Με το κρίσιμο ζήτημα των επανορθώσεων να μπαίνει για πρώτη φορά στην επίσημη ατζέντα, ξεκίνησε χθες Κυριακή στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου η διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27, με ανώτατους αξιωματούχους να διατυπώνουν επιτακτικά το αίτημα προς τις πλούσιες χώρες να εκπληρώσουν την επιτέλους την αθετημένη υπόσχεσή τους «των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», προς τις πιο φτωχές χώρες που πλήττονται περισσότερο.
Αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συγκεντρώνονται στο θέρετρο της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα, για συνομιλίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Η χρηματοδότηση για το κλίμα, όπως έχει κάνει από την πρώτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα το 1995, θα διαδραματίσει και πάλι καθοριστικό ρόλο.
ΦΑΚΕΛΟΣ COP27: Mπορεί να σωθεί ο πλανήτης;
«Αναγνωρίζω πλήρως την κλίμακα της πρόκλησης που είναι ακόμα μπροστά μας», δήλωσε την Κυριακή ο Άλοκ Σάρμα, βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος της περσινής COP26, καθώς απευθυνόταν στους παρευρισκόμενους.
«Και ενώ καταλαβαίνω ότι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει ανταγωνιστικές προτεραιότητες φέτος, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Όσο προκλητική κι αν είναι η τρέχουσα στιγμή μας, η αδράνεια είναι μυωπική και μπορεί μόνο να αναβάλει την κλιματική καταστροφή», είπε ο Sharma.
«Πρέπει να βρούμε την ικανότητα να επικεντρωνόμαστε σε περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα. Πόσα άλλα καμπανάκια αφύπνισης χρειάζονται πραγματικά οι ηγέτες του κόσμου;»
«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να υποστηρίξω τους Αιγύπτιους φίλους μας, και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εδώ για να επιτύχει φιλόδοξα αποτελέσματα σε όλη την ατζέντα, συμπεριλαμβανομένων του μετριασμού, της προσαρμογής και της απώλειας και της ζημιάς », είπε ο Sharma κατά την παράδοση της προεδρίας του COP στον Αιγύπτιο Σαμέχ Σούκρι.
Διαβάστε επίσης – COP27: Άλλη μια σύνοδος για την κλιματική αλλαγή;
Η απώλεια και η ζημιά στην ατζέντα για πρώτη φορά
Χώρες από τον Παγκόσμιο Νότο θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν διαβεβαιώσεις στην Αίγυπτο ότι η δέσμευση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του κλίματος, που ανέλαβαν οι τις πλούσιες χώρες το 2009 για να βοηθήσουν τα κράτη χαμηλού εισοδήματος να μετριάσουν και να προσαρμοστούν στην κλιματική έκτακτη ανάγκη θα εκπληρωθεί επιτέλους.
«Η τρέχουσα κινητοποίηση των προσπαθειών εγείρει πολλές ανησυχίες», είπε ο Σούκρι, πρόεδρος της COP27 και υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου. «Η ενεργειακή κρίση είναι επίσης μια ευκαιρία».
«Η δέσμευση των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Επίσης, η χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στον περιορισμό των εκπομπών, όχι στις προσπάθειες προσαρμογής — [και] το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης βασίζεται σε δάνεια», συνέχισε.
«Πιστεύω ότι συμφωνείτε μαζί μου όταν λέω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας σε αυτήν την υπαρξιακή απειλή», πρόσθεσε ο Σούκρι.
Αποζημιώσεις
Οι κλιματικές αποζημιώσεις, που μερικές φορές αναφέρονται ως πληρωμές «απώλειας και ζημίας», αναμένεται ευρέως να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες της COP27 . Αυτές οι πληρωμές αναφέρονται στις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στις οποίες οι χώρες δεν μπορούν να αμυνθούν, επειδή οι κίνδυνοι είναι είτε αναπόφευκτοι είτε δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.
Πράγματι, για πρώτη φορά, το θέμα της χρηματοδότησης απωλειών και ζημιών μπήκε επίσημα στην ατζέντα της COP27. Το θέμα τέθηκε για πρώτη φορά από ευάλωτες στο κλίμα χώρες πριν από 30 χρόνια.
«Δεν θέλουμε να είμαστε εδώ, απαιτώντας χρηματοδότηση για την ανταπόκρισή μας στις απώλειες και τις ζημιές», είπε ένας εκπρόσωπος εκ μέρους της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, μιας ομάδας 39 μικρών νησιών και παράκτιων αναπτυσσόμενων χωρών με χαμηλό υψόμετρο, κυρίως από την Καραϊβική και τον Νότιο Ειρηνικό.
«Δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν να μας κάνετε τη χάρη προσθέτοντας ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης ή δημιουργώντας ένα εθελοντικό ταμείο», πρόσθεσαν.
«Η AOSIS είναι εδώ για να συμφωνήσει στη σύσταση ενός νέου Ταμείου Αντιμετώπισης Απωλειών και Ζημιών στο COP27 που θα είναι λειτουργικό έως το 2024. Είμαστε εδώ, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να μην γίνουμε άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί λόγω του κλίματος στα δικά σας».
Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Σάιμον Στιλ , προέτρεψε την Κυριακή τους απεσταλμένους για το κλίμα από όλο τον κόσμο να επικεντρωθούν σε τρεις κρίσιμες γραμμές δράσης στο COP27.
«Πρώτον, πρέπει να δείξουμε αυτή τη μετασχηματιστική στροφή προς την εφαρμογή», είπε ο Στιλ. «Κάθε γωνιά της ανθρώπινης δραστηριότητας πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τη συμφωνία του Παρισιού για συνέχιση των προσπαθειών για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό».
«Η δεύτερη γραμμή δράσης, πρέπει να εδραιώσουμε την πρόοδο σε αυτές τις κρίσιμες ροές εργασίας: Μετριασμός, προσαρμογή, χρηματοδότηση και –κυρίως– απώλεια και ζημιά», είπε ο Στιλ.
«Τέλος, μια τρίτη γραμμή δράσης, πρέπει να ενισχύσουμε την εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε όλη τη διαδικασία».
Latest News
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης