Πτώση κατά 1,1% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 10,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020 .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,6%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε μείωση 3,0%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Σεπτέμβριο 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο 2022. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Σεπτεμβρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Σεπτεμβρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης .

Εξέλιξη Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, μηνός Σεπτεμβρίου 2022

Ι. Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2022 με Σεπτέμβριο 2021

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,1% τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:
• Κατά 11,5% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 5,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 3,0% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στον κλάδο λοιπών ορυχείων και λατομείων.

2. Από την αύξηση:

• Κατά 1,9% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων.

ΙΙ. Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 κατά 3,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 4,8% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 1,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

2. Από τη μείωση:
• Κατά 2,2% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 9,3% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

IΙΙ. Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2022 με Αύγουστο 2022

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,0% τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:
• Κατά 14,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 1,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.
2. Από την αύξηση:
• Κατά 1,3% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 6,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία