Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο.
«Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, στις τιμές των τροφίμων και στα δάση της Ουκρανίας.
«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος έχει προκαλέσει μια ενεργειακή κρίση η οποία υποχρέωσε δεκάδες χώρες να ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα προκειμένου να μειώσουν τις τιμές ενέργειας για τους λαούς τους… προκειμένου να μειώσουν τις τιμές που αυξάνονται σοκαριστικά λόγω σκόπιμων ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Εξετάζουμε νέα διασύνδεση με Αίγυπτο για μεταφορά φθηνής ενέργειας
Οξεία επισιτιστική κρίση
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε «μια οξεία επισιτιστική κρίση στον κόσμο, η οποία έπληξε χειρότερα όσους υποφέρουν από τις υπάρχουσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», συμπληρώνοντας ότι «λόγω του πολέμου καταστράφηκαν 5 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης στην Ουκρανία σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών».
Φέτος η Ουκρανία είχε για πρώτη φορά δικό της περίπτερο σε Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Σε αντίθεση, όμως, με τα υπόλοιπα περίπτερα στην COP27 – τα οποία κοσμούν πολύχρωμα λογότυπα, σημαίες και εικόνες πυκνής βλάστησης – το ουκρανικό ξεχωρίζει για το γκρίζο και μαύρο χρώμα που επιλέχθηκε λόγω του πολέμου.
Επικρίσεις
Ο Ζελένσκι επέκρινε ορισμένους από τους ισχυρούς της Γης, χωρίς να τους κατονομάσει, ότι αρκούνται σε ευχολόγια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί για τους οποίους η κλιματική αλλαγή είναι απλώς ρητορική ή μάρκετινγκ… αλλά όχι πραγματική δράση», είπε.
«Είναι αυτοί που ξεκινούν επιθετικούς πολέμους όταν ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει ούτε έναν πυροβολισμό. Απαιτείται παγκόσμια συντονισμένη δράση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters
Latest News
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Στην… πυρά ο πλανήτης – Το 2024 η πιο θερμή χρονιά από το 1881
Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η φετινή χρονιά είναι η θερμότερη που έχει ζήσει ο πλανήτης από τότε που υπάρχουν μετρήσεις.