Με το τέλος του Οκτωβρίου, κλείνει ουσιαστικά και η εφετινή τουριστική σεζόν, αφού τα ξενοδοχεία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έμειναν ανοιχτά μέχρι 31 Οκτωβρίου, κάνοντας το ζητούμενο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου πραγματικότητα, έχοντας σύμμαχο τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου δούλεψαν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα είτε ήταν σε προορισμούς με θάλασσα, είτε σε ορεινούς. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, η σεζόν σε ό,τι αφορά τους τζίρους, φαίνεται να κλείνει στα νούμερα του 2019 στο μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας, με σημαντικά έσοδα για το κράτος και σημαντική οικονομική ανάσα για τις επιχειρήσεις ενώ η εικόνα θα είναι εντελώς ξεκάθαρη όταν σε αυτήν προστεθούν και τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης: Τρία κυκλαδίτικα νησιά στα 20 καλύτερα της Ευρώπης
«Το λειτουργικό κέρδος σίγουρα είναι μειωμένο ανά επιχείρηση και ανά προορισμό, καθώς είναι η χρονιά που ξεκινάμε να επιστρέφουμε τα “δανεικά” της περιόδου covid, παράλληλα με τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και των διατροφικών ειδών. Για αυτό λέμε ότι είναι μεταβατική χρονιά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κέρδη ενώ σε ό,τι αφορά τις αφίξεις είναι μια πολύ καλή χρονιά», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι αφίξεις
Σε αυτές τις αφίξεις πρωταγωνίστησαν μέχρι το τέλος η Αγγλία και η Γερμανία, ακολούθως η Γαλλία και η Ιταλία και λιγότερο η Πολωνία που το 2019 ήταν στην πρώτη τετράδα και αυτό, λόγω του πολέμου. Για τους τουρίστες από τα Βαλκάνια, που επιλέγουν κυρίως την βόρεια Ελλάδα η σεζόν από 110 μέρες μειώθηκε στις 100 ενώ σε ό,τι αφορά τους τουρίστες από αραβικές χώρες, οι επιλογές αφορούσαν κυρίως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη αλλά και κάποια άλλα νησιά.
Εκείνο που εφέτος έκανε τη διαφορά, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ήταν οι επισκέπτες από ΗΠΑ και Καναδά. «Το αποτύπωμα ήταν εξαιρετικό. Πρώτη φορά είχαμε τόσες πτήσεις, που με βάση τα στοιχεία των εταιρειών, ήταν και οι πιο κερδοφόρες και συνεχίζονται και τον Νοέμβριο, έχοντας σημειώσει πολύ υψηλές πληρότητες για τουλάχιστον έξι μήνες», σημειώνει ο κ. Τάσιος και εξηγεί πως αυτό οφείλεται στις εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις, στις επενδύσεις που έχουν γίνει και στην ασφάλεια που παρέχει η χώρα ως προορισμός. Αποτελεί επίσης έναν καλό προπομπό για το ενδεχόμενο να υπάρξει σύνδεση αυτών των χωρών και με το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.
Ταχύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη
Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων οκτώ μηνών οι αφίξεις είναι κατά τι μειωμένες σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, όσον αφορά τα έσοδα, μέχρι και τον Αύγουστο πλησίαζαν πολύ κοντά στο 2019 και άγγιξαν περίπου τα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Ήταν μια εξαιρετικά καλή τουριστική περίοδος που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες μετά τις προκλήσεις της πανδημίας των πρόσφατων ετών και ολοκληρώνεται με υψηλές πληρότητες για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο που τον καθιστούν τον καλύτερο Οκτώβριο όλων των εποχών, ενώ η ροή των ταξιδιωτών συνεχίζεται μέχρι και τις πρώτες ημέρες Νοεμβρίου.», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.
Όπως επισημαίνει η υφυπουργός Τουρισμού, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου έδωσε ουσιαστικά το σύνθημα για τις πρώτες φθινοπωρινές και μετέπειτα χειμερινές αποδράσεις στον ορεινό όγκο της χώρας αλλά επέτρεψε και για μια φωτεινή απόδραση σε νησιά και παραθαλάσσιους προορισμούς.
Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τη διάθεση των ανθρώπων για ταξίδι, η φετινή περίοδος αφήνει θετικά μηνύματα. Μηνύματα ταχύτερης του αναμενόμενου ανάκαμψης του τουρισμού, υπέρβασης των αρχικών στόχων των εσόδων, διαφοροποίησης προορισμών και αγορών και ενδιαφέρουσας τάσης επέκτασης της περιόδου. Και όλα αυτά παρά το δύσκολο ξεκίνημα λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Όλα αυτά, σύμφωνα με την υφυπουργό δεν είναι θέμα τύχης αλλά έγκαιρης και συστηματικής προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα και της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Δουλέψαμε με προσήλωση στη στρατηγική για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και ενδυνάμωση προσωπικού, όπως και στην ψηφιοποίηση και τις υποδομές».
Καλύτερη προετοιμασία για τη «διαχείριση» της επιμήκυνσης
Οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες κράτησαν τα ξενοδοχεία, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας ανοιχτά μέχρι την 31η Οκτωβρίου ενώ στους βορειότερους προορισμούς οι ξενοδόχοι έκλεισαν στις 15 Οκτωβρίου, με ένα ποσοστό της τάξεως του 10% να παραμένει ανοιχτό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΞ.
Αυτό ωστόσο έδειξε, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ότι χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία και να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα εστίασης και άλλες υπηρεσίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εφόσον ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει.
«Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι οι δημόσιες υποδομές που συχνά αδυνατούν να υποστηρίξουν τα μεγάλα κύματα τουριστών», αναφέρει ο κ.Τάσιος.
Πλέον αυτό που απασχολεί τους ξενοδόχους αστικού τύπου και ορεινού όγκου είναι οι 40 μέρες που μεσολαβούν μέχρι τα Χριστούγεννα, κάτι για το οποίο η Ομοσπονδία Ξενοδόχων βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, με σκοπό είτε την βραχυχρόνια είτε την μακροχρόνια στήριξή τους. «Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά μπαίνει μοριοδοτηση βάσει υψομέτρου σε ο,τι αφορά το πρόγραμμα Εξοικονομώ και αυτό αποτελεί σημαντική παρέμβαση της ομοσπονδίας»
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport