Το λογότυπο του Forbes, το όνομα μιας φερόμενης ως συντάκτριας του δημοφιλούς περιοδικού, υποτιθέμενες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, ενεργοί σύνδεσμοι σε μια ψεύτικη σελίδα του «ψηφιακού ευρώ» και ιδού: Έτοιμη μια ακόμα διαδικτυακή απάτη, αυτή τη φορά μέσω του LinkedIn.
Η απάτη
Συγκεκριμένα, σε λογαριασμό του δημοφιλούς μέσου επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης έχει αναρτηθεί δημοσίευμα που υποτίθεται ότι αναγγέλλει την έλευση του πολυσυζητημένου «ψηφιακού ευρώ».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μόλις ανακοίνωσε, σε μια άνευ προηγουμένου ανατροπή, ότι δημιουργεί επίσημα ένα ψηφιακό νόμισμα, επίσημα αναγνωρισμένο από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Σύμφωνα με ειδικούς, το EuroCoin δεν μπορεί να πέσει όσο η ΕΚΤ έχει κέρδη και όπως όλοι γνωρίζουν, η ΕΚΤ έχει πάντα κέρδη», αναφέρεται στο εμφανώς πρόχειρα γραμμένο (άγνωστο αν αποτελεί προϊόν αυτόματης μετάφρασης) συνοδευτικό κείμενο.
Διαβάστε επίσης: Διαδικτυακές απάτες στο LinkedIn: Από phishing μέχρι ψεύτικες προσφορές εργασίας
Όλοι οι ενεργοί υπερσύνδεσμοι τόσο στο φερόμενο ως δημοσίευμα της υποτιθέμενης αρθρογράφου του Forbes, όσο και στις «δηλώσεις» της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, παραπέμπουν σε μία προσεκτικά δομημένη σελίδα που υποτίθεται ότι αντιστοιχεί στο «ψηφιακό ευρώ».
Το phishing
Τυχόν επισκέπτες της σελίδας αυτής παρακινούνται να δημιουργήσουν λογαριασμό για να «αγοράσουν» το νέο νόμισμα, του οποίου η ραγδαία άνοδος προεξοφλείται: «Για κάθε $250 που επενδύετε, περιμένετε πιθανά κέρδη $5100 σε μία εβδομάδα», αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο.
Ο άτυχος περιηγητής του ιστού που ενδέχεται να θεωρήσει ότι πρόκειται για μια σπουδαία επενδυτική ευκαιρία, καλείται να υποβάλει σε μία ειδική φόρμα στοιχεία επικοινωνίας, μεταξύ των οποίων το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση email και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου.
Είναι βέβαιο ότι η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθήσει θα οδηγήσει σε απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών από τα ανυποψίαστα θύματα, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη διαδικτυακή απάτη.
Αυξάνονται οι απάτες μέσω LinkedIn
Σημειώνεται ότι οι διαδικτυακές απάτες που εκμεταλλεύονται την πλατφόρμα του LinkedIn συνεχίζουν να ευδοκιμουν, και μάλιστα έχουν απογειωθεί τους τελευταίους μήνες. Μερικοί απατεώνες χρησιμοποιούν απλά και παλιά κόλπα, όπως το να ζητούν τα τραπεζικά στοιχεία ή να ζητούν χρήματα ως αντάλλαγμα για μια φαινομενικά νόμιμη συνέντευξη για κάποια θέση εργασίας. Άλλοι χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες μεθόδους.
Διαβάστε επίσης: Oι νέοι και το «άγχος» για το… LinkedIn
Τι να κάνετε για να παραμείνετε ασφαλείς
- Να είστε προσεκτικοί στο LinkedIn, όπως θα ήσασταν και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
- Εάν λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχεται από το LinkedIn, αλλά δεν είστε σίγουροι αν είναι νόμιμο, μην κάνετε κλικ σε κανένα σύνδεσμο. Αντ’ αυτού, ανοίξτε απευθείας το LinkedIn και ελέγξτε τις ειδοποιήσεις σας.
- Αντιμετωπίστε με προσοχή τα αιτήματα για σύνδεση από άτομα που δεν γνωρίζετε. Εάν επικοινωνήσουν μαζί σας, μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο. Αντ’ αυτού, κάντε μια αναζήτηση στο Google σχετικά με τον εργοδότη και πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η σύνδεση. Αναρωτηθείτε «πώς με βρήκε αυτό το άτομο; Γιατί έρχεται σε επαφή μαζί μου;».
- Βεβαιωθείτε ότι οι ρυθμίσεις απορρήτου για άτομα εκτός των επαφών σας εμφανίζουν μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε οι άλλοι να βλέπουν την εργασιακή σας εμπειρία και την εκπαίδευσή σας, αλλά όχι απαραίτητα τον αριθμό τηλεφώνου σας.
- Χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης ή φράση πρόσβασης.
- Ενεργοποιήστε την επαλήθευση δύο βημάτων (επίσης γνωστή ως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων). Σε περίπτωση που η σύνδεσή σας παραβιαστεί, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους χάκερ να τη χρησιμοποιήσουν.
- Ποτέ μη δίνετε προσωπικές πληροφορίες όπως αριθμούς ταυτότητας ή πιστωτικές κάρτες. Οι υποψήφιοι εργοδότες δεν θα σας ζητήσουν τα τραπεζικά σας στοιχεία ή τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για να καταθέσουν τον μισθό σας.
- Λάβετε υπόψη ότι οι πραγματικές προσφορές εργασίας τηρούν τους νόμους της χώρας και τους φορολογικούς νόμους. Προσφορές εργασίας που υπονοούν εύκολο πλουτισμό τείνουν να είναι απάτη.
- Να είστε επιφυλακτικοί όταν σας γίνονται αιφνιδιαστικές προσφορές για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή επενδύσεις μέσω συνδέσμων που δεν γνωρίζετε. Στις μέρες μας, ο καθένας μας μπορεί να δημιουργήσει ένα website που να φαίνεται όμορφο και αξιόπιστο.
- Αναφέρετε πάντα μια απάτη στο LinkedIn.
Το συμπέρασμα είναι ότι αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα είναι (απάτη).
Latest News
Γιατί τα υποθαλάσσια καλώδια είναι «πειρασμός» για τους σαμποτέρ
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις βασίζονται στα υποθαλάσσια καλώδια για κρίσιμες δραστηριότητες - Πόσο ασφαλή είναι και πώς προκαλούνται φθορές
Η Baidu έκανε την έκπληξη - Πτώση εσόδων αλλά μικρότερη από το αναμενόμενο
Η Baidu κατέγραψε αύξηση 12% των εσόδων της από μη διαδικτυακό μάρκετινγκ στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια
Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια
Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Visa «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024»’, οι απειλές κλιμακώνονται αυτή την περίοδο
Η Ινδονησία «στρίμωξε» την Apple - Πώς κέρδισε δεκαπλάσια επένδυση
Η Apple «πείστηκε» να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο αξεσουάρ και εξαρτημάτων στο Μπαντούνγκ της Δυτικής Ιάβας
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Πώς ο Τραμπ επιδιώκει να φέρει στα μέτρα του... Μασκ τον νόμο για αυτόνομα αυτοκίνητα
Η ομάδα Τραμπ επιδιώκει να κάνει πιο εύκολους τους κανόνες για την κατασκευή αυτόνομων αυτοκινήτων - Τυχαίο...;
Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday
Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy
«Θύμα» της επιτυχίας της η Nvidia - Τεράστια κέρδη αλλά κάτω από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις
Οι μετοχές της Nvidia υποχώρησαν περίπου 5% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά την ανακοίνωση όπως αναφέρει το Bloomberg
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό;
Πού επεκτείνουν τη δράση τους Κινέζοι χάκερ - Ποιους διπλωμάτες παρακολουθεί το Ιράν
Τι δείχνει η τελευταία Έκθεση Δραστηριότητας APT της ESET για την κυβερνοασφάλεια και τη δράση επιλεγμένων ομάδων προηγμένων επίμονων απειλών (APT)