
Μεγαλύτερη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanovic, ενώ χαρακτήρισε και το 2023 ως μια χρονιά υψηλού πληθωρισμού.
Γι’ αυτό το λόγο, όπως ανάφερε ο κ. Bogdanovic κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, ο όμιλος έχει κάνει ολιστικά πλάνα, με περισσότερο ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική. «Έχουμε αυτοπεποίθηση για το πώς θα τα εφαρμόσουμε στη συνέχεια», σημείωσε.
Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ανατιμήσεις, στο επίκεντρο βρίσκονται τόσο οι προωθητικές ενέργειες όσο και η συρρίκνωση (μείωση περιεχομένου), αλλά και το «σπάσιμο» των συσκευασιών σε συγκεκριμένες αγορές. Στην Πολωνία, η κίνηση να «κατέβει» η συσκευασία του 1,5 λίτρου στο 1,25 λίτρα, φαίνεται ότι αποδίδει. Επίσης θετικά αποτελέσματα έχει και μείωση των πολυσυσκευασιών με έμφαση στη μονή συσκευασία.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε ότι είναι πολύ περιορισμένα τα δείγματα αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς, «αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση για αυτό το ενδεχόμενο και μπορούμε να προσαρμοστούμε γρήγορα αν χρειαστεί». «Έχουμε επίγνωση του αντίκτυπου που έχει το δύσκολο περιβάλλον στους καταναλωτές μας», επεσήμανε.
Η ζήτηση για τα προϊόντα του ομίλου – όπως φάνηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα για το 9μηνο – παραμένει υψηλή, ενώ η προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την λειτουργική κερδοφορία φέτος, η οποία προσδιορίζεται πλέον στα 860 με 900 εκατ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για εύρος 740 έως 820 εκατ. ευρώ, ικανοποίησε τους επενδυτές.
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις μας στο τρίτο τρίμηνο που ήταν πάνω από τις προσδοκίες μας» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC.
Υπενθυμίζεται ότι ο όγκος πωλήσεων σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε κατά 6,6% σε οργανική βάση, με διψήφια αύξηση στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, η οποία ωστόσο αντισταθμίστηκε από τη διακοπή των πωλήσεων εμπορικών σημάτων της The Coca-Cola Company στη Ρωσία, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο σε επίπεδο Ομίλου αυξήθηκαν κατά 15,0% σε οργανική βάση.
Αλλαγή πλεύσης στη Ρωσία
Αναφορικά με την αγορά της Ρωσίας, η Coca-Cola HBC έχει σταματήσει την παραγωγή προϊόντων Coca-Cola, ενώ όπως δήλωσε ο Zoran Bogdanovic στο Reuters, ο όμιλος έχει περιορίσει συνολικά τις δραστηριότητές του στην χώρα και έχει μειώσει το προσωπικό που απασχολεί κατά διψήφιο ποσοστό.
Να σημειωθεί ότι ο όμιλος στη Ρωσία έχει από τις αρχές Αυγούστου νέα επωνυμία (Multon Partners) και πολύ μικρότερη παρουσία εστιασμένη σε τοπικά σήματα.
Με τη νέα της εταιρική μορφή η θυγατρική της Coca – Cola HBC ξεκίνησε την παραγωγή και την εμφιάλωση του νέου αναψυκτικού Dobry Cola.


Latest News

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.

IDEAL Holdings: Στην OHA το 15% μετά την πρώτη της επένδυση 61,5 εκατ.
Τι αναφέρει η εταιρεία

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Μύλοι Κεπενού: Στα 1,2 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2024
Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας Μύλοι Κεπενού διαμορφώθηκαν στα 57,91 εκατ.