Για το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου το 2008 ήταν μια χρονιά-σταθμός. Ενα τέλος εποχής. Για εμάς εδώ στην Ελλάδα η χρονιά-σταθμός μπορεί επισήμως να θεωρείται το 2010, αλλά στην πραγματικότητα η συνειδητοποίηση, το ξεβόλεμα, η αρχή του «πόνου», το δικό μας τέλος εποχής, ήρθε έναν χρόνο αργότερα, το 2011, όταν και έπεσαν σαν «βόμβα» τα μέτρα που συνόδευσαν τη χρεοκοπία της χώρας. Οι περισσότεροι θυμόμαστε πώς ήταν πριν από το 2011 η ζωή μας και πώς έγινε μετά. Πόσο άλλαξαν οι συνθήκες, η καταναλωτική μας συμπεριφορά, η διάθεση για ανοίγματα και μελλοντικά σχέδια. Πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματά μας. Για τους περισσότερους ήρθαν τα πάνω κάτω.
Μιας μικρότερης τάξης αλλαγή, χωρίς πιθανότητες χρεοκοπίας, συντελείται τους τελευταίους μήνες. Ζούμε κάτι σαν το… 2010 και μας περιμένουν τα προβλήματα του… 2011. Δεν ζήσαμε ωστόσο το ενδιάμεσο. Στις καλές εποχές εμείς κάναμε «επαναστάσεις». Ως αποτέλεσμα παρακολουθούμε το τέλος μιας ακόμα εποχής, χωρίς οι μισθοί μας να έχουν επιστρέψει στο ύψος που ήταν πριν από την προηγούμενη κρίση. Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος εποχής των μηδενικών επιτοκίων. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Τι θα θυμόμαστε λοιπόν από την εποχή του φτηνού χρήματος;
Για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια, θα θυμούνται με νοσταλγία τις πολύ χαμηλότερες πληρωμές των δόσεών τους. Τα χαμηλότερα επιτόκια βοήθησαν επίσης στην αύξηση των τιμών των κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι αγορές έγιναν ευκολότερες. Οι άνθρωποι που είχαν σπίτια είχαν μια περίεργη αίσθηση πως η περιουσία τους αυξανόταν περισσότερο από ό,τι οι ίδιοι περίμεναν.
Η αγορά αυτοκινήτου επίσης άλλαξε. Αντί της αγοράς ενός αυτοκινήτου με μετρητά, επανήλθε η αγορά με δόσεις δανείου. Εγινε πολύ ελκυστική για όσους είχαν τις προϋποθέσεις η απόκτηση αυτοκινήτου με χρονομίσθωση, με δυνατότητα αγοράς στη λήξη της μίσθωσης. Αυτό επέτρεψε στους ανθρώπους να οδηγούν πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα. Οι ελληνικοί δρόμοι γέμισαν ξανά με τέτοια αυτοκίνητα.
Τα χαμηλά επιτόκια αύξησαν επίσης τη δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών (startups) επιχειρήσεων. Ο αριθμός τους στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε. Αυτό θα ανατραπεί. Ιδέες που στηρίχθηκαν στο μοντέλο ενίσχυσης της κατανάλωσης, απόρροια των μηδενικών επιτοκίων, πλέον δεν θα έχουν νόημα.
Τα χαμηλότερα επιτόκια συνέβαλαν επίσης στην τόνωση σημαντικών επενδύσεων, όπως αυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ξαφνικά «φύτρωσαν» σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτές πρόλαβαν. Οσες επενδύσεις δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν, θα κοστίσουν περισσότερο. Κάποιες θα ματαιωθούν, καθώς το επιχειρηματικό τους πλάνο θα έχει ανατραπεί.
Το κρίμα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι ως χώρα μόνο για ένα μικρό διάστημα εκμεταλλευθήκαμε αυτή την καλή περίοδο για την εθνική και προσωπική μας ευημερία. Χάσαμε το μεγαλύτερο μέρος των 11 χρόνων μηδενικών επιτοκίων, αυτοεγκλωβισμένοι στην παρατεταμένη μιζέρια της προηγούμενης κρίσης. Τώρα πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση του ακριβού χρήματος, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ο στόχος είναι σαφής. Στον νέο αναπτυξιακό κύκλο που κάποια στιγμή θα ξεκινήσει, να κινούμαστε αυτή τη φορά παράλληλα με τον υπόλοιπο κόσμο…
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση