Πενήντα μέρες πριν από το τέλος του χρόνου δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα έχουν καταστεί «εκτός συναλλαγής» με συνέπεια να έχουν μπλοκάρει οι αγοραπωλησίες αλλά και οι γονικές παροχές που θέλουν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους, ειδικά μάλιστα τώρα που θα δικαιούνται άτοκη δανειοδότηση για την ανακαίνιση των διαμερισμάτων….
Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγεί στον «ΟΤ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ,αυτό συμβαίνει επειδή « αν το διαμέρισμά έχει εκ κατασκευής του κάποια μικροδιαφορά στο εμβαδόν του σε σχέση με τα σχέδια της πολεοδομίας, μπορεί ο διπλανός ιδιοκτήτης διαμερίσματος –στον ίδιο όροφο της πολυκατοικίας- ή ακόμη και οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην πολυκατοικία να μπλοκάρει την πώληση του διαμερίσματός . Το ίδιο συμβαίνει και για τη γονική παροχή.»
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Για τη σύνταξη οποιασδήποτε συμβολαιογραφικής πράξης, ο μηχανικός θα ελέγξει αν υπάρχει πλήρης συμφωνία ανάμεσα στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας, και τις πραγματικές διαστάσεις της κατοικίας. Αν υπάρχει ακόμη και μικροδιαφορά, εκτός από την πολεοδομική τακτοποίηση, απαιτείται και η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης τροποποίησης της αρχικής πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, βάσει νέας κάτοψης του ορόφου, η οποία θα πρέπει να συνυπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων, καταστημάτων, αποθηκών και θέσεων στάθμευσης της πολυκατοικίας, και ας μην έχουν απολύτως καμία σχέση μεταξύ τους.
Διαβάστε επίσης: Τα τέσσερα εμπόδια στις γονικές παροχές, αγοραπωλησίες
Αυτό όμως, όπως λέει, ο Στράτος Παραδιάς « είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, που ανήκουν σε μέχρι χθες ανυποψίαστους ιδιοκτήτες, να έχουν καταστεί « εκτός συναλλαγής» γιατί η νομοθεσία δεν δίνει το δικαίωμα να επιλύσουν το πρόβλημα εκείνοι που πράγματι θίγονται από αυτό, διορθώνοντας «μονομερώς » τη λανθασμένη πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτηρίου σε ό,τι τους αφορά».
Διαβάστε επίσης – Οι «μαγικοί» κωδικοί για έκπτωση φόρου από δωρεές
Σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες
Και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τέτοιων διαμερισμάτων, αλλά και γραφείων και καταστημάτων, έχουν περιέλθει σε απόγνωση, ζητώντας από τους αρμόδιους την άμεση λύση του προβλήματος…
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών –Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο, το θέμα αφορά πάνω από 50.000 ιδιοκτήτες και επαγγελματίες μεσίτες σε όλη τη χώρα, που εξαιτίας αυτού του προβλήματος δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.
Το παράδειγμα που ακολουθεί εξηγεί ακριβώς το πρόβλημα.
Ένας ιδιώτης αγόρασε με συμβόλαιο του 1990 ένα διαμέρισμα σε 5ωροφη πολυκατοικία με δυο διαμερίσματα ανά όροφο, εμβαδού 110 τ.μ. το καθένα, και σήμερα θέλει να το πουλήσει (ή να το κάνει γονική παροχή στα παιδιά του). Μαθαίνει για πρώτη φορά από τον μηχανικό που κάλεσε για να το μετρήσει προκειμένου να φτιάξει την «ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας», ότι τι διαμέρισμά του δεν είναι 110 αλλά 112 τ.μ., δηλαδή δυο τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερο ( ή και μικρότερο!) από ό,τι αναφέρεται στα σχέδια και στην πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.
Από αυτόν μαθαίνει και ο εμβρόντητος γείτονάς του, πως το διαμέρισμά του έχει εκ κατασκευής δυο τετραγωνικά μέτρα διαφορά από τα σχέδια και το συμβόλαιό του.
Πρέπει να υπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες του κτηρίου
Με τη σημερινή νομοθεσία ουδείς από τους δυο μπορεί να προβεί σε αγοραπωλησία ή γονική παροχή των διαμερισμάτων τους, εκτός κι αν, όπως προαναφέρθηκε, υπογράψουν όλοι οι συνιδιοκτήτες του κτηρίου, κάτι που είναι πρακτικά ανέφικτο.
Κι αυτός είναι ο λόγος που η ΠΟΜΙΔΑ και οι συμβολαιογράφοι έχουν ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, να νομοθετηθεί άμεσα δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης –διόρθωσης της πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, όταν υπάρχει διαφορά με γειτονική ιδιοκτησία, όπως ακριβώς ισχύει ήδη από το 2017, όταν η διαφορά στο εμβαδόν του διαμερίσματος προέρχεται από επέκτασή του σε παρακείμενο κοινόχρηστο χώρο, συνήθως σε διάδρομο ορόφου κλπ.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το πρόβλημα έχει γίνει κατανοητό από τους αρμόδιους, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει σχεδιαστεί ή δοθεί κάποια λύση.
Στο μεταξύ, το πρόβλημα παραμένει, και εξαιτίας του μπλοκαρίσματος των αγοραπωλησιών αλλά και των γονικών παροχών δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα…
Latest News
Λόγω τοξικού περιβάλλοντος παραιτείται ο ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα
Ενώ παγκοσμίως οι εργαζόμενοι βάζουν την ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής πάνω από το μισθό, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Τι έδειξε η διεθνής έρευνα της Randstand.
ΚΕΦΙΜ: Πώς χάνουμε 770 ευρώ ανά άτομο από το συνταξιοδοτικό σύστημα [γραφήματα]
Τι αποκαλύπτει μελέτη του ΚΕΦΙΜ για το συνταξιοδοτικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη
Πάνω από 200 καταγγελίες την ημέρα για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και «μαϊμού» αποδείξεις
Στα χαρτιά παραμένει η χρηματική επιβράβευση των πολιτών
Πόσοι πήραν δώρο Χριστουγέννων μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας
Συνολικά υποβλήθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας 945 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2024 σε 3.790 εργαζόμενους
Πόσοι φορείς του Δημοσίου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορο-δηλώσεις
Στις 15 Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
Πιτσιλής για φοροδιαφυγή: Μπλόκο στα «μαύρα χρήματα» των influencers
Τι είπε στο MEGA ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής
Αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους με μικρές προσωπικές διαφορές
Έρχεται νέα ρύθμιση για άρση των στρεβλώσεων - δημόσιοι υπάλληλοι «πολλών ταχυτήτων»
Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια για τις επιχειρήσεις
Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια - Έρχεται οδικός χάρτης για συμμόρφωση στο νέο καθεστώς
Πώς θα πάρετε έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Οδηγός με παραδείγματα
Τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ πρόκειται να φτάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τέλος Μαρτίου - Έως 14 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις
Έρχεται η προπληρωμένη κάρτα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - Τι αλλάζει για τους δικαιούχους
Τέλος Μαρτίου η προπληρωμένη κάρτα για τρία κοινωνικά επιδόματα που αφορούν σε 1.400.000 δικαιούχους