Η δημόσια βοήθεια και η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στις πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε στο CNBC η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Και πρόσθεσε ότι, απαιτούνται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή.

«Δεν θα το κλείσουμε ποτέ [το κενό] αν βασιστούμε στη γενναιοδωρία των πλούσιων χωρών, γιατί είναι πολύ μεγάλο», είπε η Γκεοργκίεβα στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της της Αιγύπτου.

«Έτσι, το πιο σημαντικό εδώ, και τους επόμενους μήνες, είναι να εργαστούμε ακατάπαυστα για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ιδιωτικές επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Επιστροφή στο καθαρό μηδέν – Τρεις κρίσιμες προτεραιότητες για την COP27

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν «αυξημένη χρηματοδότηση και εφαρμογή δράσεων» για να βοηθηθούν τα ευάλωτα έθνη να προσαρμοστούν στην κλιματική έκτακτη ανάγκη.

«Η κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό πλήγμα στην ανθρωπότητα, όπως είδαμε όλο το 2022», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Ίνγκερ Άντερσεν, επικαλούμενη τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν.

ΦΑΚΕΛΟΣ COP27: Mπορεί να σωθεί ο πλανήτης;

Οι ευάλωτες και αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν μεταξύ 160 και 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να κάνουν αλλαγές που σχετίζονται με το κλίμα και έως και 565 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.

«Οι ανάγκες προσαρμογής στον αναπτυσσόμενο κόσμο πρόκειται να εκτοξευθούν στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030. Ωστόσο, η υποστήριξη προσαρμογής σήμερα ανέρχεται σε λιγότερο από το ένα δέκατο αυτού του ποσού», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι και οι κοινότητες πληρώνουν το τίμημα. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Διαβάστε επίσης – Τα τρισ. για τη διάσωση της Γης: Ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει η Δύση

Γιατί τα προηγμένα έθνη πρέπει να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή

Είναι προς το συμφέρον των προηγμένων οικονομιών να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή, είπε η Γκεοργκίεβα, αναφέροντας τη σταθερότητα ως τον βασικό λόγο.

«Αν θέλουμε να επιτρέψουμε τα κλιματικά σοκ, ξανά και ξανά, να καταστρέφουν τις φτωχές χώρες, συμβάλλουμε στην αστάθεια που νιώθει πολύ έντονα η Ευρώπη, ειδικά όταν αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές», είπε.

Η σταθερότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες διασφαλίζει επίσης το εμπόριο μεταξύ προηγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, είπε η Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε: «Αν θέλετε οι οικονομίες σας να εξάγουν σε αυτές τις χώρες, πρέπει να υπάρχει ευημερία και σταθερότητα εκεί».

Οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλούνται από τα γεγονότα της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που θέτει η πανδημία, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση για να γίνουν οι επιχειρήσεις στις προηγμένες χώρες υπεύθυνες για τη μείωση των εκπομπών και οι φόροι και οι κανονισμοί είναι μοχλοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλές κυβερνήσεις.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε πολύ πίσω από εκεί που θα έπρεπε να είμαστε για να προστατεύσουμε την ευημερία των παιδιών μας. Αν κοιτάξετε αυτή τη δεκαετία – 2020 έως 2030 – πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές κάπου μεταξύ 25% και 50% και οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται», επεσήμανε η Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου