Τουλάχιστον 15.000 θάνατοι στην Ευρώπη συνδέονται άμεσα με τα σοβαρά κύματα καύσωνα που έπληξαν την ήπειρο το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με εκτίμηση – ακόμη με ελλιπή στοιχεία – που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με αφορμή την COP27, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Το θερμότερο καλοκαίρι
Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στη Γηραιά Ήπειρο, προκαλώντας πολλαπλά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας και πυρκαγιές με δραματικές συνέπειες.
«Με βάση τα εθνικά δεδομένα που έχουν ήδη δημοσιευτεί, υπολογίζεται ότι 15.000 άνθρωποι πέθαναν ειδικά από τη ζέστη το 2022», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.
Διαβάστε επίσης: WWF – COP27: Κενά και αστοχίες στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα
Αυτός ο απολογισμός, ο οποίος περιλαμβάνει 4.500 θανάτους στη Γερμανία, σχεδόν 4.000 στην Ισπανία, περισσότερους από 3.200 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.000 στην Πορτογαλία, «αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ορισμένες χώρες έχουν αναφέρει πολύ υψηλούς αριθμούς θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη», διευκρινίζεται.
Υπερ-θνησιμότητα
Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει έτσι ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Insee, κατέγραψε υπερ-θνησιμότητα με 11.000 νεκρούς το καλοκαίρι του 2022 σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019 που προηγήθηκε της πανδημίας της Covid, η οποία «πιθανόν» εξηγείται από την πολύ ισχυρή ζέστη που καταγράφηκε συγκεκριμένα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται για 148.000 θανάτους στην Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια.
Με 15.000 θανάτους και πιθανόν περισσότερους σε ένα μόνο έτος, μόνο το 2022 θα αντιπροσώπευε περισσότερο από το 10% αυτού του συνόλου.
«Η κλιματική αλλαγή ήδη μας σκοτώνει»
«Η κλιματική αλλαγή ήδη μας σκοτώνει, αλλά η ισχυρή δράση σήμερα μπορεί να αποτρέψει περισσότερους θανάτους», τόνισε ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της COP27 στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι η ήπειρος που θερμαίνεται ταχύτερα, καταγράφοντας αύξηση της θερμοκρασίας υπερδιπλάσια σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα