![Μαρία Σπυράκη: Δύο προκλήσεις για την EE στην COP27](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/σπυρακη-600x434-1.jpg)
Η COP27 φέρνει τους ηγέτες αντιμέτωπους με δύο προκλήσεις που ζητούν άμεση απάντηση και είναι απόλυτα συνδεδεμένες με το υπαρξιακό μέλλον του πλανήτη. Η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων οικονομιών και οι ταυτόχρονες βαριές επενδύσεις σε ανανεώσιμη ενέργεια, βιώσιμες μεταφορές και παραγωγή τροφίμων οφείλει να συνδυαστεί με την τήρηση των δεσμεύσεων που έλαβαν στην COP26 στη Γλασκώβη και αφορούν μέτρα παγκόσμιας κλίμακας, ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς παγκοσμίως.
ΦΑΚΕΛΟΣ COP27: Mπορεί να σωθεί ο πλανήτης;
Α: Χρηματοδότηση με όρους και στοχευμένη ροή
Από την COP15 οι αναπτυγμένες οικονομίες δεσμεύτηκαν να μοχλεύουν 100 δισ. δολάρια ετησίως για την εξέλιξη των οικονομιών των αναπτυσσόμενων χωρών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση αυξάνεται μετά το 2013 οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν έχουν επιτύχει το συλλογικό στόχο. Είναι αναμενόμενο η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες να δεχθούν πίεση στην COP27 ώστε να αυξήσουν τα κονδύλια. Είναι ωστόσο, απαραίτητο τα κριτήρια και τα φίλτρα της χρηματοδότησης να ισχυροποιηθούν. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η εφοδιαστική αλυσίδα στην ενέργεια. Το ίδιο ισχύει για τα τρόφιμα και τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Κυβερνήσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον, δεν προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και καταστρατηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται από τη διεθνή κοινότητα. Εκεί η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή της οικονομίας πρέπει να ελέγχεται από διεθνείς οργανισμούς.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/σπυρακη-600x434.jpg)
Η COP27 διεξάγεται υπό την πρόβλεψη της IEA ότι η χρήση των ορυκτών καυσίμων αυξάνεται το 2022. Οι βαριές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον αδήριτη ανάγκη και σε αυτή την κατεύθυνση η ΕΕ έχει ήδη θέσει το φιλόδοξο στόχο το ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα να αποτελείται κατά 45% από ΑΠΕ το 2030.Επιπλέον βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της νομοθέτησης των “Go to areas” των ειδικά χωροθετημένων περιοχών για την εγκατάσταση ΑΠΕ με διαδικασιές fast track .
Παράλληλα μέσω του taxonomy έχουν προσδιοριστεί οι βιώσιμες επενδύσεις και ως εκ τούτου τα «πράσινα ομόλογα» αποτελούν βασικό εργαλείο όχι μόνο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και για βιώσιμες μεταφορές και παραγωγή τροφίμων. Για παράδειγμα τα «πράσινα ομόλογα» μπορούν να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς τα ψάρια και όστρακα από ιχθυοκαλλιέργεια καλύπτουν το 49% των διατροφικών αναγκών του πλανήτη σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Β: Τήρηση των δεσμεύσεων της COP26 για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Στη Γλασκώβη πέρυσι τέτοιο καιρό η διεθνής κοινότητα ανέλαβε μια σειρά δεσμεύσεις για την προστασία του πλανήτη. Γι αυτό και φέτος η Αίγυπτος ονόμασε την COP27 «διάσκεψη εφαρμογής». Η πλέον εμβληματική δέσμευση ήταν η μείωση των ρύπων του μεθανίου κατά 30% το 3030 με έτος αναφοράς το 2020. Η ΕΕ πρωταγωνίστησε σε αυτή τη δέσμευση . Είχα την τιμή να εισηγηθώ την «Στρατηγική για τη μείωση του μεθανίου» εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δυστυχώς, το μεθάνιο επέστρεψε φέτος με τον πλέον δραματικό τρόπο μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς Northstream 1 και Northstream 2.
Η εκπομπή μεθανίου μόνο από τον ένα αγωγό υπολογίζεται ως ισοδύναμη με ρύπους 5 εκ αυτοκινήτων επί 20 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η COP27 διεξάγεται για να οδηγήσει στην επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών κατά της κλιματικής κρίσης. Η καθημερινότητα μας θυμίζει πως η συγκεκριμένη επιλογή είναι μονόδρομος. Κάθε μέρα κοστίζει σε ζωές.
Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ συμπρόεδρος του Intergroup για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης