τζάμπα προβολή, διαφημίζοντας τις προσφορές τους.
Και όταν η αγοραστική δύναμη των πολιτών, σύμφωνα με την ΙΝΕ ΓΣΕΕ μειώθηκε 20% σε ένα χρόνο, το μόνο που χρειάζεται είναι η επικοινωνία και όχι η ουσία.
Όπως έλεγαν στη στήλη άνθρωποι της αγοράς, «θυμηθήκαμε την εποχή των λαϊκών αγορών με τον Κουλούρη. Όμως, η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς τα νοικοκυριά βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού».
Θυμίζουμε μόνο το εξής: Η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ σε όρους αγοραστικής δύναμης, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.
Αλλά έχει και τον υψηλότερο πληθωρισμό. Μήπως τελικά φταίει και η αισχροκέρδεια που δεν καταπολεμείται στην πηγή;
Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς ζητούν ουσιαστικά μέτρα. Όπως μείωση στους έμμεσους φόρους, στον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, αλλά και σε αύξηση των μισθών.
Οι κάλπες περνούν από το ράφι
Πάντως, για να λέμε και την πολιτική χροιά του θέματος, η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά και στο «καλάθι» και στις όποιες παρεμβάσεις κάνει στην αγορά για την ακρίβεια. Διότι στο κομμάτι του ηλεκτρικού ρεύματος, μια χαρά δουλεύουν οι επιδοτήσεις και ο κόσμος δεν πληρώνει πια φουσκωμένους λογαριασμούς.
Όμως, το πρόβλημα έχει μεταφερθεί από το ρεύμα και τη βενζίνη στο σούπερ μάρκετ, κι εκεί η πληγή είναι μεγάλη, αν ανοίξει.
Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν. Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, η καθημερινότητα και τα ψώνια των νοικοκυριών είναι «καυτό» πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Γι’ αυτό δεν αποκλείονται πιο δυναμικές παρεμβάσεις, αν δουν στο Μαξίμου ότι το καλάθι δεν λειτουργεί.
Διότι καταλαβαίνουν ότι εκλογές με άδειο καλάθι του νοικοκυριού, δεν είναι εύκολο να γίνουν.
Οι κάλπες περνούν μέσα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση.
Υπάρχει μέτωπο κυβέρνησης – τραπεζών για τα «κόκκινα;»
Πολλά ακούγονται στην τραπεζική αγορά αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια. Και κάποιες από τις φήμες αυτές δεν είναι και τόσο καλές. Για παράδειγμα η στήλη μαθαίνει ότι ανοίγει μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών σχετικά με το πώς διαχειρίστηκαν οι δεύτεροι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ότι στο Μαξίμου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για όσα έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ένα θέμα. Διότι, όπως θυμίζουν τραπεζικοί κύκλοι, το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ονόματι «Ηρακλής», φτιάχτηκε από τον κ. Σ. Ζαββό, υφυπουργό που ήταν αρμόδιος για τα δάνεια. Τότε, λοιπόν, υπήρξε και υπόγεια σύγκρουση με τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος έβλεπε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι ό,τι καλύτερο και θα δημιουργήσει προβλήματα.
Τώρα τι γίνεται; Αν για παράδειγμα η Eurostat μας πει να εγγράψουμε στο χρέος 18 δις ευρώ για τον «Ηρακλή», ποιος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα; Και ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;
Μήπως, λένε οι τραπεζικοί κύκλοι, δεν είναι ώρα για δυσαρέσκειες ή «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάμε για σκοινί;»
Περί αγωγού αερίου Λιβύης – Ελλάδας
Η χθεσινή είδηση με τη δήλωση του επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης για την ανάπτυξη αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ανάμεσα στη χώρα του και την Ελλάδα έσκασε πράγματι σαν βόμβα… με δεδομένη τις τεταμένες σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας.
Είχε προηγηθεί, θυμίζουμε, το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης για τη δημιουργία ΑΟΖ μεταξύ των δύο κρατών.
Η στήλη απευθύνθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα του αγωγού Ελλάδας – Λιβύης. Απάντηση επίσημη δεν λάβαμε…
Το ψάξαμε λίγο περισσότερο, χρησιμοποιώντας πια πηγές μας στο ΥΠΕΝ. Η απάντηση που πήραμε και σας τη μεταφέρουμε είναι η ακόλουθη: «Πιο πιθανό είναι η Ελλάδα με την Τουρκία να αναπτύξουν αγωγό αερίου, παρά με τη Λιβύη…», ήταν η απάντηση προφανώς με μία δόση χιούμορ. Η ίδια πηγή ήθελε με τον τρόπο αυτό να μας τονίσει πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και δεν έχουμε λάβει κάποια τέτοια πρόταση…»
Σκυτάλη στον εσωτερικό τουρισμό
Η Ελλάδα αρχίζει να κλείνει εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του καλοκαιριού και τη… σκυτάλη της τουριστικής δραστηριότητας παίρνουν οι μικρές μονάδες των ορεινών όγκων, οι οποίες όμως δέχονται κυρίως έλληνες επισκέπτες κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες του εξωτερικού, οι περισσότερες πτήσεις τσάρτερ έχουν ήδη σταματήσει, ενώ για τον τρέχοντα μήνα υπάρχουν κάποια περιορισμένα δρομολόγια σε Κρήτη, Ρόδο και Κεφαλονιά. Ο ελληνικός τουρισμός, με εξαίρεση τους city break προορισμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται και πάλι να μπει σε «χειμερία νάρκη», φέτος λίγο αργότερα από άλλες χρονιές, επιβεβαιώνοντας το θέμα της εποχικότητας που δεν επιτρέπει την προσέλκυση ξένων τουριστών κατά τους χειμερινούς μήνες. Ετσι, η χειμερινή τουριστική δραστηριότητα θα στηριχθεί και πάλι στις μετακινήσεις των Ελλήνων προς τους ορεινούς προορισμούς της χώρας.
Πτώση κλίματος λόγω πληθωρισμού
Επιδείνωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Το ενεργειακό ζήτημα φαίνεται να προκαλεί απαισιοδοξία ενόψει του χειμώνα λόγω του του υψηλού πληθωρισμού που πλήττει σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες, σε σύγκριση με 104,9 τον Σεπτέμβριο και κατέγραψε τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πτώση συγκλίνει με τις αντίστοιχες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών κυρίως στις υπηρεσίες και δευτερευόντως στη βιομηχανία, αλλά και την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Το λιανικό εμπόριο, αντίθετα, φαίνεται να ανακάμπτει, όπως και τα δημόσια έργα που στηρίζουν ακόμα τις κατασκευές.
Το Μινιόν και η επιστροφή στην Ομόνοια
Πολλά καρπούζια στα χέρια τους κρατούν οι υπεύθυνοι της Dimand, projects που έχουν και αίγλη, πέρα από ουσία. Εκείνο, όμως, που μπορεί να κάνει τη διαφορά, κυρίως λόγω της ιστορίας του, είναι το Μινιόν.
Ενας χρόνος έχει περάσει από τότε που η εταιρεία με επικεφαλής τον Δ. Ανδριόπουλο, απέκτησε το κτίριο επί της Πατησίων, αντί 25 εκατ. ευρώ. Και από τα χέρια του mister Folli Follie, κ. Κουτσολιούτσου, που ήθελε να το κάνει σούπερ εμπορικό κέντρο, πέρασε στην ιδιοκτησία της Dimand η οποία επενδύει πολύ στην περιοχή της Ομόνοιας.
Το Μινιόν, λένε τώρα οι πληροφορίες, θα μπορούσε σε 3 χρόνια να υποδεχθεί τους καταναλωτές κι όχι μόνο, εφόσον τα έργα ξεκινήσουν προτού κλείσει αυτή η χρονιά.
Ένα κτίριο μικτών χρήσεων, που θα καθοριστούν αργότερα, και θα περιλαμβάνουν και εμπορικά καταστήματα, και γραφεία και κατοικίες.
Αλλά, το γεγονός ότι συνολικά θα επενδυθούν πάνω από 50 εκατ. για ένα κτίριο στο κέντρο, δείχνει την τάση που επικρατεί για ανάπλαση της περιοχής της Ομόνοιας. Τα ξενοδοχεία που έχουν γίνει εκεί, κάποια κτίρια γραφείων και μια γενικότερη διάθεση να ξεχαστεί το παρελθόν της περιοχής, δημιουργεί αισιοδοξία ότι η Ομόνοια θα μπορούσε να γίνει σε λίγα χρόνια πραγματικό down town, χωρίς σκοτάδια και παράνομες δραστηριότητες.
Τι είδαν οι Εβραίοι στην Ομόνοια
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ομόνοια δέχεται «επίθεση» από Ισραηλινούς. Από επενδυτές βεβαίως και ιδιαίτερα από τη γνωστή αλυσίδα Brown Hotel που «βλέπει» μεγάλες προοπτικές και στην περιοχή και στη χώρα.
Η αλυσίδα έχει πέντε city hotels, τα 4 στην Ομόνοια και θέλει να φτιάξει άλλα 4 στην ίδια περιοχή. Ένα στην Ευριπίδου με 63 δωμάτια, ένα στη Θεμιστοκλέους με 43, ένα στη Λιοσίων με 42 και ένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο με 93 δωμάτια.
Ό,τι δεν είχαν δει οι Ελληνες «παίκτες» μέχρι σήμερα το βλέπουν τα εβραϊκά κεφάλαια που σε λίγο καιρό θα έχουν στήσει ένα δίκτυο ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας, που θα τους καθιστά απόλυτα κυρίαρχους.
Προφανώς βλέπουν ότι μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες που συρρέουν πλέον κατά εκατομμύρια στην ελληνική πρωτεύουσα. Και μπορεί να μην είναι δωμάτια πανάκριβα και πολυτελή, αλλά έναν καλό τζίρο θα τον κάνουν αν οι πληρότητες είναι μεγάλες.
Και το οικόπεδο του Χόντου
Ακόμη και ο Νίκος Χόντος, που δεν έφυγε ποτέ από την Ομόνοια, είναι εδώ κι ετοιμάζεται να επενδύσει στην περιοχή. Αγόρασε οικόπεδο του ΕΦΚΑ στη Σατωβριάνδου και σχεδιάζει να κτίσει κτίριο 2.000 τ.μ. Τι θα είναι αυτό θα το μάθουμε σύντομα. Αν η ζήτηση για γραφεία συνεχιστεί, θα μπορούσε να γίνει ένα σύγχρονο συγκρότημα.
Tα σκουπίδια φέρνουν ενέργεια
Τη στήριξη της κυβέρνησης στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά χθες, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ. Όπως τόνισε, είναι προτιμότερη από την ταφή σε ΧΥΤΑ. Άλλωστε, η πρόσφατη τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα ανοίγει τον δρόμο για καύση και σε υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα από διάφορους «παίκτες» της αγοράς, ενώ θετικά έχει εκφραστεί και ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.
Μάλιστα, στο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης που είχε παρουσιαστεί στους επενδυτές πριν από περίπου έναν χρόνο, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναφερόταν στη θεμελίωση νέας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης ισχύος 56 MW το 2023 με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2025, μια επένδυση 340 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, παραμένουν οι φήμες για ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, από την Αττική και τα νησιά, στη μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο.
Πέρα από τη ΔΕΗ, το ενδιαφέρον από την αγορά όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γραφάκος, μόνο στην περίπτωση που η αγορά δεν ανταποκριθεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα έργα με ΣΔΙΤ. Σχετικά με το δευτερογενές καύσιμο SRF (υπόλειμμα από την μηχανική επεξεργασία των αποβλήτων) που σήμερα κατευθύνεται στις τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, οι οποίες πληρώνονται για να το χρησιμοποιούν, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να κινηθεί σε μια τιμή κοντά στο μηδέν, την οποία θεωρεί πλέον ρεαλιστική, ώστε να μην σηκώνουν όλο το κόστος της διαχείρισης σκουπιδιών μόνο οι οι πολίτες
Από τον Δαγούμα στον Σκυλακάκη τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φύγει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προς το υπουργείο Οικονομικών το μπιλιετάκι… με τα υπερκέρδη που θα πρέπει να φορολογηθούν από τους πέντε καθετοποιημένους ομίλους ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας μίλησε χθες σε ειδική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για την ενεργειακή κρίση. Εκεί έκανε γνωστό ότι έως αργά χθες το βράδυ θα λάμβανε και τα τελευταία στοιχεία (προσωρινά) ώστε να εγκρίνει τα νούμερα και στη συνέχεια, να τα αποστείλει στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη προκειμένου να τα φορολογήσει με τον συντελεστή 90%. Τα υπερκέρδη αφορούν στην περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022.
Τώρα ποιο αναμένεται να είναι το ποσό που θα εισπραχθεί; Οι πληροφορίες μιλούν για 460 εκ. ευρώ…
Latest News
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου