Στο περίμενε… βρίσκονται επενδυτικά σχέδια ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσουν τις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στην νέα εποχή της απανθρακοποίησης μέσα από την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης.
Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, όταν η κυβέρνηση είχε εκπονήσει για πρώτη φορά το master plan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είχε απευθύνει, τον Ιούνιο του 2020, πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τον χειμώνα του 2020 περί τα 20 projects έπαιρναν θέση στην αφετηρία… της υλοποίησης του μεγάλου κυβερνητικού σχεδίου.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: 20 εκατ. ευρώ για δράσεις σε λιγνιτικές περιοχές
Σήμερα, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν είναι σίγουρο ότι όλες αυτές οι προτάσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ παραμένουν ζωντανές… «Αν και η κυβέρνηση έτρεξε γρήγορα τη θέσπιση του Σχεδίου της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), τη χωροθέτηση (εδαφικά σχέδια) των περιοχών, την απόσπαση της έγκρισης της Κομισιόν για το πακέτο ΕΣΠΑ που αφορά το ΣΔΑΜ ύψους 1,6 δισ. ευρώ, εντούτοις οι ιδιωτικές αυτές επενδύσεις δεν είναι σίγουρο αν θα μπορούν να υλοποιηθούν» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ
Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν στους ακόλουθους λόγους το «πάγωμα» ορισμένων εκ των τότε προτεινόμενων επενδύσεων:
Δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, με σοβαρή εκκρεμότητα την υλοποίηση του συστήματος διαχείρισης του προγράμματος. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ο προαναφερόμενος μηχανισμός αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο συρτάρι ως αποτέλεσμα του προαναφερόμενου εμποδίου βρίσκεται και το ειδικό καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με κίνητρα ύψους 600 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Πληροφορίες λένε πως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανάσης έχει έτοιμο το συγκεκριμένο πακέτο κινήτρων, ωστόσο επειδή η χρηματοδότησή του προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ εντούτοις δεν είναι εφικτό να προκηρυχθεί.
Η μεσολάβηση της ενεργειακής κρίσης που έχει πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του κόστους δανεισμού. Ετσι, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι εταιρείες θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με φθηνό χρήμα.
Με εξαίρεση τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προχωρούν, τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται στο περίμενε…
ΤΑ PROJECT
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα σε αυτά είναι της Advent Technologies για την κατασκευή παραγωγής κυψελών υδρογόνου, της Sunlight για την ανάπτυξη εργοστασίου κατασκευής μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, επένδυση εταιρείας συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου για τη δημιουργία έξυπνης μονάδας υδροπονίας, εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων από την Demo και άλλες αγροτουριστικές μονάδες.
Στον αντίποδα, απαραίτητες υποδομές για την παροχή ενέργειας, όπως η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στη Δ. Μακεδονία, μονάδες τηλεθέρμανσης, οδικά δίκτυα βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης, ανάθεσης ή και κατασκευής. Επιπροσθέτως προκηρύσσονται και προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.
Πάντως, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε καμία περίπτωση το προσωρινό φρενάρισμα… του κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δεν θα παγώσει το όλο Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Το μεγάλο, όμως, στοίχημα είναι η επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών του ΕΣΠΑ για την απεμπλοκή των ιδιωτικών επενδύσεων.
Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium