Η δημόσια βοήθεια και η χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών από μόνες τους δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στις πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε στο CNBC η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Και πρόσθεσε ότι, απαιτούνται περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή.
«Δεν θα το κλείσουμε ποτέ [το κενό] αν βασιστούμε στη γενναιοδωρία των πλούσιων χωρών, γιατί είναι πολύ μεγάλο», είπε η Γκεοργκίεβα στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της της Αιγύπτου.
«Έτσι, το πιο σημαντικό εδώ, και τους επόμενους μήνες, είναι να εργαστούμε ακατάπαυστα για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ιδιωτικές επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο».
Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Επιστροφή στο καθαρό μηδέν – Τρεις κρίσιμες προτεραιότητες για την COP27
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν «αυξημένη χρηματοδότηση και εφαρμογή δράσεων» για να βοηθηθούν τα ευάλωτα έθνη να προσαρμοστούν στην κλιματική έκτακτη ανάγκη.
«Η κλιματική αλλαγή είναι σημαντικό πλήγμα στην ανθρωπότητα, όπως είδαμε όλο το 2022», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Ίνγκερ Άντερσεν, επικαλούμενη τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν.
ΦΑΚΕΛΟΣ COP27: Mπορεί να σωθεί ο πλανήτης;
Οι ευάλωτες και αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν μεταξύ 160 και 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να κάνουν αλλαγές που σχετίζονται με το κλίμα και έως και 565 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ.
«Οι ανάγκες προσαρμογής στον αναπτυσσόμενο κόσμο πρόκειται να εκτοξευθούν στα 340 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030. Ωστόσο, η υποστήριξη προσαρμογής σήμερα ανέρχεται σε λιγότερο από το ένα δέκατο αυτού του ποσού», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι και οι κοινότητες πληρώνουν το τίμημα. Αυτό είναι απαράδεκτο».
Διαβάστε επίσης – Τα τρισ. για τη διάσωση της Γης: Ένα ρίσκο που αξίζει να πάρει η Δύση
Γιατί τα προηγμένα έθνη πρέπει να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή
Είναι προς το συμφέρον των προηγμένων οικονομιών να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για την κλιματική αλλαγή, είπε η Γκεοργκίεβα, αναφέροντας τη σταθερότητα ως τον βασικό λόγο.
«Αν θέλουμε να επιτρέψουμε τα κλιματικά σοκ, ξανά και ξανά, να καταστρέφουν τις φτωχές χώρες, συμβάλλουμε στην αστάθεια που νιώθει πολύ έντονα η Ευρώπη, ειδικά όταν αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές», είπε.
Η σταθερότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες διασφαλίζει επίσης το εμπόριο μεταξύ προηγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, είπε η Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε: «Αν θέλετε οι οικονομίες σας να εξάγουν σε αυτές τις χώρες, πρέπει να υπάρχει ευημερία και σταθερότητα εκεί».
Οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλούνται από τα γεγονότα της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που θέτει η πανδημία, πρόσθεσε.
Υπογράμμισε επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση για να γίνουν οι επιχειρήσεις στις προηγμένες χώρες υπεύθυνες για τη μείωση των εκπομπών και οι φόροι και οι κανονισμοί είναι μοχλοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλές κυβερνήσεις.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε πολύ πίσω από εκεί που θα έπρεπε να είμαστε για να προστατεύσουμε την ευημερία των παιδιών μας. Αν κοιτάξετε αυτή τη δεκαετία – 2020 έως 2030 – πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές κάπου μεταξύ 25% και 50% και οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται», επεσήμανε η Γκεοργκίεβα.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων