Τράπεζες, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις λένε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση σε έναν κόσμο με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Στη διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, εταιρείες και εκπρόσωποι χωρών συζητούν τρόπους ενίσχυσης της αγοράς για πράσινα ομόλογα ή ομόλογα που συνδέονται με έργα που κρίνονται περιβαλλοντικά επωφελή.

Διαβάστε επίσης –  Το 100ετές πράσινο «σουκούκ» της Σαουδικής Αραβίας

Τα πράσινα ομόλογα έχουν τους επικριτές τους, αλλά καθώς η αγορά έχει αναπτυχθεί, έχει δημιουργήσει μια ευρύτερη βιομηχανία ομολόγων βιωσιμότητας που επιδιώκουν να κάνουν τους δανειολήπτες να αλλάξουν συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης – Πράσινο ομόλογο: Την έκδοσή του ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών 

Όπως αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του, οι εταιρείες δανείστηκαν ποσά ρεκόρ μέσω βιώσιμων ομολόγων πέρυσι: το σύνολο των εκδόσεων ανήλθε σε 859 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 534,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

ΦΑΚΕΛΟΣ COP27: Mπορεί να σωθεί ο πλανήτης;

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της φετινής οικονομικής αναταραχής, η παγκόσμια απορρόφηση έχει πέσει.

Το πρώτο εξάμηνο, οι εκδόσεις ESG ομολόγων μειώθηκαν κατά 23% στα 428 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έπληξε το κλίμα .

Οι μεγάλοι παίκτες

Οι κυβερνήσεις είναι μεγάλοι παίκτες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Μετά από μια αναταραχή συμφωνιών τον Σεπτέμβριο, η φετινή έκδοση πράσινων ομολόγων στην ευρωζώνη έχει ήδη ξεπεράσει εκείνη της συγκρίσιμης περιόδου του 2021.

Στους δανειολήπτες αρέσει η αγορά επειδή μπορεί να αντλήσει κεφάλαια με πιο ελκυστικά επιτόκια, αν και ο όρος “greenium” αναφέρεται στο γεγονός ότι τα πράσινα ομόλογα προσφέρουν ελαφρώς χαμηλότερη απόδοση από το συμβατικό χρέος.

Ο κίνδυνος greenwasing

Οι επικριτές λένε ότι αυτά τα ομόλογα δεν κάνουν πολλά για να αντιμετωπίσουν τον ευρύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο μιας εταιρείας και μπορούν να επιτρέψουν σε μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες – εταιρείες ενέργειας, εξόρυξης και άλλων φυσικών πόρων – να διεκδικήσουν πράσινα διαπιστευτήρια χωρίς να αλλάξουν ουσιαστικά τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του Reuters, οι υποστηρικτές λένε ότι αυτές είναι οι ίδιες οι εταιρείες που χρειάζονται κίνητρα για να ξοδέψουν σε πράσινα έργα και ότι η αγορά εξακολουθεί να ωριμάζει.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά γενικά προσυπογράφουν τις αρχές των πράσινων ομολόγων που περιγράφονται από τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου