
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του για το βιβλίο του Κ. Μποτόπουλου «Το τοπίο της δημοκρατίας» (από τις εκδόσεις Παπαζήση) (με τον οποίον είχαν …συνυπάρξει ως ευρωβουλευτές), ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς διαπίστωσε ότι η οικονομική κατάσταση τώρα είναι καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, ιδίως, μάλιστα, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο η Ευρώπη έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει σήμερα, όπως ότι βάλλεται ευθέως από αυταρχικούς ηγέτες, προσθέτοντας ότι η ήπειρός μας βρίσκεται στην καρδιά ενός παράλογου πολέμου.
«Πολλοί από τους αρμούς της δημοκρατίας εμφανίζονται πιο αδύναμοι», ήταν μια επιπλέον παρατήρησή του, αλλά ακόμη και έτσι, η Ευρώπη παραμένει φάρος δημοκρατίας σε έναν αυταρχικό κόσμο, δήλωσε επίσης.
Στο κλείσιμο της παρουσίασης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «διαγκωνισμό επιχειρηματικών κατά βάση, ομίλων και οργανωμένων συμφερόντων». Οι οποίοι, συνέχισε, διαγκωνίζονται «μεταξύ τους για κέρδη και επιρροή, με μέσα που μπορεί να εκτρέψουν την ευρωπαϊκή τροχιά της χώρας». Στην οποία τροχιά – πρόσθεσε – «σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συμφωνεί ότι είναι αδιαπραγμάτευτη και την οποία υποστήριξαν οι Έλληνες με τις θυσίες τους τα δύσκολα χρόνια».
Ειδικότερα δε, για το κακόβουλο λογισμικό, ο Μ. Σχοινάς επεσήμανε πως δεν μπορεί, σε Ευρώπη και Ελλάδα, «να λειτουργεί, να πωλείται, να διατίθεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν μπορεί το κακόβουλο λογισμικό να είναι η νέα κανονικότητα».
Αναφερόμενος, παραλλήλως, στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως έγινε μια πρώτη αρχή με την πρόταση για απαγόρευση του εν λόγω λογισμικού, όταν αυτό αφορά δημοσιογράφους. Και, το επόμενο βήμα είναι να τεθούν κανόνες, όρια και προϋποθέσεις, συμπλήρωσε. Ωστόσο, ο Μ. Σχοινάς έκανε ένα βήμα πιο πέρα, εκφράζοντας την προσωπική του θέση, όπως διευκρίνισε: «Πρέπει να απαγορευθούν συλλήβδην», επεσήμανε.
Ακολούθησε η παρέμβαση της ‘Αννας Διαμαντοπούλου, προέδρου του Δικτύου, πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργού. Η δημοκρατία μπορεί να μην είναι στο… απόσπασμα, αλλά αντιμετωπίζει νέου τύπου προβλήματα, παρατήρησε εισαγωγικώς και αναφέρθηκε στη συνέχεια διεξοδικώς στα κεφάλαια του βιβλίου για τη δημοκρατία στο εξωτερικό και στη χώρα μας. Εστίασε, συγχρόνως, και στο, κατά τον Κ. Μποτόπουλο, ελληνικό Watergate, που είναι η υπόθεση Novartis, όπως είπε. Και στην οργανωμένη προσπάθεια να εξαφανισθούν από την πολιτική σκηνή δέκα σημαντικές προσωπικότητες (παρών στο ακροατήριο ήταν και ο Ανδρέας Λοβέρδος). Καταληκτική διαπίστωση της ‘Αννας Διαμαντοπούλου ότι, «όταν οι πολίτες συναντώνται στο Κέντρο, τα άκρα ηττώνται».
Ακολούθως, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου μίλησε για το βιβλίο και το συγγραφέα, λέγοντας χαρακτηριστικά για τον Κ. Μποτόπουλο πως αναγνωρίζει τις αρρυθμίες σε μια δημοκρατία που ασφυκτιά. Ενώ αναφέρθηκε, και αυτή, στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Με αρνητικό πρόσημο από την πλευρά της κυρίας Κεφαλίδου, αφού αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές άδειες, την Novartis, τις επεμβάσεις στη δικαιοσύνη, εν κατακλείδι «έναν ατελείωτο κατάλογο παρεκτροπών», όπως είπε.
Κλείνοντας, ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων μίλησε και για κάτι που δεν περιλαμβάνεται στην ύλη του βιβλίο του: το ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τα χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν. Αλλά και τη νέα οικονομική κρίση, την κοινωνική, ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις τους.
Αρνητική εξ άλλου ήταν η αναφορά του Κ. Μποτόπουλου στις εκλογές, ανά την υφήλιο, το τελευταίο διάστημα: Ιταλία, Σουηδία ενώ στην Βραζιλία «οριακά ήλθε το …καλό αποτέλεσμα». Δεν έκρυψε επίσης την αγωνία του για τις αμερικανικές εκλογές.
Σημείο (προσφυγή στις κάλπες), το οποίο σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αντιτείνοντας ότι ποτέ δεν θεώρησε ότι οι εκλογές είναι πρόβλημα για την Ευρώπη. Αντιθέτως, είναι πλούτος και δύναμη. Για την Τζόρτζια Μελόνι επεσήμανε δε, ότι δεν θα την… χάριζε, όπως είπε, στους καταστροφείς της Ευρώπης, μετά, ιδίως, και τις πρώτες τοποθετήσεις της υπό την ιδιότητα της πρωθυπουργού, τοποθετήσεις που αφορούσαν την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ενώ για την Σουηδία, τέλος, παρατήρησε ότι η Δεξιά εκεί δεν έβαλε τους αντίστοιχους …ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγεωργίου και η εκδήλωση έγινε στο βιβλιοπωλείο του Ιανού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων