
Εντός του 2023 – πιθανώς προς τα μέσα της ερχόμενης άνοιξης – σκοπεύει, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε φωτοβολταϊκά και ηλιακούς θερμοσίφωνες, από το 24% στο 6%. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να στηριχθεί η μετάβαση προς τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να προωθηθεί η ενεργειακή αυτονομία των πολιτών, η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει τις …επιταγές της ΕΕ ώστε να κάνει πιο προσιτή για τους καταναλωτές την αυτοπαραγωγή πράσινης ενέργειας.
Τον περασμένο Απρίλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε μια νέα απόφαση, σύμφωνα με την οποία το ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι συμβατά με τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πολιτικές πρέπει να μειωθεί από 24% που είναι σήμερα, στον χαμηλότερο συντελεστή για κάθε κράτος μέλος, δηλαδή για την Ελλάδα στο 6%. Σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται τα φωτοβολταϊκά και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες για οικιακή χρήση.
Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Μεγαλύτερη επιδότηση στα συστήματα με μπαταρίες
Ειδικότερα, σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2022/542 για την τροποποίηση των οδηγιών 2006/112/ΕΚ και (ΕΕ) 2020/285 όσον αφορά στους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας, οι 27 χώρες μπορούν να μειώσουν τον ΦΠΑ για την παράδοση και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών (φωτοβολταϊκών πλαισίων και ηλιακών θερμοσιφώνων) πάνω και δίπλα σε ιδιωτικές κατοικίες, όπως επίσης σε κατοικίες και άλλα κτίρια δημόσια και μη, τα οποία χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος (π.χ. δημοτικά κτίρια κ.λπ.).
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θεωρείται σκόπιμο να συμπεριληφθούν οι ηλιακοί συλλέκτες σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς συνάδει με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Ένωσης για απανθρακοποίηση και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Μέσω της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών για τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, προετοιμάζεται παράλληλα η σταδιακή κατάργηση των περιπτώσεων προνομιακής μεταχείρισης επιβλαβών για το περιβάλλον προϊόντων.
Η προώθηση των «φωτοβολταϊκών στις στέγες» είναι άλλωστε επιβεβλημένη, βάσει του εθνικού κλιματικού νόμου, καθώς για αιτήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών που θα υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 για ειδικά κτίρια (όσα η κύρια χρήση τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της επιφάνειας δόμησης δεν είναι η κατοικία), εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων και των ναών, με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ., θα υποχρεούνται να τοποθετούν συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% τουλάχιστον της κάλυψης.
Αντιστοίχως, στη νέα πολιτική της ΕΕ -όπως αποτυπώνεται στο «RePower EU» που έχει ως στόχο την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα – η στρατηγική για την ηλιακή ενέργεια αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ενεργειακού road map έως το 2030. Έτσι, θα είναι υποχρεωτική από το 2026 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδό ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα (δημόσια και εμπορικά άνω των 250 τ.μ.) και από το 2029 στις νέες κατοικίες. Παράλληλα, η Κομισιόν ζητά όλα τα νέα κτίρια να είναι «solar ready», να έχουν δηλαδή προκατασκευασμένες τις υποδομές/υποδοχές για να δεχθούν φωτοβολταϊκά.
Στο μεταξύ, για την προώθηση των οικιακών φωτοβολταϊκών, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «άνοιξε» προσφάτως (βάσει του νόμου 4951/2022) επιπλέον ηλεκτρικό χώρο, περί τα 2 GW, για την υποδοχή μικρών φωτοβολταϊκών ισχύος ως 10 kWp. Ο νέος αυτός ηλεκτρικός χώρος θα διατεθεί κατά 40% σε οικιακά συστήματα, κατά 30% σε αγροτικά και 30% σε μικρά εμπορικά συστήματα.
Παράλληλα, η Πολιτεία επεξεργάζεται κίνητρα για την ενίσχυση των μικρών συστημάτων που προωθούν την αυτοπαραγωγή ενέργειας καθώς και την ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας (με ή χωρίς αποθήκευση).


Latest News

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα