
«Εισερχόμαστε σε μια εντελώς νέα περίοδο, την οποία μέχρι πρόσφατα δεν τολμούσαμε καν να ονειρευτούμε», έγραφε τον Απρίλιο στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Πρόκειται για την αντικατάσταση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων με όπλα δυτικής τεχνολογίας. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη».
Παραμένει άγνωστο σε ποιο σημείο βρίσκεται η αντικατάσταση του ρωσικού οπλισμού με νατοϊκό, στον ένατο μήνα του πολέμου. Γεγονός είναι ότι η Ουκρανία λαμβάνει όλο και περισσότερα όπλα από τη Δύση. Το σύνολο των οπλικών συστημάτων είναι ωστόσο περιορισμένο. Στην περίπτωση βαρέος οπλισμού, όπως τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T και NASAMS, ο αριθμός δεν ξεπερνά συνολικά τα 10. Οβιδοβόλα από χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και ο αμερικανικοί εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS παραδόθηκαν κατά δεκάδες στην Ουκρανία. Τους τελευταίους μήνες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν εκτός αυτού εκατοντάδες αμερικανικά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού M113.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ολλανδία
Η Δύση δεν έχει ανταποκριθεί στο ουκρανικό αίτημα για αεροσκάφη
Η αχίλλειος πτέρνα των δυτικών όπλων είναι η συντήρηση, η επισκευή, αλλά και η προμήθεια πυρομαχικών», δηλώνει ο Ουκρανός ειδικός στρατιωτικών ζητημάτων Σέρχιγ Χράμπσκι. Είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο εξοπλισμός του ουκρανικού στρατού προχωρά πολύ πιο αργά από ό, τι θα επιθυμούσε το Κίεβο. Για τη συντήρηση δυτικής τεχνολογίας δημιουργούνται δομές όχι στην Ουκρανία, αλλά σε γειτονικές χώρες-μέλη της νατοϊκής συμμαχίας. Όλα τα δυτικά οπλικά συστήματα έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Είναι μικρού βεληνεκούς με ακτίνα δράσης μερικές δεκάδες χιλιόμετρα. Μέχρι αυτή την ώρα η Δύση δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανίας για βαρύ οπλισμό, όπως αεροσκάφη και άρματα μάχης.
Τα περισσότερα από τα ουκρανικά όπλα είναι σοβιετικής τεχνολογίας και προέρχονται από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, δηλώνουν στην DW ειδικοί σε εξοπλιστικά συστήματα. Στην αεροπορία όλα τα αεροσκάφη προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, στο πυροβολικό συνδυάζονται σοβιετικά με δυτικά συστήματα, λέει ο Σέρχιγ Χράμπσκι. Παρόμοια είναι η κατάσταση με τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα. Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά τα «περισσότερα είναι σοβιετικής τεχνολογίας».
Ένα πρόσφατα παράδειγμα: Στις αρχές Νοεμβρίου Ολλανδία και Τσεχία ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν στην Ουκρανία 90 άρματα μάχης Τ-72 σοβιετικής κατασκευής. Τους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου το Κίεβο παρέλαβε εκατοντάδες παρόμοια τανκς και πυρομαχικά από άλλες χώρες, κυρίως όμως από την Πολωνία. Όμως ο πόλεμος μαίνεται σε πολλά σημεία της Ουκρανίας και η φθορά στρατιωτικού εξοπλισμού στα μέτωπα είναι μεγάλη.
Αδιάφορο το ερώτημα αν αρκούν τα σοβιετικά πυρομαχικά
Ένα ακόμα εύλογο ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα αρκούν τα σοβιετικά πυρομαχικά. Ήδη πριν ξεκινήσει ο πόλεμος εκρήξεις κατέστρεψαν μεγάλες ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών. Το Κίεβο έκανε τότε λόγο για δολιοφθορά. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό Γκούσταβ Γκρέσελ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών σχέσεων (ECFR) με έδρα το Βερολίνο, στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πλέον σημαντικά αποθέματα σοβιετικών πολεμοφοδίων: Εξαρτάται για ποια πυρομαχικά μιλάμε, αλλά τα περισσότερα αποθέματα έχουν σχεδόν τελειώσει».
Ο γερμανός ειδικός χαρακτηρίζει την επιθυμία της Ουκρανίας να εξοπλιστεί πλήρως με δυτική στρατιωτική τεχνολογία «λογικό και δικαιολογημένο αίτημα». Η διαδικασία αυτή θα προχωρούσε ταχύτερα αν ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, έπαιρναν γρηγορότερα πολιτικές αποφάσεις, τονίζει ο Γκούσταβ Γκρέσελ.
Ο Σέρχιγ Χράμπσκι πιστεύει ότι προς το παρόν δεν είναι καίριο το ερώτημα για πιθανές ελλείψεις σοβιετικών οπλικών συστημάτων. «Ποιος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας: Η Ρωσία», λέει ο ειδικός οπλικών συστημάτων ως λεία πολέμου. Σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes, στην Ουκρανία υπάρχουν σήμερα περισσότερα σοβιετικά οπλικά συστήματα από ότι δυτικά. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έπεσαν σε ουκρανικά χέρια κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών περίπου 400 ρωσικά άρματα μάχης καθώς και περίπου 700 τεθωρακισμένα, τα οποία ωστόσο είναι παλαιότερης τεχνολογίας.
Deutsche Welle
Ρόμαν Γκοτσαρένσκο
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος


Latest News

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο για τον ποδηλατικό αγώνα
Για σήμερα Κυριακή θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε λεωφόρους, οδούς και πλατείες εννέα δήμων – Ο αγώνας θα διεξαχθεί από τις 10:30 έως τις 14:30

Τσουχτερό κρύο με καταιγίδες - Πού αναμένεται να χιονίσει
Ραγδαία αναμένεται να επιδεινωθεί ο καιρός από σήμερα το απόγευμα – Από Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια φτάνοντας τους 9°C

Παρέμβαση Ομπάμα: Καλεί πολίτες, κολέγια και νομικούς να αντισταθούν στην ατζέντα του Τραμπ
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να είναι έτοιμα να χάσουν ομοσπονδιακά κονδύλια για να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή ελευθερία, αντί να «εκφοβίζονται»

Αύριο Κυριακή το έκτακτο συνέδριο του CHP – Νέο μήνυμα Ιμάμογλου από τη φυλακή
Λογοκρισία, συλλήψεις και εκφοβισμός στην Τουρκία – «Αυτές είναι οι τελευταίες προσπάθειες μιας χούφτας αβοήθητων και φτωχών ανθρώπων να προστατεύσουν τις θέσεις τους», διαμηνύει ο Ιμάμογλου

Μητσοτάκης για youth pass: Αποτελεί συμβολική κίνηση – Εργαζόμαστε για περισσότερες ευκαιρίες
Ανάρτηση Μητσοτάκη για το youth pass

BHMAGAZINO – Easter Issue: Έρχεται την Κυριακή 6 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ
Το ΒΗΜΑ της Κυριακής κυκλοφορεί στις 6 Απριλίου μαζί με το BHMAGAZINO, που είναι αφιερμένο στην Άνοιξη και την κορυφαία γιορτή του Χριστιανισμού.

Στο Λευκό Οίκο ο Νετανιάχου τη Δευτέρα - Τι θα συζητήσει με τον Τράμπ
Ο Νετανιάχου επισκέπτεται τον Τραμπ νωρίτερα από όσο αναμενόταν έχοντας στις βαλίτσες του νέα πολεμικά σχέδια

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και πρόεδρος της Provil, Χρήστος Βογιάννου
Ο Χρήστος Βογιάννου ίδρυσε την εταιρεία Provil το 1994, με στόχο την προώθηση των ελληνικών γεύσεων και υλικών στο εξωτερικό

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί: «Η τέλεια καταιγίδα»
Από τη Ριάνα και την Τέιλορ Σουίφτ μέχρι τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και Μάικλ Τζόρνταν, οι δισεκατομμυριούχοι της ποπ κουλτούρας και του αθλητισμού έχουν στα χέρια τους όλη τη βιομηχανία του θεάματος.

Ο Τσίπρας στις ΗΠΑ, η ενόχληση στην Τουρκία - Οι δηλώσεις για την πώληση F-35 στην Άγκυρα
Ο Αλέξης Τσίπρaς σε συναντήσεις του με think tanks στις ΗΠΑ εξέφρασε την αντίθεσή του - Προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία