Την Πέμπτη, το πιο πιθανό, θα υπογράψουν τα εμπλεκόμενα μέρη το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας, στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, όπως ενημέρωσε ο ίδιος την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για να μπορεί μετά να γίνει επίσημη αίτηση στο δικαστήριο βάσει του σχεδίου και να συνεχιστεί η διαδικασία βάσει του πτωχευτικού δικαίου.
«Η εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας είναι ένα πολύ μεγάλο πράγμα» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής για τη συμφωνία εξυγίανσης «σε μία εταιρεία που όπως θα δείτε από το σχέδιο εξυγίανσης έχει σήμερα που μιλάμε 432 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Είναι ένα μεγάλο βάρος. Αφορά σε 600 εργαζομένους. Αφορά σε μία μεγάλη περιοχή, στην περιοχή της Ελευσίνας. Αφορά σε ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι για την ελληνική βιομηχανία και τη ναυπηγική βιομηχανία συγκεκριμένα. Αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι στο Πολεμικό Ναυτικό και στις δικές του ανάγκες ως προς τις χρήσεις του ναυπηγείου. Είναι ένα μεγάλο project, το οποίο είχα πει από την αρχή ότι δεν πρέπει να το αφήσουμε να καταστραφεί από τον συνήθη νεοελληνικό λαϊκισμό ή από την όποια πολιτική σύγκρουση μπορεί να έχουν τα κόμματα στη μία ή στην άλλη φύση της πολιτικής ζωής και ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Για αυτό εγώ είχα επιμείνει ότι η διαφάνεια στη διαδικασία θα είναι για εμάς το ζητούμενο».
Διαβάστε επίσης: Ναυπηγεία Ελευσίνας: Νέα παράταση – Στις 10 Νοεμβρίου κατατίθεται το σχέδιο εξυγίανσης στο δικαστήριο
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη υποστήριξη των εργαζομένων λέγοντας ότι το «το σύνολο των εργαζομένων, το 100% των εργαζομένων, ακόμα και αυτοί που ήταν αρνητικοί την περασμένη φορά στο σχέδιο προσήλθαν κανονικά και υπέγραψαν το σχέδιο. Δεν λείπει η υπογραφή ούτε ενός εργαζομένου. Και οι 600 έχουν υπογράψει. Αυτό νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης και σημαντικό για το δικαστήριο όπου θα δει μια τέτοια πρωτοφανή υποστήριξη από τους εργαζόμενους».
Η χρηματοδότηση του σχεδίου
Ως προς τη χρηματοδότηση του σχεδίου, ο υπουργός τόνισε ότι «είμαι σε διαρκή επαφή με την DFC και την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Από την τελευταία μας συνεδρίαση και την ψηφοφορία είχαμε έκτοτε την έγκριση από το Legal Committee του DFC ότι η χρηματοδότηση είναι νόμιμη. Και είχαμε και την έγκριση από το State Department ότι η χρηματοδότηση είναι σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα. Μένει η συνεδρίαση του Investment Committee με το οποίο έχουμε μιλήσει βέβαια εκτενώς για να πάρουμε και από αυτό την τυπική του έγκριση. Αυτό αναμένεται περίπου στα τέλη Νοεμβρίου. Και έχουμε και την τυπική τελική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της DFC, το οποίο θα γίνει κάποια στιγμή μετά τις γιορτές. Δηλαδή κατά τη διάρκεια που θα κρίνεται η αίτηση στο δικαστήριο, θα έρθει και η τελική έγκριση από την DFC».
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η την επόμενη εβδομάδα θα έλθει η αποστολή της DFC στα ναυπηγεία Ελευσίνας και θα πάει κι ο ίδιος, ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρευρεθούν και να μιλήσει ο εκπρόσωπος τους με την DFC.
Αναφερόμενος στην κίνηση του κ. Ξενοκώστα της ΟΝΕΧ, να δώσει δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ναυπηγείου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμα η δικαστική διαδικασία, είπε « ότι είναι μία πρωτοφανής κίνηση για σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο ακόμα είναι στη φάση της δικαστικής διαδικασίας. Είναι ένα δείγμα του μεγέθους της δέσμευσης της εταιρείας ΟΝΕΧ πάνω στο σχέδιο αυτό και του μεγέθους της πίστης της εταιρίας ΟΝΕΧ ότι το σχέδιο αυτό τελικώς θα πέτυχει και θα προχωρήσει».
«Για εμένα δεν σας κρύβω» πρόσθεσε και μοιράζομαι αυτήν την επιτυχία και με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί μαζί το ψηφίσαμε και εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, δυστυχώς τα άλλα κόμματα δεν ακολούθησαν, είναι μια ευχάριστη στιγμή ότι οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας θα πάρουν για πρώτη φορά δώρο Χριστουγέννων μετά από αρκετά χρόνια».
Η απαντηση στον Πολάκη
Τέλος απαντώντας στην ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Πολάκη σε σχέση με τις εργασίες της εταιρίας ΟΝΕΧ από τα ΕΛΤΑ. ο υπουργός είπε ότι «περίπου κατηγόρησε εμένα και την ΟΝΕΧ ότι με απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ παίρνει τα χρήματα για να αγοράσει ο κύριος Ξενοκώστας τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Για τα πρακτικά λέω ότι αυτό είναι προφανώς απολύτως ψευδές. Η ΟΝΕΧ έχει διαρκή σχέση με τα ΕΛΤΑ από το 2005. Είχε και την περίοδο 2015 -2019. Την ίδια σχέση που έχει και σήμερα, ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω. ».
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ