
Στο περίμενε… βρίσκονται επενδυτικά σχέδια ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν τις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην νέα εποχή της απανθρακοποίησης μέσα από την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης.
Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όταν η κυβέρνηση είχε εκπονήσει για πρώτη φορά το master plan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είχε απευθύνει, τον Ιούνιο του 2020, πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τον χειμώνα του 2020 περί τα 20 projects έπαιρναν θέση στην αφετηρία… της υλοποίησης του μεγάλου κυβερνητικού σχεδίου.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: 20 εκατ. ευρώ για δράσεις σε λιγνιτικές περιοχές
Σήμερα, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν είναι σίγουρο ότι όλες αυτές οι προτάσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ παραμένουν ζωντανές… «Αν και η κυβέρνηση έτρεξε γρήγορα τη θέσπιση του Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), τη χωροθέτηση (εδαφικά σχέδια) των περιοχών, την απόσπαση της έγκρισης της Κομισιόν για το πακέτο ΕΣΠΑ που αφορά το ΣΔΑΜ ύψους 1,6 δισ. ευρώ, εντούτοις οι ιδιωτικές αυτές επενδύσεις δεν είναι σίγουρο αν θα μπορούν να υλοποιηθούν» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ
Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν στους ακόλουθους λόγους το «πάγωμα» ορισμένων εκ των τότε προτεινόμενων επενδύσεων:
Δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, με σοβαρή εκκρεμότητα την υλοποίηση του συστήματος διαχείρισης του προγράμματος. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ο προαναφερόμενος μηχανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο συρτάρι ως αποτέλεσμα του προαναφερόμενου εμποδίου βρίσκεται και το ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με κίνητρα ύψους 600 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Πληροφορίες λένε πως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανάσης έχει έτοιμο το συγκεκριμένο πακέτο κινήτρων, ωστόσο επειδή η χρηματοδότησή του προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ εντούτοις δεν είναι εφικτό να προκηρυχθεί.
Η μεσολάβηση της ενεργειακής κρίσης που έχει πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους δανεισμού. Ετσι, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι εταιρείες θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με φθηνό χρήμα.
Με εξαίρεση τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προχωρούν, τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται στο περίμενε…
ΤΑ PROJECT
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα σε αυτά είναι της Advent Technologies για την κατασκευή παραγωγής κυψελών υδρογόνου, της Sunlight για την ανάπτυξη εργοστασίου κατασκευής μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, επένδυση εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου για τη δημιουργία έξυπνης μονάδας υδροπονίας, εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων από την Demo και άλλες αγροτουριστικές μονάδες.
Στον αντίποδα, απαραίτητες υποδομές για την παροχή ενέργειας, όπως η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στη Δ. Μακεδονία, μονάδες τηλεθέρμανσης, οδικά δίκτυα βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, ανάθεσης ή και κατασκευής. Επιπροσθέτως προκηρύσσονται και προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.
Πάντως, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση το προσωρινό φρενάρισμα… του κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν θα παγώσει το όλο Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Το μεγάλο, όμως, στοίχημα είναι η επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών του ΕΣΠΑ για την απεμπλοκή των ιδιωτικών επενδύσεων.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 19 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αίρει και για τις 19 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Λήξη συναγερμού για το μπλακ άουτ στο ρεύμα – Τι θα ισχύσει στις 18 Απριλίου
Με νεότερη ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ άρει για τις 18 Απριλίου το καθεστώς ετοιμότητας όσων παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με φωτοβολταϊκά

Η Κίνα σταματά να αγοράζει υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ
Η παύση εισαγωγών LNG δείχνει πώς ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος έχει διαχυθεί στον ενεργειακό τομέα