Πτώση κατά 1,1% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 10,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020 .
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,6%.
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε μείωση 3,0%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Σεπτέμβριο 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο 2022. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Σεπτεμβρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Σεπτεμβρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης .
Εξέλιξη Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, μηνός Σεπτεμβρίου 2022
Ι. Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2022 με Σεπτέμβριο 2021
Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,1% τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από τη μείωση:
• Κατά 11,5% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 5,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 3,0% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στον κλάδο λοιπών ορυχείων και λατομείων.
2. Από την αύξηση:
• Κατά 1,9% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων.
ΙΙ. Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021
Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 κατά 3,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από την αύξηση:
• Κατά 4,8% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 1,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
2. Από τη μείωση:
• Κατά 2,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 9,3% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
IΙΙ. Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2022 με Αύγουστο 2022
Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,0% τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από τη μείωση:
• Κατά 14,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 1,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.
2. Από την αύξηση:
• Κατά 1,3% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 6,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
Latest News
Θεοδωρικάκος: Αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα μετά από χρόνια στην Ελλάδα
«Με σχέδιο και σκληρή δουλειά συνεχίζουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 2,4% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του δείκτη τιμών - Πώς διαμορφώνεται ο πληθωρισμός
Χατζηδάκης για την οικονομία: Κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας!
Όπως σημειώνει ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης «Στα δημοσιονομικά, στο ταμείο μας, θα εξοικονομήσουμε πολλά εκατ. ευρώ για τους φορολογούμενους»
Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Ποιοι πάνε σήμερα ταμείο
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Έως 31 Ιανουαρίου η ρύθμιση οφειλών σε Δήμους - Πώς θα μειώσετε τις προσαυξήσεις
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων
The Ilisian, Μινιόν, The Grid και Στοά Αρσακείου «κόβουν κορδέλα» το 2025
Τέσσερα ακίνητα - τοπόσημα ανοίγουν τις πύλες τους μέσα στο 2025 – Το ύψος των επενδύσεων και οι νέοι χρήστες
Η πλημμυρίδα των 1,28 τρισ. ευρωπαϊκών ομολόγων το 2025 και τα 8 δισ. της Ελλάδας
Προσδοκίες για χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2025 σε σύγκριση με το 2024 διακρίνει η UBS πίσω από τις εκτιμήσεις για έκδοση ομολόγων
Πώς η κερδοσκοπία κρατά ψηλά τις λιανικές τιμές του ελαιολάδου
Η ακρίβεια στα ράφια παραμένει αν και οι εφετινές εξαιρετικές σοδειές εγγυώνται τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και στη χονδρική πωλείται κατά 55% χαμηλότερα από πέρυσι
Γιατί το 2025 θα διαφέρει για την ελληνική οικονομία από το 2024
Ευκαιρίες και κίνδυνοι συνυπάρχουν για την ελληνική οικονομία
Νότια vs Βόρεια Προάστια - Ποια ακίνητα επιλέγουν οι υποψήφιοι επενδυτές
Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της σημειώνει οι προσδοκίες από την ζήτηση για ακίνητα το επόμενο διάστημα παραμένουν θετικές