![ΗΠΑ: Μεγάλες απολύσεις από Meta/Facebooκ, Twitter και άλλες αμερικανικές εταιρείες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/ergazomenoi-600x367.jpg)
Από τη Meta μέχρι το Twitter και από το Netflix και τη Morgan Stanley, δεκάδες αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί κυρίως στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας και των χρηματοπιστωτικών προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού λόγω των προκλήσεων της οικονομίας. Μόνο στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ έχασαν τις δουλειές τους μέσα στον Οκτώβριο περίπου 53.000 άτομα σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ιστότοπος Crunchbase.
Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Meta (Facebook) η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στα πλαίσια προγράμματος περικοπής κόστους. Η Meta έχει δεχτεί πλήγμα με μεγάλες οικονομικές απώλειες λόγω του στοιχήματος στο μετασύμπαν, με τις τιμές των μετοχών της να υποχωρούν κατά 70% φέτος.
Διαβάστε επίσης: Meta: Απολύσεις σχεδιάζει ο Ζάκερμπεργκ
Η τάση με μειώσεις προσωπικού που έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονη μπορεί να συνεχιστεί και σε άλλους κλάδους, καθώς ο πολύ υψηλός πληθωρισμός έχει μειώσει την κατανάλωση για προϊόντα και υπηρεσίες επηρεάζοντας και το χρηματοπιστωτικό κλάδο, λένε τώρα παράγοντες της διεθνούς αγοράς.
Διαβάστε επίσης: Twitter: Ο Ίλον Μασκ ζητά από απολυμένους να επιστρέψουν στην εταιρεία
Πάντως στις ΗΠΑ η αγορά εργασίας λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που χάνονται εύκολα θέσεις εργασίας, αλλά η απασχόληση μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ξανά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με το που θα παρουσιαστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου θέσεις εργασίας χάνονται αλλά και ανακτώνται πιο δύσκολα, στην Αμερική συμβαίνει το αντίθετο λόγω βάθους της οικονομίας και των προβλέψεων που ισχύσουν για τα εργατικά.
Κλειδί οι αυξήσεις των επιτοκίων
Οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι βασικός παράγοντας που έχει αλλάξει το τοπίο για εταιρείες, εργαζόμενους, δανειολήπτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αναπροσαρμόζουν τώρα τα προγράμματά τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο τραπεζικός αμερικανικός κολοσσός Morgan Stanley αναμένεται να ξεκινήσει να προχωρά σε απολύσεις στις παγκόσμιες δραστηριότητές της από αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Η τράπεζα απασχολεί σχεδόν 82.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.
Ο τεχνολογικός κλάδος στο μικροσκόπιο
Ειδικά στον τεχνολογικό κλάδο πάντως, είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρει η Crunchbase, οι απολύσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά από το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και μετά, όταν και 23 εταιρείες σταμάτησαν να απασχολούν περίπου 7.000 άτομα. Ουσιαστικά από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως το 15% όλων των περικοπών θέσεων εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ φέτος, έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα περίπου δέκα μόλις ημερών.
Το φαινόμενο Twitter
Με την εξαγορά του Twitter από τον Ίλον Μασκ η εταιρεία προχωρά τώρα σε καταγγελίες συμβάσεων γι απερίπου το 50% του εργατικού της δυναμικού, ή 3.700 άτομα.
Tweet από το προσωπικό της εταιρείας κοινωνικών μέσων ανέφεραν ότι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε ομάδες υπεύθυνες για την επικοινωνία, την επιμέλεια περιεχομένου, και την τεχνολογία της εταιρείας για μηχανική μάθηση ήταν μεταξύ εκείνων που αποχώρησαν. Επίσης τερματίστηκε η απασχόληση ορισμένες ομάδες προώθησης προϊόντων και μηχανικών λογισμικού. Η κίνηση ήλθε μετά από μια εβδομάδα αβεβαιότητας για το μέλλον της εταιρείας υπό τον νέο ιδιοκτήτη Ίλον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, ο οποίος ανέφερε στο Twitter ότι η εταιρεία γνώρισε «μαζική πτώση εσόδων» από την υποχώρηση των διαφημίσεων, όπως σχολίαζε το Reuters. Ο Μασκ κατηγόρησε για τις απολύσεις ομάδες προστασίας πολιτικών δικαιωμάτων που φέρονταν να πίεζαν κορυφαίους διαφημιστές του Twitter να αναλάβουν δράση εάν ο ίδιος δεν λάμβανε ειδικά μέτρα για να προστατέψει το περιεχόμενο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το θέμα είναι φλέγον στις ΗΠΑ ενόψει και των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.
Επηρεάζουν και οι αγορές
Η αστάθεια στα αμερικανικά και όχι μόνο χρηματιστήρια λόγω της οικονομίας και των επιτοκίων έχει συμβάλλει επίσης στην απόφαση αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών να μειώσουν το προσωπικό τους, όπως γίνεται σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιόδους στις ΗΠΑ.
Όπως ανέφεραν στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, εισηγμένες εταιρείες που πίστευαν ότι θα ήταν σε θέση να έχουν σύντομα μια καλή αποτίμηση για τις τιμές των μετοχών τους ξαφνικά βλέπουν ότι οι προοπτικές ατές απομακρύνονται. Υψηλόβαθμα στελέχη της πλατφόρμας εξεύρεσης προσωπικού Gem, της νεοφυούς Opendoor και της εταιρειών logistics, ανακοίνωσαν ότι οι κακές συνθήκες της αγοράς έχουν οδηγήσει σε μειώσεις προσωπικού. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι απολύσεις διεισδύουν σε κάθε θέση στον κλάδο της τεχνολογίας χωρίς διακρίσεις και μπορεί βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον να υπάρξει και συνέχεια στο φαινόμενο.
Αισιοδοξία για τη συνέχεια
Στοιχεία από τη συνολική απασχόληση πάντως στις ΗΠΑ δίνουν τόνο αισιοδοξίας. Τον Οκτώβριο η αύξηση των προσλήψεων στις ΗΠΑ ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 261.000 άτομα τον μήνα αυτό με την ανεργία σε όλη τη χώρα να διαμορφώνεται στο 3,7%.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κίνα: Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/beijing-china-600x400.jpg)
Όφελος 350 δισ. ευρώ για τις κινεζικές επιχειρήσεις από τη στήριξη της καινοτομίας
Οι φορολογικές πολιτικές του Πεκίνου για την υποστήριξη της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας είχαν όφελος 350 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις το 2024
![ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες
Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα
![UniCredit: Σφοδρός ανταγωνισμός με Commerzbank για τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_unicredit_commerzbank2-600x352.png)
Στα χαρακώματα UniCredit και Commerzbank για τις γερμανικές ΜμΕ
Η UniCredit έχει εξαπολύσει μιντιακή επίθεση μέσω της θυγατρικής της στη Γερμανία θέλοντας να δείξει στους συντηρητικούς Γερμανούς επιχειρηματίες ότι τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη
![Amazon: Ανοίγει κατάστημα ομορφιάς και προσωπικής περιποίησης στο Μιλάνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Amazon-parafarmacia-600x331.png)
Με... ιταλικό αέρα το νέο φυσικό κατάστημα της Amazon
Η Amazon ανοίγει ένα «παραφαρμακείο» στο Μιλάνο, που θα διαθέτει μια σειρά από είδη ομορφιάς και προσωπικής φρροντίδας
![Πολυτέλεια: Η νέα τάση των πλούσιων Κινέζων που τρομοκρατεί τους οίκους πολυτελείας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/china-luxury-scaled-1-600x480.jpg)
Η νέα τάση στην Κίνα που προκαλεί τρόμο στους οίκους πολυτελείας
Πριν όχι πολλά χρόνια, οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν τα αστέρια για όσους πούλαγαν πολυτέλεια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει για την πλούσια ελίτ της τεράστιας χώρας.
![JPMorgan: Εργαζόμενοι υποβάλλουν αίτημα να σταματήσει η πλήρης επιστροφή στο γραφείο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/ot__prosopa_JamieDimonJPmorgan-768x606-1-600x473.png)
Οχι στην επιστροφή στο γραφείο, λένε οι εργαζόμενοι της JPMorgan
Το αίτημα των εργαζομένων της JPMorgan έρχεται καθώς αυξάνονται και οι προσπάθειες για συνδικαλισμό
![Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_alouminio-600x352.png)
Δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα: Κόστος και χάος στην αμερικανική βιομηχανία
Η αναστάτωση στις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι προετοιμασίες και η πίεση προς την κυβέρνηση
![Ευρωπαϊκές startup άμυνας: Σε ύψη ρεκόρ η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/EUROFIGHTER_J-600x400.jpg)
Στα ύψη οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup του αμυντικού τομέα
Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startup που ασχολούνται με την άμυνα και συναφείς τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 24% το 2024 φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 5,2 δισ. δολαρίων
![Μεξικό: Η πρόεδρος Κλαούντια Σεϊνμπάουμ γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Claudia-Sheinbaum-1-600x400.jpg)
Η πρόεδρος του Μεξικού γράφει το εγχειρίδιο χειρισμού του Τραμπ, λέει η WSJ
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ «εντυπωσίασε τον Τραμπ μένοντας πιστή στα όπλα της και χωρίς να τον ανταγωνιστεί»
![ΕΕ: Προτιμούμε τις διαπραγματεύσεις απο τα αντίποινα στους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/usa-europe-kivotia-600x300.jpg)
Ποιά είναι η «γραμμή» που αποφάσισαν οι 27 της ΕΕ απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Η «γραμμή» που αποφασίστηκε στην διαδικτυακή σύσκεψη των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ