Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της «απαγόρευσης κάθε εκμετάλλευσης του βυθού των ωκεανών», μιλώντας σήμερα στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο.

«Οι ωκεανοί πρέπει να είναι βασικά ό,τι ήταν το διάστημα πριν από μερικά χρόνια: είναι ένα νέο σύνορο για τη συνεργασία και την πολυμέρεια», δήλωσε ο Μακρόν από το βήμα της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Διαβάστε επίσης: COP27: Στα 1,8 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση της Ολλανδίας στις αναπτυσσόμενες χώρες

Η Γαλλία, «εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της», «υποστηρίζει την απαγόρευση οποιασδήποτε εκμετάλλευσης του βυθού των ωκεανών», πρόσθεσε. «Αναλαμβάνω αυτήν τη θέση και θα τη μεταφέρω στα διεθνή φόρα».

Τον Ιούνιο, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους υπερασπίστηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους ωκεανούς, την επεξεργασία ενός «νομικού πλαισίου για να σταματήσει η εξόρυξη από τον βυθό σε ανοικτές θάλασσες και να μην επιτραπούν νέες δραστηριότητες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα ωκεάνια οικοσυστήματα».

Στην ομιλία του ο Μακρόν υποσχέθηκε επίσης ένα «πρόγραμμα θετικής διατήρησης» για την προστασία των «κρίσιμων οικοσυστημάτων – τα αρχαία δάση, οι τυρφώνες, η μαγγρόβια βλάστηση ή οι υγρότοποι».

«Πρέπει λοιπόν επειγόντως να αναγνωρίσουμε σε αυτά τα οικοσυστήματα ένα ιδιαίτερο καθεστώς και να προσφέρουμε στις χώρες που τα φιλοξενούν πολιτικά και οικονομικά κίνητρα για να τις βοηθήσουμε να τα προστατεύσουν», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η Γκαμπόν, η Κολομβία και οι Φιλιππίνες συμφώνησαν σε μια τέτοια πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα στην COP27.

«Θα συναντηθούμε στη Λιμπρεβίλ στις αρχές του 2023 για να υιοθετήσουμε πολύ συγκεκριμένα σχεδία δράσεων στην One Forest Summit», τη σύνοδο κορυφής που συνδιοργανώνει με τον ομόλογό του από τη Γκαμπόν Αλί Μπονγκό, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα