«Από τότε που βγήκε η συγγνώμη… χάθηκαν δεκάδες δισ. δολάρια», θα μπορουσε να λέει το γνωστό ρητό, από τη στιγμή που τρεις πάμπλουτοι επιχειρηματίες απολογήθηκαν για λάθη και αποφάσεις που είτε οδήγησαν τις εταιρείες τους σε κατάρρευση, είτε είδαν από πολύ κοντά τα όρια του limit down.
«Συγγνώμη, κάναμε λάθος», ανέφερε το e-mail που έστειλε στους εργαζομένους, o διευθύνων σύμβουλος της Meta Platforms, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο οποίος πήρε την απόφαση να απολύσει 11.000 από τους 87.000 υπαλλήλους της εταιρείας.
Στη μακροσκελή επιστολή του ο Ζάκερμπεργκ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η αδύναμη διαφημιστική αγορά τον οδηγεί στη συγκεκριμένη απόφαση τονίζοντας: «Λαμβάνουμε επιλέον μέτρα για να γίνουμε μια πιο αποτελεσματική εταιρεία περικόπτωντας τα διαθέσιμα έξοδα και επεκτείνοντας το “πάγωμα” των προσλήψεων στο πρώτο τρίμηνο του 2023», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Πρόκειται για μια λυπηρή στιγμή και δεν υπάρχει άλλο τρόπος. Σε όσους απολύονται θέλω να σας ευχαριστήσω για όλα όσα κάνατε γι’ αυτή την επιχείρηση».
Χαρακτηριστικό των απωλειών του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, είναι πως από τη στιγμή που η μητρική εταιρεία μετονομάστηκε σε Meta, πριν από περίπου έναν χρόνο, έκαναν φτερά πάνω από 650 δισ. δολάρια. Παράλληλα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στον κλάδο της τεχνολογίας, μόνο το τελευταίο δίμηνο το Facebook και το Instagram, απώλεσαν 80 δισ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης: Τριγμοί στους γίγαντες της τεχνολογίας – Μεγάλες απολύσεις από Facebooκ, Twitter και Netflix
Ο… σίφουνας Μασκ και η συγγνώμη του… πρώην
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός απολύσεων του Ζάκερμπεργκ είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοίνωσε ο Ίλον Μασκ για το Twitter. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που απέκτησε πρόσφατα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, η «συγγνώμη» ήρθε από το πρώην αφεντικό. Ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, αναφέρθηκε στις μαζικές απολύσεις στο Twitter, 3.700 για την ακρίβεια, ζητώντας συγγνώμη για την ανάπτυξη της επιχείρησης «πολύ γρήγορα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντόρσεϊ δήλωσε πως νιώθει συνυπεύθυνος για αυτή την κατάσταση και παρότι δεν είναι πια στην εταιρεία, ζητά συγγνώμη. «Το προσωπικό του Twitter είναι δυνατό και ανθεκτικό. Θα βρίσκουν πάντα έναν τρόπο, όσο δύσκολη κι αν είναι η στιγμή. συνειδητοποιώ πολλοί είναι θυμωμένοι μαζί μου. Έχω την ευθύνη για το γιατί όλοι βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση: μεγάλωσα το μέγεθος της εταιρείας πολύ γρήγορα. Ζητώ συγγνώμη για αυτό», τόνισε σε δήλωσή του. «Είμαι ευγνώμων και αγαπώ όλους όσους έχουν δουλέψει ποτέ στο Twitter. Δεν περιμένω να είναι αμοιβαίο αυτή τη στιγμή…ή ποτέ…και καταλαβαίνω», πρόσθεσε.
Τον περασμένο Απρίλιο, όμως, όταν ο Μασκ εξέφρασε για πρώτη φορά την πρόθεση να αποκτήσει το Twitter, ο Ντόρσεϊ είχε πει ότι ο 51χρονος ήταν η «μοναδική λύση που εμπιστεύομαι» και ότι η εξαγορά από αυτόν ήταν «ο σωστός δρόμος…».
Σύμφωνα με αναλυτές, η αποκάλυψη του Μασκ ότι το Twitter έχει υποστεί «τεράστια» πτώση εσόδων από τότε που ανέλαβε, πριν από λίγες ημέρες, υπογραμμίζει την επισφαλή φύση των οικονομικών της εταιρείας, καθώς της έβαλε χρέος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
O Ίκαρος και ο «μάγος» των crypto
Η τρίτη συγγνώμη ήρθε από τον Sam Bankman-Fried, ιδρυτή της FTX, του τρίτου μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων. Το «παιδί-θαύμα», όπως είχε χαρακτηριστεί, έστειλε την Τρίτη στους υπαλλήλους του ένα θλιβερό μήνυμα. «Συγγνώμη», τους είπε. «Τα θαλάσσωσα» («I’m sorry. I fucked up»).
Ο λόγος για το mea culpa, ήταν η ανακοίνωσή μισή ώρα νωρίτερα ότι ο μεγάλος αντίπαλος της FTX, Binance, σχεδίαζε να εξαγοράσει την κύρια πλατφόρμα συναλλαγών της για να τη σώσει από μια «κρίσης ρευστότητα». Ωστόσο, αυτό κράτησε για λίγο, καθώς λίγο αργότερα η Binance ανακοίνωσε ότι υποχωρεί από τα σχέδιά της αφήνοντας την αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων στα «κρύα του λουτρού».
Διαβάστε επίσης: Πτώχευση για την αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων
Έτσι, η εκκίνηση της διαδικασίας πτώχευσης από την FTX, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα «κανόνια» στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.
Eπιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, ο 30χρονος Sam Bankman-Fried, ανακοίνωσε την παραίτησή του, χάνοντας ταυτόχρονα σε μία ημέρα το αστρονομικό πσό των 14,5 δισ. δολαρίων. Στα αξιοσημείωτα των διεθνών μέσων είναι ο χαρακτηρισμός «Ίκαρος» για τον Bankman-Fried, ο οποίος -όπως τονίζεται- πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και τα φτερά του… έλιωσαν.
Latest News
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών