Μπορεί οι λογαριασμοί ρεύματος να είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα καταφέρει τελικά να επιβιώσει τον χειμώνα: Έχει αγοράσει αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να περάσει τις δύσκολες κρύες μέρες.

Εξαιτίας ακριβώς, αυτής της αιφνιδιαστικά αυξημένης ζήτησης στην Ευρώπη, προκειμένου να γεμίσουν οι αποθήκες έγκαιρα, φτωχότερες χώρες του κόσμου, έχουν αποκλειστεί από την αγορά φυσικού αερίου, και είναι αυτές που θα αναλάβουν τελικά το μεγαλύτερο κόστος.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη: Σε ύψη ρεκόρ οι λογαριασμοί ρεύματος παρά τα μέτρα στήριξης

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι αναδυόμενες οικονομίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σημερινές ή τις αυριανές ανάγκες, και η επόμενη δεκαετία θα χαρακτηριστεί από κλείσιμο εργοστασίων, συχνότερες και μακροχρόνιες ελλείψεις ρεύματος και κοινωνικές αναταραχές.

«Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη οδηγούν την ενεργειακή φτώχεια στον αναδυόμενο κόσμο», δήλωσε ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής στην Credit Suisse Group AG. «Η Ευρώπη απορροφά φυσικό αέριο από άλλες χώρες ανεξάρτητα από το κόστος».

Διαβάστε επίσης – Επί τάπητος η ενεργειακή κρίση – Τι απασχολεί την Κομισιόν

Διακοπές ρεύματος

Μετά από ένα καλοκαίρι κυλιόμενων μπλακ άουτ και πολιτικής αναταραχής, ο πιο ήπιος καιρός και οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν αμβλύνει την άμεση ενεργειακή κρίση στο Πακιστάν, την Ινδία, το Μπαγκλαντές και τις Φιλιππίνες. Αλλά οποιαδήποτε ανακούφιση φαίνεται να είναι προσωρινή.

Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες είναι καθ’ οδόν – μέρη της Νότιας Ασίας μπορεί να είναι πιο κρύα και από το Λονδίνο – και οι πιθανότητες εξασφάλισης μακροπρόθεσμων προμηθειών είναι ελάχιστες.

Διαβάστε επίσης – Ευρώπη, ο μεγάλος χαμένος της «πρώτης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης»

Το ισχυρό δολάριο

Το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ έχει περιπλέξει την κατάσταση, αναγκάζοντας τα έθνη να επιλέξουν μεταξύ της αγοράς καυσίμων και της πληρωμής του χρέους. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι παγκόσμιοι προμηθευτές καυσίμων είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις πωλήσεις σε χώρες που θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Η απάντηση της Ευρώπης

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο επίκεντρο του ζητήματος είναι η απάντηση της Ευρώπης στη σύσφιξη των προμηθειών καυσίμων και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αποκομμένες από το ρωσικό φυσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί στην αγορά spot, όπου η ενέργεια που δεν δεσμεύεται από τους αγοραστές διατίθεται για παράδοση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τις τιμές να εκτινάσσονται στα ύψη, ορισμένοι προμηθευτές στη Νότια Ασία απλώς ακύρωσαν τις μακροπρόθεσμες παραδόσεις για να βελτιώσουν τις αποδόσεις αλλού, λένε οι traders.

«Οι προμηθευτές δεν χρειάζεται να επικεντρωθούν στην εξασφάλιση του LNG τους σε αγορές χαμηλής προσιτότητας», δήλωσε ο Raghav Mathur, αναλυτής της Wood Mackenzie Ltd. Οι υψηλότερες τιμές που μπορούν να λάβουν στην αγορά σποτ περισσότερο από το να αντισταθμίσουν τις όποιες κυρώσεις μπορεί να πληρώσουν για την αποφυγή προγραμματισμένων αποστολών.

Και αυτή η δυναμική είναι πιθανό να διατηρηθεί για χρόνια, λέει ο Mathur.

Οι ζημιές που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, προκαλούν επίσης οικονομικό όλεθρο στις αναδυόμενες χώρες, ωθώντας τους ηγέτες στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο αυτόν τον μήνα να συζητήσουν πώς οι πλουσιότερες χώρες μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή περισσότερης υποστήριξης.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη επιταχύνει την κατασκευή πλωτών τερματικών εισαγωγών για να φέρει περισσότερα καύσιμα στο μέλλον. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Φινλανδία έχουν εξασφαλίσει τα εργοστάσια. Η Ολλανδία ξεκίνησε την εισαγωγή LNG από νέους πλωτούς τερματικούς σταθμούς τον Σεπτέμβριο. Η ευρωπαϊκή ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 60% έως το 2026, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Τα καύσιμα μετατοπίζονται στην Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG προβλέπεται να εκτιναχθεί, σε βάρος των αποστολών στις αναδυόμενες αγορές

Oι εξαγωγείς στο Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τώρα προσφορές από ευρωπαίους εισαγωγείς που θέλουν να αγοράσουν καύσιμα για να καλύψουν τη νέα δυναμικότητα. Για πρώτη φορά, αναδυόμενες χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ταϊλάνδη αναγκάζονται να ανταγωνιστούν σε τιμές με τη Γερμανία και άλλες οικονομίες πολλές φορές το μέγεθός τους.

«Δανειζόμαστε τις προμήθειες ενέργειας άλλων ανθρώπων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vitol , Ράσελ Χάρντι. «Δεν είναι σπουδαίο πράγμα».

Συνήθως, όταν υπάρχει βραχυπρόθεσμη έλλειψη, τα κράτη μπορούν να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας, πληρώνοντας ένα σταθερό επιτόκιο για τη διασφάλιση αξιόπιστων παραδόσεων για χρόνια. Αυτό δεν λειτούργησε αυτή τη φορά. Ακόμη και οι προσφορές για παραδόσεις από χρόνια στο μέλλον απορρίπτονται.

Φαύλος κύκλος

Η Ινδία απέτυχε στην τελευταία της προσπάθεια να κλειδώσει τις αποστολές από το 2025. Το Μπαγκλαντές και η Ταϊλάνδη ουσιαστικά εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να συνάψουν συμβόλαια που ξεκινούν πριν από το 2026, όταν νέα εξαγωγικά εργοστάσια στο Κατάρ και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να στέλνουν καύσιμα. Το Πακιστάν τον περασμένο μήνα δεν μπόρεσε να κλείσει μια εξαετή συμφωνία που θα ξεκινούσε το επόμενο έτος, αφού πολλές προσπάθειες για βραχυπρόθεσμες αγορές απέτυχαν επίσης.

«Πιστεύαμε ότι η κρίση θα είχε τελειώσει μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν είναι», δήλωσε ο Kulit Sombatsiri, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας της Ταϊλάνδης, σε ενημέρωση τη Δευτέρα. Εάν οι τιμές του LNG συνεχίσουν να αυξάνονται, πρόσθεσε, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει μέτρα όπως το κλείσιμο των καταστημάτων ψιλικών και άλλων επιχειρήσεων υψηλής ενέργειας.

Οι προμηθευτές LNG φοβούνται ότι αυτά τα κράτη δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν για τις υποσχεθείσες παραδόσεις. Η τιμή των καυσίμων είναι σε δολάρια ΗΠΑ και μία μόνο αποστολή κοστίζει επί του παρόντος σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, οι αποστολές LNG ήταν κατά μέσο όρο 33 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010. Και το κόστος εξακολουθεί να είναι υψηλότερο σε εγχώρια νομίσματα, επειδή το δολάριο ανατιμάται με ταχείς ρυθμούς, αυξάνοντας την πίεση στα ταλαιπωρημένα οικονομικά των χωρών.

Χωρίς ρωσικό αέριο να ρέει στην Ευρώπη, οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου θα παραμείνουν σφιχτές. Οι επιτόπιες τιμές θα παραμείνουν υψηλές και χωρίς τη δυνατότητα εξασφάλισης μακροπρόθεσμων προμηθειών, οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να αναζητήσουν πιο βρώμικα καύσιμα ή άλλους εταίρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Φυσικό αέριο: Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ – Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]
Ενέργεια |

Η ΕΕ θέλει να αγοράσει περισσότερο LNG από τις ΗΠΑ - Το ερώτημα είναι εάν μπορεί [γραφήματα]

Εχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να αγοράσει αμερικανικόυγροποιημένο φυσικό αέριο; - Για την ώρα εισάγει όγκους ρεκόρ φθηνότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία