«Εισερχόμαστε σε μια εντελώς νέα περίοδο, την οποία μέχρι πρόσφατα δεν τολμούσαμε καν να ονειρευτούμε», έγραφε τον Απρίλιο στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Πρόκειται για την αντικατάσταση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων με όπλα δυτικής τεχνολογίας. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη».
Παραμένει άγνωστο σε ποιο σημείο βρίσκεται η αντικατάσταση του ρωσικού οπλισμού με νατοϊκό, στον ένατο μήνα του πολέμου. Γεγονός είναι ότι η Ουκρανία λαμβάνει όλο και περισσότερα όπλα από τη Δύση. Το σύνολο των οπλικών συστημάτων είναι ωστόσο περιορισμένο. Στην περίπτωση βαρέος οπλισμού, όπως τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T και NASAMS, ο αριθμός δεν ξεπερνά συνολικά τα 10. Οβιδοβόλα από χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και ο αμερικανικοί εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS παραδόθηκαν κατά δεκάδες στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν εκτός αυτού εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού M113.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ολλανδία
Η Δύση δεν έχει ανταποκριθεί στο ουκρανικό αίτημα για αεροσκάφη
Η αχίλλειος πτέρνα των δυτικών όπλων είναι η συντήρηση, η επισκευή, αλλά και η προμήθεια πυρομαχικών», δηλώνει ο Ουκρανός ειδικός στρατιωτικών ζητημάτων Σέρχιγ Χράμπσκι. Είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο εξοπλισμός του ουκρανικού στρατού προχωρά πολύ πιο αργά από ό, τι θα επιθυμούσε το Κίεβο. Για τη συντήρηση δυτικής τεχνολογίας δημιουργούνται δομές όχι στην Ουκρανία, αλλά σε γειτονικές χώρες-μέλη της νατοϊκής συμμαχίας. Όλα τα δυτικά οπλικά συστήματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Είναι μικρού βεληνεκούς με ακτίνα δράσης μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Μέχρι αυτή την ώρα η Δύση δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας για βαρύ οπλισμό, όπως αεροσκάφη και άρματα μάχης.
Τα περισσότερα από τα ουκρανικά όπλα είναι σοβιετικής τεχνολογίας και προέρχονται από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, δηλώνουν στην DW ειδικοί σε εξοπλιστικά συστήματα. Στην αεροπορία όλα τα αεροσκάφη προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, στο πυροβολικό συνδυάζονται σοβιετικά με δυτικά συστήματα, λέει ο Σέρχιγ Χράμπσκι. Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα. Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά τα «περισσότερα είναι σοβιετικής τεχνολογίας».
Ένα πρόσφατα παράδειγμα: Στις αρχές Νοεμβρίου Ολλανδία και Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν στην Ουκρανία 90 άρματα μάχης Τ-72 σοβιετικής κατασκευής. Τους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου το Κίεβο παρέλαβε εκατοντάδες παρόμοια τανκς και πυρομαχικά από άλλες χώρες, κυρίως όμως από την Πολωνία. Όμως ο πόλεμος μαίνεται σε πολλά σημεία της Ουκρανίας και η φθορά στρατιωτικού εξοπλισμού στα μέτωπα είναι μεγάλη.
Αδιάφορο το ερώτημα αν αρκούν τα σοβιετικά πυρομαχικά
Ένα ακόμα εύλογο ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα αρκούν τα σοβιετικά πυρομαχικά. Ήδη πριν ξεκινήσει ο πόλεμος εκρήξεις κατέστρεψαν μεγάλες ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών. Το Κίεβο έκανε τότε λόγο για δολιοφθορά. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό Γκούσταβ Γκρέσελ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών σχέσεων (ECFR) με έδρα το Βερολίνο, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πλέον σημαντικά αποθέματα σοβιετικών πολεμοφοδίων: Εξαρτάται για ποια πυρομαχικά μιλάμε, αλλά τα περισσότερα αποθέματα έχουν σχεδόν τελειώσει».
Ο γερμανός ειδικός χαρακτηρίζει την επιθυμία της Ουκρανίας να εξοπλιστεί πλήρως με δυτική στρατιωτική τεχνολογία «λογικό και δικαιολογημένο αίτημα». Η διαδικασία αυτή θα προχωρούσε ταχύτερα αν ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, έπαιρναν γρηγορότερα πολιτικές αποφάσεις, τονίζει ο Γκούσταβ Γκρέσελ.
Ο Σέρχιγ Χράμπσκι πιστεύει ότι προς το παρόν δεν είναι καίριο το ερώτημα για πιθανές ελλείψεις σοβιετικών οπλικών συστημάτων. «Ποιος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας: Η Ρωσία», λέει ο ειδικός οπλικών συστημάτων ως λεία πολέμου. Σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes, στην Ουκρανία υπάρχουν σήμερα περισσότερα σοβιετικά οπλικά συστήματα από ότι δυτικά. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έπεσαν σε ουκρανικά χέρια κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών περίπου 400 ρωσικά άρματα μάχης καθώς και περίπου 700 τεθωρακισμένα, τα οποία ωστόσο είναι παλαιότερης τεχνολογίας.
Deutsche Welle
Ρόμαν Γκοτσαρένσκο
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Latest News
Βρετανία: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα από την καταιγίδα Μπερτ
Την Βρετανία και την Ιρλανδία πλήττει ισχυρή καταιγίδα, με χιονοπτώσεις και κίνδυνο για πλημμύρες
Ουκρανία: Έχασε σχεδόν τα μισά εδάφη στο Κουρσκ – Αυξάνονται οι ρωσικές αντεπιθέσεις
Ουκρανική πηγή ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν τα μισά εδάφη στο Κουρσκ, υποστηρίζοντας ότι αυξήθηκαν οι ρωσικές αντεπιθέσεις
Μπορέλ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ
«Κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με την πολιτική μίας ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορείται για αντισημιτισμό», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ την αντίδραση Νετανιάχου για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του
Το Ισραήλ δεν θέλει την Γαλλία στην πολυεθνική επιτροπή - Είναι κοντά η εκεχειρία;
Το Ισραήλ αντιδρά στη συμμετοχή της Γαλλίας στο πλαίσιο εκεχειρίας και ο Λίβανος ζητά τη συμμετοχή αραβικής χώρας - Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες
Ανακοίνωσε το «Κίνημα Δημοκρατίας» ο Στέφανος Κασσελάκης - Η ιδρυτική διακήρυξη
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενήθηκε η εκδήλωση όπου ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε το όνομα του κόμματός του, Κίνημα Δημοκρατίας
Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ο πόλεμος στην «κρίση» των πυραύλων
Το παιχνίδι της κλιμάκωσης και οι φόβοι για παγκόσμια σύρραξη – Το διπλό ρίσκο της Ουάσιγκτον – Οι πυρηνικές απειλές της Μόσχας – Η ευρωπαϊκή Βαβέλ και η Αθήνα.
Πυροσβεστική: Προσοχή σε απόπειρες εξαπάτησης για οικονομικές συναλλαγές
Με ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και ποτέ να μην αποκαλύπτουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών
Κακοκαιρία- εξπρές με πτώση θερμοκρασίας και χιόνια
Νοτιοδυτικοί άνεμοι τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο – Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το πώς θα κινηθεί ο καιρός μέχρι την Τετάρτη
H ηχηρή επιστροφή της Μέρκελ - Οι αναφορές στην Ελλάδα για το κρίσιμο 2015
Τα απομνημονεύματα της Μέρκελ κυκλοφορούν στις 26 Νοεμβρίου - Ένα βιβλίο που προκαλεί αντιδράσεις πριν καν διαβαστεί.
Μητσοτάκης: «Ήρθε το Gigabit Voucher, αξίας 200 ευρώ» -Ο... Πίνατ και το ίντερνετ
Βίντεο του πρωθυπουργού στο Tik Tok για το Gigabit Voucher - «Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον»