Οι ελπίδες ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί τροφοδότησαν την άνοδο των μετοχών της τεχνολογίας και των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν και ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι ακόμη υψηλές αποτιμήσεις και οι αμφιβολίες για τις προοπτικές των κερδών των εταιρειών μπορεί να καταστήσουν μια βιώσιμη αντιστροφή άπιαστη.

Η πορεία των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite αυξήθηκε κατά 8,1% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος  από τον Μάρτιο. Παράλληλα οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά και το δολάριο υποχώρησε στις αγορές συναλλάγματος, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Ο Nasdaq οδήγησε την άνοδο

Παρά τα πρόσφατα κέρδη, μερίδα επενδυτών διστάζει να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των μετοχών εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet , οι οποίες έχουν βρεθεί σε χαμηλά επίπεδα το 2022, αφήνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ανόδου που είχαν για μια δεκαετία.

Οι αποτιμήσεις τους όμως παραμένουν υψηλότερες από τη συνολική αγορά, ενώ οι αναλυτές χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για τα εταιρικά τους αποτελέσματα.

Οι μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης έχουν πληγεί σκληρά φέτος, με τον δείκτη ανάπτυξης Russell 1000  να υποχωρεί κατά 25% για το 2022,  έναντι πτώσης 16% του S&P 500 και 7% του Dow Jones. Τα αμοιβαία κεφάλαια του τεχνολογικού τομέα έχουν σημειώσει εκροές ύψους 14,2 δισ. δολαρίων από την αρχή της χρονιάς και οδεύουν για το πρώτο έτος εκροών από το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Lipper.

Ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση για τις μετοχές, «πιστεύουμε ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ανησυχία για την αποτίμηση και τα κέρδη», δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής έρευνας διαχείρισης πλούτου στην D.A. Davidson, Tζέιμς Ράγκαν. «Δεν περιμένουμε πραγματικά αυτοί οι τομείς να ανακτήσουν την ηγεσία της αγοράς».

Την ερχόμενη εβδομάδα οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν μια σειρά οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών λιανικών πωλήσεων την Τετάρτη, για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το κατά πόσον η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed αποτυπώνεται στην οικονομία.

Με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετοχές τεχνολογίας και εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, εάν παρουσιαστούν περαιτέρω ενδείξεις για χαλάρωση του πληθωρισμού.

Ένας βασικός παράγοντας είναι το κατά πόσον οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές, θα συνεχίσουν την εκπληκτική πτώση αυτής της εβδομάδας. Οι υψηλότερες αποδόσεις μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τις μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης, των οποίων οι αποτιμήσεις τείνουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μελλοντικά κέρδη που επηρρεάζονται αρνητικά όσο οι αποδόσεις ανεβαίνουν.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων στο 3,818% την Πέμπτη, αφού σημείωσε την πιο απότομη ημερήσια πτώση από την ημερήσια πτώση της τελευταίας δεκαετίας και πλέον.

Τελικά, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο πληθωρισμός θα δείξει περισσότερα σημάδια ψύξης. Η Fed θα λάβει μία ακόμη μέτρηση του ΔΤΚ πριν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της τράπεζας συγκεντρωθούν εκ νέου τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές