Οι συνεχείς αυξήσεις του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός που τρέχει με διψήφια ποσοστά έχουν επιφέρει σημαντική άνοδο στα επιτόκια των δανείων, περιλαμβανομένων και των στεγαστικών.
«Φρέσκια» στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι οι αυξήσεις αυτές συνεχίστηκαν -όπως ήταν αναμενόμενο- και το Σεπτέμβριο και διαμορφώνονται πλέον κατά μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ σε εύρος από 2,25% έως 2,84%. Το Σεπτέμβριο του 2021 το εύρος αυτό ήταν μόλις 1,25% με 1,45%. Τον Αύγουστο του 2022 είχαν διαμορφωθεί σε 2,08% με 2,63%.
Πρόκειται επομένως για αύξηση στα ετήσια επιτόκια κατά 17 με 21 μονάδες βάσης μέσα σε ένα μόλις μήνα.
Πρόκειται πλέον για τα υψηλότερα επίπεδα επιτοκίων στεγαστικών των τελευταίων τουλάχιστον επτά ετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μέσους όρους στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος και ως εκ τούτου σε αρκετές χώρες, όπως στην Ελλάδα, τα επιτόκια αυτά ακόμη πιο υψηλά ξεπερνώντας αυτή τη στιγμή ακόμη και το 3%.
Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να ακολουθήσει πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων
Το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη μάλιστα να αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική του πορεία καθώς η ΕΚΤ ήδη έχει πραγματοποιήσει και νέα σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού. Στα τέλη Οκτωβρίου τα επιτόκια αυξήθηκαν κατά 75 μονάδες βάσης.
Μετά την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ αυξήθηκαν από αυτό το μήνα σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε σε ιστορικά υψηλά, φτάνοντας το 10,7% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.
Ανεβαίνουν συνεχώς οι δόσεις
Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά ότι οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για στεγαστικά που έχουν με κυμαινόμενο επιτόκιο. Επίσης σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται και τα επιτόκια των νέων στεγαστικών που θέλει να συνάψει τώρα ένα νοικοκυριό, έστω και με αρχική περίοδο ορισμένων ετών με «κλειδωμένο» επιτόκιο. Ως περίοδος κλειδώματος ορίζεται αυτή που συμφωνείται μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη κατά την οποία δεν μπορεί να αλλάξει το επιτόκιο.
Στα παραδείγματα που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος φαίνεται ότι ένας νέος δανειολήπτης που θέλει να πάρει στεγαστικό με εξασφαλισμένο σταθερό κόστος δανεισμού για τα πρώτα 5 με 10 χρόνια από τράπεζα της Ευρωζώνης, καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο για αυτό στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος επιτόκιο 2,84%, από 1,25% πριν από ένα χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Κυμαινόμενα και σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Ευρωζώνη
Έτσι, ενδεικτικά αναφέρεται πως για το διάστημα αυτό ο δανειολήπτης αυτός που πριν από ένα χρόνο θα πλήρωνε δόση 393 ευρώ για στεγαστικό ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 25 έτη και κλειδωμένο επιτόκιο για τα πρώτα 5 με 10 χρόνια, τώρα για να συνάψει το ίδιο δάνειο πρέπει να καταβάλλει δόση 472 ευρώ για τα πρώτα αυτά χρόνια. Πρόκειται ουσιαστικά για αύξηση στη δόση που φτάνει ούτε λίγο ούτε πολύ το 20%. Για το ίδιο στεγαστικό δάνειο αλλά με περίοδο κλειδώματος επιτοκίου για το πρώτο μόνο έτος, η μηνιαία δόση πλέον ανέρχεται σε 442 ευρώ από 396 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2021.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ στις 3 Νοεμβρίου για το Σεπτέμβριο, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών κλπ) αυξήθηκε στο 3,95%. Παράλληλα σχεδόν αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 3,91 εκατοστιαίες μονάδες.
Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,56 εκατοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία για το Σεπτέμβριο, αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,60%.
Latest News
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Πού αναζητούν τώρα εξοχικές κατοικίες οι ξένοι αγοραστές - Τι ποσά δίνουν
Πρόκειται για κατοικίες επιφάνειας από 70 ως 95 τ.μ. σε εναλλακτικούς προορισμούς χαμηλού τουριστικού φόρτου με κόστος έως 400.000 ευρώ
Η φορο-παγίδα των ανείσπρακτων ενοικίων - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι κινήσεις που μηδενίζουν το φόρο και πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης
Με τον… αραμπά το project για τις 2.500 κοινωνικές κατοικίες μέσω ΣΔΙΤ
Η ΔΥΠΑ έχει αναλάβει την ωρίμανση των φακέλων για την κοινωνική αντιπαροχή για τα δέκα πρώτα οικόπεδα
«Ανάσα» για Airbnb - Πανηγυρίζει ο STAMA για τη διάσωση 20.000 ακινήτων
To τελικό κείμενο το νομοσχεδίου για τα Airbnb δικαιώνει τις θέσεις του Stama
Στο παραπέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα Airbnb - Ποια ακίνητα σώζονται, ποια κόβονται
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στα Airbnb ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των φορέων
Κυρανάκης: Στο Κτηματολόγιο όλες οι συναλλαγές για τα ακίνητα
O κ. Κυρανάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες από τα υποθηκοφυλακεία
Οι τρεις καταλύτες στην αγορά ακινήτων φέτος - Ποιες περιοχές ευνοούνται
Σε ανοδική τροχιά και το 2025 η αγορά στα ακίνητα – Τι δηλώνουν ειδικοί του κλάδου