Είναι προφανές ότι τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση τη συγκυρία και με βάση τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα κόμμα ή ένα άλλο. Όμως, στο πόλεμο… όλα επιτρέπονται και γι’ αυτό δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε να υλοποιείται μια κίνηση – ματ που θα προκαλέσει αίσθηση και θα αλλάξει τη βαριά για την κυβέρνηση ατζέντα.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται πολύ σοβαρά να ανακοινώσει άμεσα την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, και μόνον εκεί.
Τις διαδικασίες επιταχύνουν, κυρίως, δυο παράγοντες: α) Η τελευταία απόφαση του ΟΗΕ να μην αναγνωρίζει συμφωνίες που υπογράφονται σ’ αυτή τη φάση από τη Λιβύη και β) Η αρνητική στάση της Αιγύπτου σε οποιαδήποτε κίνηση προσέγγισης από την Τουρκία, λόγω – και πάλι – των κινήσεων της στη Λιβύη.
Δεν αποκλείεται, η ανακοίνωση της επέκτασης να συνδυασθεί και με την έναρξη των σεισμικών ερευνών, στην ίδια περιοχή, από την αμερικανική ExxonMobil, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ.
Φυσικά η Αθήνα προσπαθεί να μαντέψει την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία θα είναι σίγουρα έντονη.
Θα έχουν ενδιαφέρουν, λοιπόν, οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Σταθερά αλλά χαμηλά η Αθήνα στο ευρωπαϊκό real estate
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια «προσγειώνουν» τις προσδοκίες.
Αυτή είναι η εκτίμηση της ετήσιας έκθεσης του Urban Land Institute η οποία αναφορικά με την Αθήνα, την κατατάσσει στην 23η θέση μεταξύ 30 χωρών σε ό,τι αφορά τις συνολικές προοπτικές στο real estate. Παραμένει στην ίδια θέση με πέρυσι με σκορ 0,47 όταν το Λονδίνο που είναι και φέτος στην πρώτη θέση έχει βαθμολογία 2,15. Το Παρίσι, το Βερολίνο, η Μαδρίτη και το Μόναχο συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με τις καλύτερες αγορές.
Κερδισμένο το Παρίσι που πήγε δεύτερο από τρίτο υποσκελίζοντας το Βερολίνο. Αλλά και η Μαδρίτη που έφτασε 4η από την 6η θέση.
Ανά κατηγορία, η Αθήνα βρίσκεται στην 23η θέση ως προς τις επενδύσεις στο real estate, αλλά και στην ίδια θέση στις αναπτύξεις ακινήτων, στα ενοίκια και στην αξία κεφαλαίου.
Για την Ελλάδα η έκθεση τονίζει ότι πως παρά τη χαμηλή της θέση στον πίνακα κατάταξης και τη μικρή επενδυτική βάση για την αγορά, το εγχώριο real estate έχει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Και αυτό γιατί οι προοπτικές ενοικίασης ακινήτων, γραφειακών χώρων και ακινήτων για το λιανεμπόριο εμφανίζουν ανοδικές τάσεις.
Μάλιστα, ένας από τους λόγους που υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της εγχώριας αγοράς real estate είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά πέρασε παρατεταμένη κρίση. “Υπάρχει έλλειμμα σε προσφορά ακινήτων υψηλών προδιαγραφών λόγω της ύφεσης που γνώρισε η ελληνική οικονομία. Επομένως οι κινήσεις που γίνονται στα prime offices, στο λιανεμπόριο και στα ακίνητα προς μίσθωση, αναμένεται να φέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς σε μεσομακροπόθεσμο ορίζοντα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.Μείωση ΦΠΑ; Forget it
Οριστικό, όπως φαίνεται, φρένο στο σενάριο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη του καλαθιού των νοικοκυριών, έβαλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και φαίνεται ότι δε θα ανοίξει πια άλλο το θέμα και θα πάμε σε εκλογές με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ διότι κανείς δεν εγγυάται ότι η μείωση αυτή θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.
Είναι μια συζήτηση που γίνεται εδώ και μήνες, ότι δηλαδή μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα και τη μείωση αυτή να την καρπωθούν οι έμποροι κι όχι οι καταναλωτές.
«Κανείς δε μας εγγυάται, κ. Χατζηνικολάου, ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες το δοκίμασαν και απέτυχαν παταγωδώς, χάθηκε η μείωση του ΦΠΑ μέσα στην ίδια την εφοδιαστική αλυσίδα. Κάποιοι, δηλαδή, έβγαλαν παραπάνω λεφτά, έμποροι, παραγωγοί και η μείωση δεν έφτασε στον τελικό καταναλωτή. Και βέβαια θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα.
Δεν εξετάζουμε, λοιπόν, οριζόντια μείωση ΦΠΑ, διότι συν όλων των άλλων η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ επιβραβεύει και αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζονται κρατική στήριξη».
Αυτό είπε ο κ. Μητσοτάκης, οπότε… ξεχάστε τη μείωση του ΦΠΑ την οποία ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πολλοί από τους φορείς της αγοράς.
Όταν ο πολίτης ταλαιπωρείται από τις τράπεζες
Διαβάστε μια ωραία ιστορία για να καταλάβετε πώς η γραφειοκρατία αποτελεί διαβρωτικό στοιχείο για την οικονομία και την κοινωνία, και πώς ταλαιπωρεί του πολίτες.
Από λάθος του ΕΦΚΑ ένας πολίτης βλέπει να του δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και δεν μπορεί να «σηκώσει» χρήματα, ούτε να κάνει κάποια συναλλαγή.
Ο ΕΦΚΑ έδωσε εντολή στις τράπεζες και αυτές έκαναν το «μπλοκάρισμα». Στην Εθνική π.χ. πήραν την εντολή και χωρίς να ενημερώσουν καν τον πελάτη τους, χωρίς ούτε ένα τηλέφωνο, ούτε μια ενόχληση, ούτε να τον καλέσουν να πάει να κάνει κάποιες διαδικασίες, του δέσμευσαν τον λογαριασμό.
Ο ΕΦΚΑ αντιλαμβάνεται ότι έχει κάνει λάθος και καλεί τις τράπεζες να αποδεσμεύσουν τους λογαριασμούς άμεσα για να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί.
Όμως, η Εθνική, παρά την εντολή που έχει πάρει δεν αποδεσμεύει και σε ενόχληση του πελάτη της, του δικού της πελάτη, του ζητά να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως για να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας.
Στη δέσμευση δεν τον ενημέρωσε καθόλου, στην αποδέσμευση τον «τρέχει» στα υποκαταστήματα. Κι αν δεν μπορεί να πάει; Αν είναι ηλικιωμένος; Αν έχει κοροναϊό; Ε, δεν θα έχει λεφτά να φάει, να πληρώσει λογαριασμούς. Και τι έγινε; Το… by the book να είναι καλά.
Εξι μήνες για να πάει μια σύμβαση στη Βουλή. Γιατί;
Όπως σας είχε ενημερώσει η στήλη, επιτέλους η σύμβαση για το μεγάλο Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο είναι στη Βουλή και χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, έκανε ενημέρωση επί του θέματος. Όπως είπε, είναι μια επένδυση 158,4 εκατ. ευρώ με το κατασκευαστικό κόστος να είναι στα 110 εκατ. ευρώ και να δημιουργούνται 3.000 νέες θέσεις εργασίας.
Θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο κέντρο logistics στη χώρα ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Καραγιάννης «εξαιρετικής σημασίας είναι «οι σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές που θα κατασκευάσει επίσης ο παραχωρησιούχος, ώστε να συνδεθεί το Κέντρο με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή».
Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει ως προτεραιότητά της την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασία και αυτή είναι μια επιτυχία στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.
Πολύ όμορφα όλα αυτά, αλλά ποτέ δε μάθαμε γιατί έπρεπε να μπει ο Νοέμβριος για να πάει η σύμβαση στη Βουλή ενώ οι υπογραφές του υπουργείου με την Κομισιόν για τις αλλαγές που δέχθηκε και ο παραχωρησιούχους, είχαν πέσει από τα τέλη Μαρτίου. Επτά μήνες δηλαδή καθυστέρηση χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο.
Το deal της Viva
Το σίριαλ οριστικοποίησης της συμφωνίας εξαγοράς της Viva από την αμερικανική J.P. Morgan καλά κρατεί. Σύμφωνα με τον Μικροπολιτικό του Βήματος, η διαπραγμάτευση για το τίμημα έχει εισέλθει σε νέα φάση. Και αυτό γιατί το προσύμφωνο προέβλεπε την επαναξιολόγησή του στην περίπτωση που άλλαζαν οι συνθήκες στις αγορές. Οι αγορές άλλαξαν και πλέον ορίστηκαν εκτιμητές των δύο πλευρών, οι οποίοι επαναποτιμούν την αξία της ελληνικής ψηφιακής τράπεζας. Ο αργεντινός της αμερικανικής τράπεζας είναι σκληρός, αλλά και ο κ. Καρώνης της Viva έχει ισχυρές απόψεις. Έτσι εξηγείται η καθυστέρηση και η αμφιβολία που διατρέχει την τραπεζική αγορά για την επιτυχή έκβαση του διεθνώς προβεβλημένου deal.
Aναθέσεις σε εταιρεία… παντός κυβέρνησης
Κυκλοφορούν διάφορα τελευταίως για τις αναθέσεις πλήθους κρατικών έργων σε συμβουλευτικές εταιρείες. Θα ανέμενε κανείς ότι τη μερίδα του λέοντος αυτών λαμβάνουν οι ισχυρές και πασίγνωστες πολυεθνικές.
Ωστόσο μια μικρή έρευνα στη Διαύγεια διαψεύδει τους πάντες. Η συμβουλευτική που έχει κερδίσει την καρδιά του κράτους είναι ελληνική, διαχρονική και διακομματική. Εχει αναλάβει τα περισσότερα των έργων τόσο κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.
Σε μεγάλη μάλιστα απόσταση από τις διεθνείς. Κρατήστε το όνομα της Διαδικασίας ΑΕ, που πρωτεύει εδώ και επτά έτη στις αναθέσεις έργων από όλα τα υπουργεία. Δεν μεμφόμαστε την πρωτιά της. Μπορεί όντως να έχει αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της ειδικευόμενη στις διαδικασίες του πολυδαίδαλου Ελληνικού Δημοσίου.
Τα υπερκέρδη από τα διυλιστήρια
Πολλοί διερωτώνται αν επιβλήθηκε η ανακοινωθείσα έκτακτη φορολογία στα υπερκερδοφόρα διυλιστήρια της χώρας μας. Οπως διευκρινίζουν οι αρμόδιοι, δεν μπορεί να επιβληθεί προτού εγκριθεί η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Πάει για το 2023…
Σε δραματική θέση οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα
Εξαιρετικά τα στοιχεία που βγαίνουν από έρευνα της Prorata και του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για την αγορά εργασίας. Και άκρως ανησυχητικά θα λέγαμε καθώς η ανασφάλεια, οι χαμηλοί μισθοί σε συνδυασμό με το κόστος διαβίωσης και οι μεγάλες ανατροπές στην αγορά, είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η επισφάλεια στις διάφορες εκδοχές με τις οποίες εκδηλώνεται (ανασφάλεια περί τη θέση εργασίας, μειωμένη απασχόληση, άτυπη απασχόληση, χαμηλοί μισθοί και μισθολογικό χάσμα κ.λπ.) πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νεότερης ηλικίας εργαζόμενους και εργαζόμενες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι άλλες κατηγορίες εργαζομένων ζουν σε καθεστώς εργασιακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Επίσης:
- 1 στους 5 ερωτώμενους δήλωσε ότι θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να χάσει την εργασία του τον επόμενο ένα χρόνο, ποσοστό που αγγίζει το 23% μεταξύ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
- Οι γυναίκες εργάζονται σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες (13,5% έναντι 5,3%) με μερική απασχόληση, ενώ είναι τετραπλάσιο το ποσοστό των γυναικών που αμείβονται με κάτω από 650 ευρώ (13,8% έναντι 3,6% των ανδρών).
Το 72% των εργαζόμενων δηλώνει ότι το εισόδημα από την εργασία του δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του χωρίς άλλους πόρους, έναντι 60,4% στην περσινή έρευνα του 2021. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 83,9% στις γυναίκες, αλλά και το 81,9% στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα.
Η συντριπτική πλειοψηφία καλύπτει κατά προτεραιότητα δαπάνες τροφής, στέγασης και λογαριασμών ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.λπ., ενώ ως απόλυτη προτεραιότητα ιεραρχούνται οι δαπάνες για τη στέγαση από το 39%.
Για την πλειοψηφία των εργαζομένων οι τρεις πλέον σημαντικές/ανελαστικές δαπάνες απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του μισθού/του εισοδήματος από την εργασία τους: το 49,3% δίνει πάνω από 20% του εισοδήματός τους από την εργασία για τη στέγαση (εκ των οποίων το 11,5% δίνει πάνω από το 40%), το 65,9% δίνει πάνω από 20% για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ίντερνετ κ.λπ. (εκ των οποίων 7,9% πάνω από το 40%) και το 87,5% δίνει πάνω από 20% για δαπάνες διατροφής (εκ των οποίων το 20,1% δίνει πάνω από το 40%).
Περισσότεροι από τους μισούς (53%) εργαζόμενους δεν αναμένουν έστω και μικρή μισθολογική αύξηση μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
Κακή περίοδος για τους εργαζόμενους, λοιπόν…
Latest News
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις