Υφιστάμενες συμφωνίες για εξαγορά αεροσκαφών Airbus αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώθηκαν και επισήμως από την Κίνα την Παρασκευή, γεγονός που από τους ειδικούς ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια του Πεκίνου να επιδείξουν «έργο» και συμφωνίες στο πλαίσιο της επίσκεψης του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην ασιατική χώρα.
Συγκεκριμένα η κρατική υπηρεσία αγορών της Κίνας CASC ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία για εξαγορά 140 αεροσκαφών Airbus, που περιλαμβάνει 132 αεροσκάφη της σειράς A320 και οκτώ αεροσκάφη ευρείας ατράκτου A350, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του Σολτς στη χώρα.
Διαβάστε επίσης:Πεκίνο: Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και Όλαφ Σολτς
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα της εξαγοράς πυροδότησε εικασίες καθώς εκπρόσωπος της Airbus είπε ότι κάλυπτε συμφωνίες ήδη κλεισμένες, συμπεριλαμβανομένου μέρους μιας συμφωνίας απόκτησης 292 αεροσκαφών τον Ιούλιο, ενώ μια πηγή του κλάδου που γνωρίζει το θέμα σχολίασε ότι η συμφωνία για τα A350 είναι κλεισμένη από το 2019.
Διαβάστε επίσης – Airbus: Παρέδωσε το πρώτο τζετ Α350 από το κινεζικό εργοστάσιο
«Ο τρόπος λειτουργίας της Κίνας είναι να ανακοινώνει επιχειρηματικές συμφωνίες ανάλογες με τη σημασία του επισκέπτη», δήλωσε ο Noah Barkin, διευθυντής συντάκτης της εταιρείας έρευνας Rhodium Group’s China Practice και ειδικός στις γερμανο-κινεζικές σχέσεις. «Η Γερμανία δεν ήθελε να το κάνει αυτό για συμφωνίες. Έτσι, η κινεζική πλευρά φαίνεται να έχει αναθερμάνει μια παλιά συμφωνία και την ανακοίνωσε από μόνη της.», πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς το Πεκίνο θεωρείται ευρέως ότι επιθυμεί να δείξει συγκεκριμένα επιτεύγματα από την επίσκεψη, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Γερμανία ότι το Βερολίνο θα δώσει προτεραιότητα στους οικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο σε σχέση με
θέματα ασφάλειας και στρατηγικής.
Ο μεγαλύτερος εμπορικές εταίρος της Γερμανίας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και ο Σολτς αποφάσισε να πάρει μαζί του μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία προς απογοήτευση των κινεζικών γερακιών στη Δύση.
Ο Σολτς δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο αργά την Παρασκευή ότι είχε κάνει προσπάθεια για να υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές και τις κινεζικές εταιρείες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ωστόσο δεν ανέφερε κάτι σχετικά με συμφωνία με την Airbus.
Οι κρατικές αεροπορικές εταιρείες “Big Three” της Κίνας τον Ιούλιο δεσμεύτηκαν να αγοράσουν συνολικά 292 αεροσκάφη Airbus, γεγονός που επρόκειτο για τη μεγαλύτερη παραγγελία από κινεζικούς αερομεταφορείς εδώ και αρκετά χρόνια και μια σημαντική εμπορική επιτυχία για την Ευρώπη.
Η Airbus έκλεισε επίσημα τη συμφωνία τον Αύγουστο.
«Η Κίνα χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό συμφωνίες με αεροσκάφη για να στέλνει διπλωματικά μηνύματα, να επιβραβεύει φιλίες και να τιμωρεί τους επικριτές της», δήλωσε ένας βετεράνος δυτικός παρατηρητής της αεροπορικής βιομηχανίας της Κίνας, ζητώντας να μην κατονομαστεί.
Latest News
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας
Το κρυφό υπερόπλο των αλυσίδων φαστ φουντ - Πώς κρατούν πιστούς τους καταναλωτές
Οι αλυσίδες φαστ φουντ προσφέρουν αποκλειστικές υπηρεσίες σε πιστούς πελάτες και κερδίζουν μία σίγουρη πηγή εσόδων
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Η επόμενη μέρα για την οικονομία - Τα σενάρια μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ [γράφημα]
Τεράστια πρόκληση το μεγάλο έλλειμμα - Κλειδί οι ισορροπίες στο Κογκρέσο μετά τις εκλογές
Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας
Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»
Μείωση ρεκόρ, 250 μονάδες βασης, στα επιτόκια απο την κεντρική τράπεζα του Πακιστάν
Μετα τη μείωση, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν είναι στο 15%