
Σε μια ελεύθερη αγορά και μια σύγχρονη κοινωνία, η εξέλιξη και η πρόοδος θα πρέπει να επιβραβεύονται και όχι να τιμωρούνται. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί πλέον θεσμικό πυλώνα του τουριστικού προϊόντος κάθε χώρας και συμβάλλει στην οικονομία το ίδιο όπως και τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βιοπορίζονται από τη δραστηριότητα αυτή, χωρίς μάλιστα καμιά κρατική ενίσχυση.
Οι περισσότεροι διαχειριστές ακινήτων, είτε ανήκουν ανήκουν στο Σύλλογο Οικονομίας Διαμοιρασμού είτε όχι, δραστηριοποιούνται με ιδιόκτητα ή διαχειριζόμενα διαμερίσματα, και όχι με ολόκληρες πολυκατοικίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επικροτούμε και δεν συγχαίρουμε τις εταιρίες που κατάφεραν να αναπτυχθούν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δημιουργώντας αξιόλογες μονάδες και θέσεις εργασίας για πάμπολλους συνανθρώπους μας.
Η βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει πολλά στο κράτος χωρίς καμία επιβάρυνση καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία αναβάθμισε σημαντικά κομμάτια του κέντρου της Αθήνας, με αποτέλεσμα όχι μόνον να επανέλθουν οι τιμές των κατοικιών στα φυσιολογικά τους επίπεδα, μετά από απαξίωση πολλών ετών, αλλά να ζητούν σήμερα να επανέλθουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι που το είχαν εγκαταλείψει.
Με μεγάλη μας ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα να δρομολογείται για πρώτη φορά μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στην φετινή ΔΕΘ. Ό,τι είχαμε προτείνει μέσα από τις επιστολές μας επιτέλους βλέπουμε να γίνεται πράξη:
1. Η άτοκη δανειοδότηση των νέων οικογενειών για απόκτηση και ανακαίνιση κατοικίας.
2. Τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα κλειστά διαμερίσματα.
3. Η ανοικοδόμηση κρατικών οικοπέδων και η ανακαίνιση εγκαταλελειμένων κτιρίων από επενδυτές για να κατασκευαστούν κοινωνικές κατοικίες και φοιτητικές εστίες, ώστε να λυθεί και το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών.
4. Το αυξημένο επίδομα φοιτητικής συγκατοίκησης, ώστε αυτή να μην αποτελεί ένα θέμα ταμπού για τους φοιτητές, άλλωστε στο εξωτερικό σχεδόν το σύνολο των φοιτητών συγκατοικεί για να μειώσει τα έξοδα της στέγασης.
Η υποχώρηση της πανδημίας μας επιτρέπει να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που φέρνει τόση μεγάλη ανάπτυξη και ρευστότητα στην χώρα μας, έσοδα στο Κράτος και οικονομική ευμάρεια που διαχέεται σε μέγα τμήμα της κοινωνίας, και όχι στα περιχαρακωμένα με τα «βραχιολάκια» συμφέροντα.
Αν κάποιοι ενοχλούνται από τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ας προστατεύσουν τη μακροχρόνια μίσθωση από τους «θεσμικούς» κακοπληρωτές «ενοικιαστές», έτσι ώστε η βραχυχρόνια μίσθωση να είναι επιλογή για τον ιδιοκτήτη και όχι ανάγκη. Ας θεσμοθετηθεί επί τέλους η πιστοληπτική αξιολόγηση κάθε συναλλασσόμενου, ώστε η μίσθωση κατοικίας να μην είναι κυριολεκτικά «ραντεβού στα τυφλά» για τον κάθε ιδιοκτήτη, στον οποίο τελικά μένουν μόνον τα απλήρωτα ενοίκια, οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι ρευματοκλοπές και οι ζημιές στα σπίτια.
Τέλος, είναι λυπηρό ότι αντί να επιβραβεύουμε την προσπάθεια ανθρώπων που προσπαθούν να κρατήσουν τις περιουσίες τους, εμείς τους τιμωρούμε διατηρώντας μία πολύ βαριά και διπλή
φορολογία, τόσο στο εισόδημα, όσο και στο κεφάλαιο, μέσω του διαβόητου ΕΝΦΙΑ.
Πάγιο αίτημα μας είναι να μειωθεί επί τέλους η φορολογία στα μισθώματα και όχι να προτείνεται η επιβολή νέων φόρων, ιδιαίτερα στη βραχυχρόνια μίσθωση, όπου η προσπάθεια και η απόδοση του κάθε ιδιοκτήτη είναι πολλαπλάσια και κρίνεται δημόσια και αμείλικτα από κάθε πελάτη.
Η Θεοδώρα Δήμα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας