Εκτός από υγειονομική, κοινωνική και πρωτίστως ανθρωπιστική, συνιστά και οικονομική καταστροφή η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις έχουν λάβει την πολιτική απόφαση να πάψουν να ασχολούνται μ’ αυτήν, εφόσον δεν απειλούνται με κατάρρευση τα Συστήματα Υγείας. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί βέβαια η κυβέρνηση του Πεκίνου που μόλις την περασμένη Παρασκευή ανανέωσε την αμφιλεγόμενη πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι της Covid. Παρά ταύτα, η πανδημία δεν παύει να εκπλήσσει με τις οικονομικές επιπτώσεις της. Όχι τις έμμεσες (την πτώση της τιμής του πετρελαίου λόγω παράτασης της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην Κίνα, λόγου χάρη), αλλά τις άμεσες.
Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιοποίησε την Κυριακή το πρακτορείο Bloomberg, τους πρώτους έξι μήνες του 2022 ο φόβος της μόλυνσης από τον κορωνοϊό έγινε η αιτία για να «μείνουν σπίτι» περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανοί. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που κόστισε στην αμερικανική οικονομία 250 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg.
Ασανσέρ και μέσα μεταφοράς
Οι ερευνητές ονόμασαν τη φοβία της επιμόλυνσης από την Covid 19 που έχει ως αποτέλεσμα την αυτοβούλως και οικειοθελώς απομόνωση των ανθρώπων, «μακρά κοινωνική απόσταση». Η έρευνα μεταξύ δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στις ΗΠΑ και έδειξε ότι περίπου έξι στους δέκα Αμερικανούς δεν προτίθενται να αναλάβουν πλήρως όλες τις δραστηριότητες που είχαν πριν από την πανδημία.
Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Η πανδημία παραμένει μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης
Το 60% δηλώνει, για παράδειγμα, ότι δεν πρόκειται να ξαναμπεί σε ένα ασανσέρ γεμάτο κόσμο. Επίσης ανάλογοι ήσαν όσοι απάντησαν ότι, έτσι όπως βλέπουν τα πράγματα σήμερα, δεν πρόκειται να ξαναπάρουν μέσο μαζικής μεταφοράς για να μετακινηθούν στην πόλη.
Προφανώς για να απαρνηθούν το τρένο και το αεροπλάνο απαιτείται πολύ μεγαλύτερη θυσία, λιγότερο συναρπαστικές διακοπές ας πούμε, στην οποία δεν προτίθενται να υποβληθούν οι ερωτηθέντες. Εξαιρέθηκαν λοιπόν τα μέσα μακρινών προορισμών (και τα σκάφη αναψυχής επίσης, όπως έδειξε η εκτίναξη της κρουαζιέρας το καλοκαίρι) ως ανελαστικά αγαθά.
2% του εργατικού δυναμικού
Μεταξύ εκείνων που φέρονται αποφασμένοι να αλλάξουν εξαιτίας της πανδημίας σε μόνιμη βάση τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους εν γένει, καταγράφεται και ένα 2% του αμερικανικού ενεργού πληθυσμού, που εκτιμάται ότι κυμαίνεται αριθμητικά περί τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Άτομα που προσέχουν πολύ την υγεία τους ή έχουν υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής ασθένειας από τον Covid-19 διατυπώνουν έγκυρα και κατανοητά επιχειρήματα για να παρατείνουν ή ακόμη και να εντείνουν τις πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν καθολικά κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας», εξηγούν οι συντάκτες του Bloomberg.
Διαβάστε επίσης: Τηλεργασία: Δουλεύουν πραγματικά όσοι εργάζονται από το σπίτι;
Κάποιοι, ο αριθμός των οποίων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, μπορεί επίσης να υποφέρουν από μακροχρόνιο Covid. Ή να έχουν βιώσει τις επιπτώσεις μιας βαριάς νόσησης ή την οδύνη ενός θανάτου στενού συγγενικού τους προσώπου. «Η μακρά κοινωνική απόσταση και τα αποτελέσματά της πιθανότατα θα επιμείνουν για αρκετούς μήνες ή χρόνια», υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Μισό εκατομμύριο τρομοκρατημένοι
Πρόσφατη έκθεση του διάσημου ανεξάρτητου αμερικανικού Ινστιτούτου Brookings, αποκάλυψε ότι έως και τέσσερα εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει το εργατικό δυναμικό της χώρας λόγω των συμπτωμάτων του μακροχρόνιου Covid-19, που εμφανίζουν.
Είναι σοβαρός ο κοινωνικός αντίκτυπος της αποχώρησης από τον εργασιακό βίο, σημειώνουν οι ερευνητές του Brookings. Είναι επίσης και οικονομικό το κόστος, που υπολογίζεται στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κυβερνητική έρευνα των ΗΠΑ για την απασχόληση έδειξε εξάλλου ότι τον Σεπτέμβριο 452.000 άνεργοι εμποδίστηκαν να αναζητήσουν δουλειά λόγω του φόβου της Covid. Πρόκειται για ένα αριθμό «αισθητά υψηλό», αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση. Αισθητά υψηλός ο αριθμός των τρομοκρατημένων, αλλά και αισθητά χαμηλότερος από τις 610.000 του περασμέν
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους