
Φορο-δηλώσεις που δεν υποβάλλονται στην ώρα τους, απόκρυψη εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, μη έκδοση αποδείξεων αλλά και μη συνεργασία με τις φορολογικές αρχές είναι ορισμένες από τις φορολογικές παραβάσεις για τις οποίες η Εφορία δεν χαρίζεται στους φορολογούμενους. Επιβάλλει πρόστιμα και κυρώσεις που για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής φθάνουν μέχρι την ποινική δίωξη και την ποινή φυλάκισης.
Εννέα χρόνια μετά την εφαρμογή του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ) που ορίζει τις διαδικασίες ελέγχου, βεβαίωσης και είσπραξης των φόρων καθώς και τα πρόστιμα και κυρώσεις για τους φορο-παραβάτες, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κωδικοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων.
H κωδικοποίηση η οποία κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ποινολόγιο της Εφορίας και τη διαδικασία βεβαίωσης των εσόδων μετά το πλήθος αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα γίνει δεκτή η φοροαπαλλαγή από τις δωρεές που έχετε κάνει (Β μέρος)
Οι πιο συχνές παραβάσεις
Σύμφωνα με τον Κώδικα οι διαδικαστικές παραβάσεις, δηλαδή οι τυπικές παραβάσεις είναι μεταξύ άλλων όταν ο φορολογούμενος:
1. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου. Πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση.
2. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση. Πρόστιμο 100 ευρώ, για κάθε παράβαση σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλίων), 250 ευρώ για κάθε παράβαση σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ για κάθε παράβαση εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
3. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου. Πρόστιμο 100 – 500 ευρώ για κάθε παράβαση ανάλογα με την τήρηση ή μη τήρηση «βιβλίων».
4. Δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της φορολογικής διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων. Πρόστιμο 100 – 500 ευρώ για κάθε παράβαση ανάλογα με την τήρηση ή μη τήρηση «βιβλίων».
5. Δεν συνεργάζεται στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου. Πρόστιμο 2.500 ευρώ.
6. Δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές. Πρόστιμο 2.500 ευρώ.
7. Δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του (τήρηση λογιστικών αρχείων). Πρόστιμο 2.500 ευρώ.
8. Δεν υποβάλλει ή υποβάλλει ανακριβή στοιχεία αναφορικά με τις υποχρεώσεις του. Πρόστιμο 2.500 ευρώ.
9. Δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Πρόστιμο 500 – 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο και την κατηγορία των βιβλίων.
10. Διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης. Πρόστιμο 500 – 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο και την κατηγορία των βιβλίων.
ΕΝΦΙΑ – Ε9
Σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), επιβάλλεται πρόστιμο γι’ αυτήν με την πράξη προσδιορισμού του φόρου, η οποία εκδίδεται με βάση τη δήλωση. Σε περίπτωση υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων για περισσότερα του 1 έτη, επιβάλλεται ένα μόνο πρόστιμο, εφόσον στις δηλώσεις αυτές επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές.
Διπλάσια πρόστιμα
Σε περίπτωση διαπίστωσης, στο πλαίσιο ελέγχου, εκ νέου διάπραξης της ίδιας παράβασης, εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, τα πρόστιμα επιβάλλονται στο διπλάσιο και, στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Latest News

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Στις 25 Απριλίου θα καταβληθούν 1,2 δισ. ευρώ σε 2.482.989 δικαιούχους για πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων

ΑΑΔΕ: Στα 71,3 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό των εισπραχθέντων εσόδων το 2024 – Υπέρβαση στόχου κατά 6,3 δισ.
Εντοπίστηκαν 1.706 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2023, παρότι παρουσίαζαν κανονική δραστηριότητα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Προς αξιοποίηση των κατασχεμένων προχωρά το δημόσιο
Παίρνει μπρος το σχέδιο αξιοποίησης δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες – Συστήνεται ειδική ομάδα εργασίας

Οι έξι αλλαγές στις κληρονομιές - Τι έχει κλειδώσει, τι εξετάζεται
Έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις για τις περιπτώσεις διαζυγίου, διαδοχής συγγενών και συμφώνου συμβίωσης, όταν δεν υπάρχει διαθήκη