Ελέω της πληθωριστικής καταιγίδας και υπό τις προτροπές της κυβέρνησης, οι τράπεζες ξεκινούν με το σταγονόμετρο την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. Οι αναμενόμενες, αρχικά, μικρές αυξήσεις της τάξεως του 0,15-0,40%, δεν φτάνουν για να σβήσουν τις όποιες δυσαρέσκειες για το μεγάλο χάσμα μεταξύ των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων στις καταθέσεις και του αυξημένου κόστους στα δάνεια.

Διαβάστε επίσης – Επιτόκια καταθέσεων: Έρχονται αυξήσεις «με τη σταγόνα»

Το μεγάλο χάσμα με την Ευρώπη εντοπίζεται τόσο στο ύψος των επιτοκίων καταθέσεων όσο και των δανείων. Για παράδειγμα, η μέση προθεσμιακή κατάθεση μέχρι 1 έτος στην ΕΕ δίνει επιτόκιο 0,56%, εκείνη μέχρι 2 έτη επιτόκιο 1,09% και άνω των 2 ετών επιτόκιο 1,29%. Στην Ελλάδα, το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις μέχρι ενός έτους φτάνει το 0,14% και άνω του 1 έτους στο 0,29%. Κι αυτό, όταν σύμφωνα με την ΕΚΤ, η προθεσμιακή κατάθεση μέχρι 1 έτος στην Ολλανδία φτάνει το 1,84%, στην Ιταλία 1,16%, στη Φινλανδία 1,20% και στη Γαλλία το 1,12%.

Ακόμα χαμηλότερα στην Κύπρο

Υπάρχουν και χαμηλότερα επιτόκια, όπως στην Κύπρο, όπου τόσο το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης όσο και της απλής κινείται χαμηλότερα από την Ελλάδα. Ειδικότερα, το επιτόκιο της απλής κατάθεσης στην Κύπρο είναι στο 0% και της προθεσμιακής μέχρι 1 έτος στο 0,11% (έναντι 0,03% και 0,14% στην Ελλάδα). Ομως, το κυμαινόμενο δάνειο στο στεγαστικό δάνειο της Κύπρου είναι στο 3,06% και όχι στο 3,50% (Ελλάδα). Μάλιστα, της Κύπρου είναι από τα υψηλότερα επιτόκια στη στεγαστική πίστη, καθώς ο μέσος όρος στην ΕΕ κινείται κοντά στο 2,2%. Στη Γαλλία το κυμαινόμενο επιτόκιο του στεγαστικού δανείου είναι στο 1,63% και της προθεσμιακής στο 1,12%.

Διαφορές εντοπίζονται και όταν γίνεται η σύγκριση σε σχέση με την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ και με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και το euribor 3μήνου κατά 1,90 μονάδες. Στην Ελλάδα, το επιτόκιο καταθέσεων όψεως παρέμεινε αμετάβλητο (στο 0,03%), όπως και στην ΕΕ (από το 0,1% μόλις στο 0,2%). Ομως, στις προθεσμιακές καταθέσεις, το επιτόκιο στην Ελλάδα κινήθηκε από το 0,12% στο 0,14%, όταν στην ΕΕ κινήθηκε από το 0,20% στο 0,56%, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, στην Ελλάδα το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,02 της μονάδας και στην ΕΕ κατά 0,36 της μονάδας. Αυτός ήταν και ο λόγος που εκτινάχθηκε το επιτοκιακό περιθώριο τον Σεπτέμβριο για τις ελληνικές τράπεζες πάνω από το 4%, δηλαδή αρκετά υψηλότερο από το μέσο όρο στην ΕΕ που κινείται κοντά στις 2 μονάδες.

Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Τραμπ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο
Επιχειρήσεις |

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται την επιστροφή Τραμπ

Τι λένε στον ΟΤ κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρείν για τη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Πώς αξιολογούν την πιθανή επιβολή δασμών, τον αντίκτυπο στην Ευρώπη και τη θέση της Ελλάδας