![Επιχειρήσεις: Ρεκόρ 12ετίας στα μερίσματα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/ot_business_profit_mer4.png)
Σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους (μερίσματα, προμερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, μερίσματα παρελθουσών χρήσεων) ύψους 2,09 δισ. ευρώ προχώρησαν μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, 69 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις, ενώ ως το τέλος του έτους τα ποσά που θα επιστρέψουν στους μετόχους τους αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,3 δισ. (από 1,72 δισ. ευρώ πέρυσι), που είναι το υψηλότερο ποσό των τελευταίων 12 ετών (από το μακρινό 2010).
Τα κίνητρα
Η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών στο ΧΑ κινείται μάλιστα σήμερα στο 3,75%, ενώ σε επιμέρους εταιρείες ξεπερνά ακόμη και το 10%, την ώρα που οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου προσφέρουν μηδενικά ή και γύρω από το μηδέν επιτόκια, αφαιρώντας ουσιαστικά εισόδημα από τους καταθέτες.
Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Με δυναμικό φίνις 2% έκλεισε την πέμπτη ανοδική εβδομάδα
Η χαμηλή φορολογία, η εξαίρεση από την εισφορά αλληλεγγύης, τα μηδενικά επιτόκια ταμιευτηρίου και η σημαντικά αυξημένη κερδοφορία πολλών επιχειρήσεων ενίσχυσαν τα κίνητρα των διοικήσεων των εισηγμένων για να μοιράσουν ρευστότητα στους μετόχους τους. Οι μέτοχοι εφέτος θα φύγουν με γεμάτες τσέπες, την ώρα μάλιστα που τα συνολικά μερίσματα (2,3 δισ. ευρώ) δεν περιλαμβάνουν τις συνεισφορές από τις άλλοτε κραταιές εμπορικές τράπεζες. Η συνεχής βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και η πιθανή αλλά «δύσκολη», όπως αναφέρεται, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο, θα βοηθήσουν ωστόσο τις τράπεζες να επιταχύνουν την τελική ενοποίηση των ισολογισμών τους και να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους το 2023, εκτιμούν οι αναλυτές.
Οι τράπεζες
Οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν επίσης να διανείμουν περίπου το 15%-20% των κερδών τους το 2023 προκειμένου να αποκαταστήσουν τη σχέση τους κυρίως με τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι έχουν να δουν μέρισμα από τις τράπεζες από το μακρινό 2008, αν και ο SSΜ στον οποίο θα υποβληθούν τα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα αποφανθεί κατά πόσο μπορεί να υποστηριχθεί η διανομή μερίσματος από το επόμενο έτος.
Στο παρελθόν, όπως σημείωναν αναλυτές, αρκετοί μικροεπενδυτές του ΧΑ επανεπένδυαν μεγάλο μέρος από τα μερίσματα μεγιστοποιώντας αφενός την απόδοσή τους σε ανοδικές αγορές, αφετέρου την επόμενη χρήση εισέπρατταν μεγαλύτερα – σε τελική αξία – μερίσματα. Εχουν περάσει 14 χρήσεις και τα δεδομένα δείχνουν πως την επόμενη χρονιά μπορεί οι τράπεζες να επανέλθουν στον χάρτη των μερισμάτων.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Τα σχέδια για διανομή μερίσματος και οι επιφυλάξεις του SSM
Οι επιδόσεις
Να σημειωθεί πως συνολικά σε επίπεδο κερδοφορίας, η εφετινή χρονιά για τις εισηγμένες (παρά την επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών) θα κοντραριστεί σε επιδόσεις με τη «χρυσή περίοδο» των εισηγμένων της πενταετίας 2004-2008, όταν οι λειτουργικές επιδόσεις ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή με τις καλές εποχές της «προμνημονιακής» περιόδου, μόνο που τότε οι εισηγμένες επιχειρήσεις ήταν διπλάσιες. Το 2007 και το 2008 πάντως οι εισηγμένες, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών, μοίρασαν συνολικά στους μετόχους τους μερίσματα-ρεκόρ 5,42 δισ. ευρώ και 4,42 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Σχεδόν το 90% των μερισμάτων (1,87 δισ. ευρώ) που διανέμουν σήμερα οι εισηγμένες αφορά πάντως μόλις 16 εταιρείες: ΟΠΑΠ (602,08 εκατ. ευρώ), Coca-Cola HBC (263,98 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (255,88 εκατ. ευρώ), Helleniq Energy (122,25 εκατ. ευρώ), Jumbo (104,76 εκατ. ευρώ), Μotor Oil (78,07 εκατ. ευρώ), Autohellas (70,99 εκατ. ευρώ), Μυτιληναίος (62,027 εκατ. ευρώ), Quest (60,75 εκατ. ευρώ), Alpha Αστικά Ακίνητα (47,88 εκατ. ευρώ), ΠΡΟΝΤΕΑ (43,17 εκατ. ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (39,52 εκατ. ευρώ), Titan (39,16 εκατ. ευρώ), Καρέλια (30,36 εκατ. ευρώ), ΕΥΔΑΠ (29,82 εκατ. ευρώ) και Viohalco (23,32 εκατ. ευρώ).
Συνεχής βελτίωση
Η ανάκαμψη των επιχειρήσεων είναι σημαντική και πέρα από τις προσδοκίες μέσω προγραμμάτων συνεχούς βελτίωσης, επενδύσεων και λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Το σύνολο των οικονομικών μεγεθών και αριθμοδεικτών παρουσιάζει σημαντική αύξηση, αποτυπώνοντας τη συνεχή προσπάθεια των εταιρειών για προσαρμογή στις απαιτήσεις της οικονομίας και παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2022, οι εισηγμένες αναμένεται να επιτύχουν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις όχι μόνο σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή αλλά της 15ετίας, με βάση τα λειτουργικά τους κέρδη (EBITDA) από τη θέσπιση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν και στην εκτίμηση ότι ένας σκληρός πυρήνας εισηγμένων που δοκιμάστηκε και επιβίωσε μέσα από τις συνεχόμενες κρίσεις, διαθέτει πλέον ισχυρούς ισολογισμούς και αναμένεται να είναι σε θέση να ανταμείβει τους μετόχους και τα επόμενα χρόνια.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τον θεσμό των Eπιμελητηρίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-13-at-14.20.07_fa1a80fa-600x400.jpg)
Θεοδωρικάκος από το ΕΒΕΑ: Ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε τον θεσμό των Eπιμελητηρίων
Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου - Ποιες είναι οι βασικές κυβερνητικές παρεμβάσεις
![Γυναίκες: Μεγαλύτερη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια – Τι προβλέπει το υπό ψήφιση ν/σ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/men-women-work-768x505-1-600x395.jpg)
Περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια - Τα κριτήρια
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσμοθετείται υποχρεωτική συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 33% στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών
![AKTOR: Δυναμική συμμετοχή της Aktor Romania στον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της Ρουμανίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ακτορ.jpg)
Aktor: Συμμετέχει σε έργα 750 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών της Ρουμανίας
Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που υλοποιεί η θυγατρική της Aktor, Aktor Romania, ξεπερνά τα €750 εκατ.
![Eurobank Equities για BriQ Properties: Υψηλή απόδοση, χαμηλός κίνδυνος, σύσταση buy](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/briq.jpg)
Eurobank Equities για BriQ Properties: Υψηλή απόδοση, χαμηλός κίνδυνος, σύσταση buy
Η BriQ Properties είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα, επισημαίνει η Eurobank Equities
![Vodafone: Έφτασε στην Κρήτη το υποβρύχιο καλώδιο 2Africa](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone_2Africa-600x449.jpg)
Έφτασε στην Κρήτη το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών 2Africa
Το καλώδιο χωρητικότητας έως 180 terabits/δευτερόλεπτο έφτασε στην Κρήτη και προσαιγιαλώθηκε στον σταθμό της Vodafone Ελλάδας στο νότιο τμήμα του νησιού
![Ίντερνετ: Χαμηλές ταχύτητες καταγράφει για το ελληνικό δίκτυο η Ookla](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/laptop-2-600x392.jpg)
Χαμηλές... πτήσεις για τις ταχύτητες στο ελληνικό ίντερνετ - Η έρευνα της Ookla
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ookla, η Ελλάδα έχει μέση ταχύτητα download της τάξης των 57,9 Mbps, επίδοση που την κατατάσσει στην 96η θέση μεταξύ 154 χωρών
![Fourlis: Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών από το stock option plan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/fourlis3-600x487.png)
Fourlis: Ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών από το stock option plan
Τι ανακοίνωσε η εισηγμένη εταιρεία - Οι νέες μετοχές από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου
![Sunlight Group: Δημιουργεί αξία μέσω στρατηγικής αναπροσαρμογής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Sunlight-Group-600x450.jpg)
Σε στρατηγική αναδιάρθρωση προχωρά ο Όμιλος Sunlight
Η Sunlight Group, μέσω των θυγατρικών της Triathlon Group, αποεπενδύει το πλειοψηφικό της μερίδιο (47,88%) στην Voltabox AG («VBX»).
![Σούπερ μάρκετ: Πόσα έβαλαν στα ταμεία το 2024 – Τι άλλαξε στις πωλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/supermarketkarotsirafia-1-600x400.jpeg)
Πόσα έβαλαν στα ταμεία τα σούπερ μάρκετ το 2024 - Τι άλλαξε στις πωλήσεις
Ενισχυμένος ήταν ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2024 - Περισσότερα δαπάνησαν οι Έλληνες σε σχέση με το 2023
![Coca Cola HBC: Στα €1,19 δισ. τα λειτουργικά κέρδη το 2024 – Μέρισμα 1,03 ευρώ ανά μετοχή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/rosia-emporio1-600x446.jpg)
Coca Cola HBC: Στα €1,19 δισ. τα λειτουργικά κέρδη το 2024 – Μέρισμα 1,03 ευρώ ανά μετοχή
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει ένα μέρισμα 1,03 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 11% σε ετήσια βάση - Οι επιχειρηματικές προοπτικές