«Εάν δεν λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα κρίσιμο μέρος στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε σταθερές τις τιμές», υποστηρίζει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στο Blog της ΕΚΤ, σε ένα ακόμα άρθρο της με την ευκαιρία της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα COP27, που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Ο προορισμός είναι ξεκάθαρος και δεν τον έχουμε φτάσει ακόμα

Η κ. Λαγκάρντ θυμάται ότι πριν από έναν χρόνο στην ομιλία του στο COP26 στη Γλασκώβη, ο Sir David Attenborough τους ρώτησε: «Έτσι πρόκειται να τελειώσει η ιστορία μας; Μια ιστορία για το πιο έξυπνο είδος που καταδικάζεται από αυτό το υπερβολικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό της αποτυχίας να δει τη μεγαλύτερη εικόνα για την επιδίωξη βραχυπρόθεσμων στόχων;»

ΦΑΚΕΛΟΣ COP27: Mπορεί να σωθεί ο πλανήτης;

Το άρθρο της Λαγκάρντ

«Αυτό το ερώτημα παραμένει όλο και πιο πιεστικό και, ανησυχητικά, αναπάντητο» αναφέρει η κ. Λαγκάρντ και συνεχίζει:

«Ο κόσμος, και ιδιαίτερα η Ευρώπη, αντιμετωπίζει μια σειρά από πιεστικές προκλήσεις που απαιτούν επείγουσα προσοχή, μεταξύ άλλων από εμάς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: την οικονομική επίπτωση από την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κόστος -κρίση διαβίωσης λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας.

Αυτές οι προκλήσεις είναι περίπλοκες και επώδυνες, ιδιαίτερα για όσους αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα.

Διαβάστε επίσης – Η Λαγκάρντ και το βάζο με το μέλι από τα μελίσσια της… ΕΚΤ

Ως θεματοφύλακες του ευρώ, δεσμευόμαστε πλήρως να παίξουμε τον ρόλο μας στις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους εδώ και τώρα. Ειδικότερα, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αύριο και τα επόμενα χρόνια.

Το περασμένο καλοκαίρι, ήμασταν ήδη αντιμέτωποι με ξηρασίες ρεκόρ σε όλο τον κόσμο, και με καύσωνες και πλημμύρες που προκάλεσαν δεινά και ζημιές σε κάθε ήπειρο. Η επιστήμη μάς λέει ότι αυτή είναι μόνο μια προεπισκόπηση του αντίκτυπου που θα έχει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι να πρασινίσουμε την οικονομία μας. Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το μηδέν. Εάν το κάνουμε αυτό νωρίς, τα μακροπρόθεσμα οφέλη θα υπερβούν κατά πολύ το βραχυπρόθεσμο κόστος από αυτήν την ενέργεια.

Κάνοντας τη νομισματική μας πολιτική κατάλληλη για την κλιματική αλλαγή

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρωταρχικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε σταθερές τις τιμές. Αυτή είναι η πυξίδα που καθοδηγεί κάθε μας δράση, τώρα περισσότερο από ποτέ. Για να ανταποκριθούμε σε αυτή τη βασική ευθύνη, χρειαζόμαστε την πλήρη εικόνα όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, ώστε οι πολιτικές μας να παραμείνουν αποτελεσματικές.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, δεδομένης της εκτεταμένης επίδρασής της στην οικονομία μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να βλάψουν τις υποδομές, να καταστρέψουν τις σοδειές και να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό μπορεί να ωθήσει τις τιμές για βασικά προϊόντα και ως εκ τούτου να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, καθιστώντας πιο δύσκολο για εμάς να διατηρήσουμε τις τιμές σταθερές. Αντίθετα, οι ενισχυμένες προσπάθειες να μετατοπίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό προς πιο οικονομικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει τελικά να συμβάλουν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Εάν δεν λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία μας, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα κρίσιμο μέρος της συνολικής εικόνας. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά μας για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών πρέπει να περιλαμβάνει περαιτέρω εργασία για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον ρόλο μας. Πρέπει να ενσωματώσουμε την κλιματική αλλαγή σε ό,τι κάνουμε: τα μοντέλα, τα δεδομένα, τις προβλέψεις και τις αναλύσεις μας. Τελικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η νομισματική μας πολιτική λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Τον τελευταίο χρόνο, προχωρήσαμε πέρα ​​από τα λόγια και προχωρήσαμε στην πραγματική δράση. Έχουμε προσαρμόσει τα εταιρικά μας ομόλογα, το πλαίσιο εξασφαλίσεων και τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνου για να λαμβάνουμε καλύτερα υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Ως εποπτική αρχή, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις και στις αποφάσεις δανεισμού τους. Αναλύουμε επίσης τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Και φυσικά, εργαζόμαστε για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καθημερινών εταιρικών μας δραστηριοτήτων σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Με το έργο μας για την κλιματική αλλαγή, στοχεύουμε στην καλύτερη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, στη στήριξη της πράσινης μετάβασης σύμφωνα με τους μηδενικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην προώθηση ευρύτερης δράσης από άλλους, πάντα εντός της εντολής μας.

Κοιτάζοντας μπροστά: ανοίγοντας το δρόμο προς μια πιο πράσινη οικονομία

Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική: οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έδειξαν πόσο εξαρτώμενοι είμαστε από τα ορυκτά καύσιμα και πόσο ευάλωτους μας κάνει αυτό. Η αξιοποίηση της ευκαιρίας να προωθήσουμε μια έγκαιρη στροφή του ενεργειακού μας συστήματος προς περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όχι μόνο θα καταστήσει την οικονομία μας πιο πράσινη και πιο αυτάρκη, αλλά θα μειώσει τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Οι χαμηλότεροι και πιο σταθεροί ρυθμοί πληθωρισμού που θα προκύψουν, θα κάνουν τις οικονομίες μας να λειτουργούν καλύτερα προς όφελος όλων.

Φυσικά, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Όλοι μας πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να θέσουμε τις βάσεις για έναν πιο πράσινο και φωτεινότερο κόσμο. Η διεθνής συνεργασία και η διαφάνεια θα είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του μακροπρόθεσμου μετασχηματισμού. Η τιμολόγηση των αρνητικών επιπτώσεων του άνθρακα, οι άφθονες επενδύσεις στην καινοτόμο πράσινη τεχνολογία και η προσαρμογή του κλίματος, οι συνεπείς και συγκρίσιμες γνωστοποιήσεις σχετικά με το κλίμα και οι σαφείς και έγκαιρες οδοί μετάβασης με ενδιάμεσα ορόσημα είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πρασινίσουμε την οικονομία μας.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποτρέψουμε τους χειρότερους φόβους του Sir David να γίνουν πραγματικότητα. Πρέπει να φροντίσουμε να γυρίσουμε σελίδα και να συνεχίσουμε την ιστορία μας. Κάνοντας αυτό, ας βρούμε επίσης ενθάρρυνση στα λόγια του: «Αν δουλεύουμε χωριστά είμαστε δυνάμεις αρκετά ισχυρές ώστε να αποσταθεροποιήσουμε τον πλανήτη μας, σίγουρα δουλεύοντας μαζί είμαστε αρκετά ισχυροί για να τον σώσουμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»