Οριακά βελτιωμένη κατά 2% είναι η παραγωγή οίνου στην ΕΕ το 2022, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας.
Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας της Copa-Cogeca στον τομέα του κρασιού οι ξηρασίες, οι υψηλές καυτές θερμοκρασίες και τα επεισόδια παγετού/χαλάζι ευθύνονται για την οριακή αύξηση των αποδόσεων. Την ίδια στιγμή, οι οίνοι χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα, λόγω της καλής κατάστασης της σταφίδας και την απουσία ασθενειών.
Διαβάστε επίσης: Copa-Cogeca: Ενίσχυση για κόστος παραγωγής και όχι για απόσταξη ή εκρίζωση
Η συγκομιδή του 2022 συνοδευόταν από μεγάλη ανησυχία λόγω των χρόνιων πλέον συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η οποία εκδηλώνεται συχνά με ακραία καιρικά φαινόμενα οδηγώντας τις παραγωγές σε υποβαθμισμένη ποιότητα και μικρές ποσότητες. Πάντως, οι βροχές του Αυγούστου άλλαξαν ριζικά την εικόνα πρόβλεψης σε ορισμένες περιπτώσεις, φέρνοντας αισιοδοξία στους παραγωγούς.
Οι εκτιμήσεις για τη συγκομιδή επιβεβαιώνουν τώρα τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου και έκαναν λόγο για αξιοπρεπής ποσότητες.
Το κόστος παραγωγής
Στο μεταξύ, στη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τομέας λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής αναφέρεται ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τον οίνο Luca Rigotti σημειώνοντας ότι «μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση της αγοράς, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά χαρακτηρίζεται από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αμπελουργών και οινοποιείων σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αλματώδης αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει εκτεταμένες προεκτάσεις που κυμαίνονται από τις εισροές (γυαλί, χαρτόνι και λιπάσματα) έως τις μεταφορές εμπορευμάτων και την αγοραστική δύναμη των πολιτών της ΕΕ». Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους το συντομότερο δυνατό.
Πάντως, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, απαιτούνται λύσεις για τις βασικές προκλήσεις της αγοράς, της νομοθεσίας και της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν την αμπελουργία. Αυτές θα πρέπει να είναι δομημένες γύρω από το διεθνές εμπόριο, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.
Παράλληλα, εξέτασαν, πώς οι εμπορικές συμφωνίες, οι ανθεκτικές ποικιλίες και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να μετριάσουν τους κινδύνους και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του τομέα του κρασιού σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
Latest News
Συμφωνία για στήριξη της αμπελουργίας και των δενδρωδών καλλιεργειών του Τυρνάβου
Η αμπελουργία και το αρδευτικό πρόβλημα στη Θεσσαλία τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων της Περιφέρειας με Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Σε πτώση η παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών – Τι αναμένεται για την Ελλάδα
Διακυμάνσεις στις τιμές ανά χώρα για τα εσπεριδοειδή εν μέσω σημαντικών προκλήσεων - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη φετινή σεζόν 2024/25
Πληρωμές ενστάσεων από τον ΕΛΓΑ ύψους 2,62 εκατ. ευρώ
Οι ενστάσεις, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί από παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί οι εκμεταλλεύσεις τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια
Τσιάρας: Έρχεται η ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ είναι ο «οδικός χάρτης» για τη στήριξη και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Περίπου 3,3 εκατ. τόνοι ψαριών αλιεύονται από τον ευρωπαϊκό στόλο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τις ποσότητες των αλιευμάτων της ΕΕ το 2023 - Ποια είδη ψαριών και από πού αλιεύτηκαν
Χάνουν «έδαφος» τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur
Αμφίρροπο το μέλλον του αγροτικού ευρωπαϊκού χάρτη λόγω της συμφωνίας ΕΕ με τη Mercosur, προειδοποιεί η ΕΘΕΑΣ
Ξεκινούν αιτήσεις για αποζημιώσεις στα αλιευτικά σκάφη – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αφορούν το πρόγραμμα «Αλιεία, υδατοκαλλιέργεια και θάλασσα» - Οι ειδικοί στόχοι των κατατεθέντων προτάσεων
Τι φέρνει η συμφωνία ΕΕ - Mercosur για τα ευρωπαϊκά κρασιά
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur δεν ικανοποιεί πλήρως το οινικό τμήμα των ευρωπαϊκών συνεταιριστικών οργανώσεων Copa - Cogeca
Στα 519,6 εκατ. τα διαθέσιμα για την αλιεία από το ΠΑΛΥΘ 2021-2027
Στι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών αναφέρθηκε από την Αλεξανδρούπολη ο Χρήστος Κέλλας
Σατολιάς στον ΟΤ: Πώς η φέτα Καλαβρύτων κατέκτησε την πρώτη θέση στα σούπερ μάρκετ
Η φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων και το μυστικό επιτυχίας - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς