
Φρένο στις διαφημίσεις συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων από διασημότητες της τηλεόρασης και του κινηματογράφου καθώς και από περσόνες του διαδικτύου (“influencers”) βάζει τώρα η κινεζική κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να σταματήσει να επηρεάζεται το ευρύ καταναλωτικό κοινό από τέτοια άτομα με αυξημένη επιρροή, η απαγόρευση αφορά επιπλέον «διάσημους» και «διάσημες» που έχουν καταδικαστεί και για παράνομες δραστηριότητες, από φοροδιαφυγή μέχρι απάτη, επίθεση και χρήση ναρκωτικών.
Με βάση τους νέους κανονισμούς του Πεκίνου, «celebrities» (αστέρες) και «influencers» του διαδικτύου δεν θα επιτρέπεται από εδώ και στο εξής να διαφημίζουν άμεσα ή έμμεσα προϊόντα υγείας, ιατρικά μηχανήματα ή άλλες συσκευές, προϊόντα καπνού, ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια και άλλα προγράμματα ιδιωτικών σχολείων) ή χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
Διαβάστε επίσης: Για πάντα νέοι και όμορφοι: Η άνοδος των εικονικών influencers
Τις σχετικές οδηγίες ανακοίνωσε η κορυφαία ρυθμιστική αρχή αγοράς της Κίνας Πεκίνου, η επονομαζόμενη Κρατική Διοίκηση για τη Ρύθμιση της Αγοράς, μαζί με έξι άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «οι διασημότητες θα πρέπει να ασκούν συνειδητά τις σοσιαλιστικές βασικές αξίες στις διαφημιστικές τους δραστηριότητες». Επίσης αναφέρεται ότι «οι δραστηριότητες πρέπει να συμμορφώνονται με τα κοινωνικά ήθη και τις παραδοσιακές αρετές».
Από τα τέλη του 2020 ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ έχει πρωτοστατήσει σε ευρεία καταστολή πολλών δραστηριοτήτων εταιρειών της Κίνας. Σε αυτές περιλαμβάνονται και πολλές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας και της ψυχαγωγίας, καθώς και πλούσιων επιχειρηματιών που συνήθιζαν να προβάλλουν πολύ τους εαυτούς τους. Τα νέα αυτά μέτρα για διασημότητες και influencers ανακοινώθηκαν καθώς ο πρόεδρος της Κίνας εντείνει την προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει τις κοινωνικές αξίες και την κουλτούρα της νεολαίας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, υπό τη σημαία της πολιτικής «κοινής ευημερίας», όπως έχει ονομαστεί.
Αποκλείονται και οι παραβάτες του Νόμου
Σύμφωνα με την εφημερίδα ταμπλόιντ Global Times, δεν θα μπορούν να διαφημίζουν τέτοια και άλλα προϊόντα επίσης διασημότητες που έχουν υποπέσει σε παράνομες πράξεις και συμπεριφορές. Σε αυτές περιλαμβάνεται ο εθισμός στα ναρκωτικά, ο τζόγος, η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η άσεμνη επίθεση, η φοροδιαφυγή και η απάτη. Η Global Times, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της βασικής της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, της People’s Daily, αναφέρει ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποφασίστηκαν μετά το χάος από διαφημίσεις διασημοτήτων για προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζουν το ευρύ κοινό.
«Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν δημόσια προειδοποίηση για τα περιστατικά που αφορούν διαφημίσεις διασημοτήτων τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το χάος στις διαφημίσεις αυτές και στο να συνειδητοποιήσουν οι διασημότητες ότι η πολιτιστική τους εικόνα συνδέεται με την αντίληψη του κοινού», είπε στους Global Times ο Ταν Φέι, ένας από τους σημαντικότερους κριτικούς κινηματογράφου και διαμορφωτές της κοινής γνώμης στην Κίνα, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune. «Οι εταιρείες και οι διασημότητες δεν πρέπει να δίνουν προσοχή μόνο στα οικονομικά οφέλη αλλά και στα κοινωνικά οφέλη και την κοινωνική ευθύνη», είπε ακόμη.
Αστέρες σε μπελάδες
Όπως σχολιάζει το Fortune η Κίνα, όπως και χώρες της Δύσης. θέλει να αντιμετωπίσει ανάρμοστες συμπεριφορές και σκάνδαλα από διασημότητες ώστε αυτές να μην αποτελούν παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο αστέρας του κινηματογράφου στην Κίνα, Kris Wu, ο οποίος έπαιξε σε πολλές πετυχημένες ταινίες συμπεριλαμβανομένων των Mr. Six και Journey to the West: The Demons Strike Back, καθώς και στην ταινία του Χόλιγουντ XXX: Return of Xander Cage. Ο Wu έχασε όλες τις συνεργασίες του με εταιρείες όταν συνελήφθη τον Αύγουστο του 2021 από την αστυνομία του Πεκίνου ως ύποπτος για βιασμό, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό. Άλλο παράδειγμα είναι ο κωμικός Li Dan, ο οποίος δέχτηκε πρόστιμο 870.000 γιουάν (134.350 δολαρίων) για διαφήμιση η οποία θεωρήθηκε σεξιστική, σε συνεργασία με την εταιρεία εσωρούχων Ubras με έδρα το Πεκίνο, αναφέρει ακόμη το Fortune.


Latest News

Ποιος είναι ο πλουσιότερος ηγέτης στον κόσμο - Οι περιουσίες Τραμπ, Πούτιν και Σι
Η περιουσία του πλουσιότερου ηγέτη του κόσμου επισκιάζει τον πλούτο Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ

DBS: Άντλησε 2 δισ δολάρια με έκδοση ομολόγων
Η ζήτηση για την έκδοση των ομολόγων απο τη μεγαλύτερη τράπεζα της ΝΑ Ασίας, συγκέντρωσε 3 δισ. δολάρια

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές