Με ορμή έχουν μπει ξανά οι χείμαρροι της οικονομίας στο μύλο των πολιτικών αντεγκλήσεων και παρέα με τις υποκλοπές έχουν αρχίσει να συνθέτουν ένα εκρηκτικό μονοπάτι προς τις κάλπες. Στο κλίμα ενός ντέρμπι για τα μάτια των αναποφάσιστων και με θεατές τα διαρκείας της συσπείρωσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανεβάσει στροφές, όπου στην μεν κυβέρνηση δεν αφήνουν τίποτα αναπάντητο, και στην δε αξιωματική αντιπολίτευση δεν αφήνουν τίποτα στη λήθη.
Και υπό αυτές τις συνθήκες, ενός τροπικού, προεκλογικού, πολιτικού κλίματος, στην Κουμουνδούρου είχαν μουσαφίρηδες. Ένας παλιός γνώριμος από τα παλιά επισκέφθηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται πως θα μείνει. Δεν είναι άλλος από την κριτική, σε υψηλούς τόνους, στο θέμα των πλειστηριασμών, των funds και οτιδήποτε πλήττει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Τόσο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι πρώην υπουργοί και αρκετοί βουλευτές, καταθέτουν σωρηδόν ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό και προς την κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν, κυρίως,την καθημερινότητα. Πέραν τον υποκλοπών έχει μπει στην ατζέντα, η συνεχής κριτική για την ενέργεια, τις τιμές, για τα funds, τα σπίτια, το ιδιωτικό χρέος κλπ.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση αρχίζουν να αποκτούν «γραμμή”. Με βασικό αντιπολιτευτικό λόγο την οικονομία και σε αυτόν τον προεκλογικό κύκλο καταθέτουν στοιχεία για όσα καταγγέλλουν.
Η Κουμουνδούρου ενορχηστρώνει πιο δυναμικά τη στρατηγική “κοίτα ψηλά”. Ειδικά στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και παράλληλα για όσα ζητήματα προκαλούν πολιτική φθορά στην κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι αποτελούν το κλειδί των αναμετρήσεων, όπου είναι στο 10%-15% συνολικά ανά έρευνα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που παρουσίασαν τα ΝΕΑ, για να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διαφορά θα πρέπει να πάρει τα 4/5 της εν λόγω δεξαμενής ψηφοφόρων. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ένα κομμάτι 10% των αναποφάσιστων ταλαντεύεται ευθέως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε επίσης: Εκλογές: Οι 3+1 δρόμοι για την αυτοδυναμία
Ως προς τη συσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) στην παρούσα φάση, η ανάλυση δείχνει τα εξης: Για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 70% (Pulse, 23-25 Οκτωβρίου) ενώ στις εισροές ψηφοφόρων η ΝΔ καταγράφεται στο 6,5 και η Κουμουνδούρου στο 5,5. Για την Alco (10- 14 Οκτωβρίου) η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 74% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 69%. Από τη ΝΔ εμφανίζεται να μετακινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ το 2% και προς ΠΑΣΟΚ το 4%, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ το 4% και προς ΠΑΣΟΚ το 8%.
Με διαφορά λοιπόν μόλις ολίγων 24ώρων, κατατέθηκαν ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς δύο βασικά υπουργεία. Πρώτον, μαζική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε αυθαιρεσία και αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και απευθύνει – καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία- ερώτηση προς τον υπουργό Ενέργειας.
Σαράντα εννέα βουλευτές , με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, μεταφέρουν στη Βουλή καταγγελίες, όπου καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες χρεώσεις, για χρήση φυσικού αερίου που δεν έγινε ποτέ, στους «έναντι» λογαριασμούς της περιόδου Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022.
Λογαριασμοί φυσικού αερίου για την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2022 εμφανίζουν εκτιμήσεις κατανάλωσης της τάξης των 90 κυβικών για τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν οι λέβητες φυσικού αερίου είναι κλειστοί και οι αντίστοιχοι μετρητές δεν δείχνουν κατανάλωση μεγαλύτερη από 5 έως 8 κυβικά.
Δεύτερη κρούση αποτελεί η επίκαιρη ερώτηση της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, E. Αχτσιόγλου, που μιλά για ασυδοσία τραπεζών-funds και τον κίνδυνο αύξησης του δημοσίου χρέους λόγω “Ηρακλή”.
Τα funds, επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου, ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και η μέριμνά τους είναι το πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Η πρώην υπουργός, τονίζει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα μέσω της τιτλοποίησης δανείων και εκπλειστηρίασης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.
Και συνεχίζει: Η αποκάλυψη της υπόθεσης Πάτση, εξάλλου, φανερώνει ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν προσωπικό πλουτισμό εις βάρος οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας. Ρωτά, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αν προτίθεται να παρέμβει για να αντιμετωπίσει την ασυδοσία των τραπεζών και των funds και να θα δώσει πραγματική δυνατότητα ρύθμισης χρεών σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ως προς το θέμα των υποκλοπών, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, χτυπά ξανά και καλεί εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει. Τόνισε δε ότι την περασμένη εβδομάδα δεν απάντησε ο πρωθυπουργός στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει. Παραπομπή σε λινκ
Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς μεγάλο πολιτικό μυαλό για να διαβάσει τις μετρήσεις. Όλες οι έρευνες, τους τελευταίους μήνες, δείχνουν ότι οι Eλληνες πολίτες ανησυχούν κατά πολύ για την οικονομία. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση (Pulse), στο ερώτημα για το ποιες κατηγορίες εξόδων προβληματίζουν περισσότερο, η απάντηση είναι το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τρόφιμα και ακολουθούν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση (MARC), στο ερώτημα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, οι ψηφοφόροι απάντησαν “ακρίβεια και ανατιμήσεις” σε ποσοστό 84,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), ο συνδυασμός αύξησης των τιμών, και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40%.
Το πολιτικό καμπανάκι βρίσκεται στην έρευνα για το πρόβλημα των σημερινών ανατιμήσεων. Συγκρίνει την παρούσα κρίση με τις παρελθούσες, όπως η δημοσιονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 ή η κρίση του κορονοϊού 2020-2021. Το κοινό ( έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών ΙΕΛΚΑ) θεωρεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό 64% ότι η σημερινή κρίση είναι χειρότερη.
Και μετά… ακολουθεί η δημοσιονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 με 30% και τέλος η κρίση του κορονοϊού με 6%.
Latest News
Η οικονομική κατάθλιψη των Ελλήνων
Η Eurostat μέσα στις στατιστικές της έρευνες που κάνει δημοσιεύει και μία για την αυτοκατάταξη κάθε χώρας ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί τον εαυτό του φτωχό
Το νούφαρα του Μονέ, τα crypto και η μπανάνα…
Στο οίκο Sotheby's γράφτηκε ένα περίεργο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς